Ble avslørt av telekort

De fem muslimene som ble arrestert i går kobles til et telekort i en bombebag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Hagvaag

Spansk etterretningstjeneste (CNI) får stadig flere beviser for at terroristene var islamister.

CNI har så langt bare så vidt begynt å avhøre de pågrepne. De fem ble arrestert i det Acebes kaller «visse strøk» i Madrid i går ettermiddag og tidlig kveld.

Trolig betyr dette at de ble tatt i bydeler med mange illegale innvandrere.

Fant bombebag

Innenriksminister Angel Acebes har vært blant ETAs sterkeste kritikere, og har i sterke ordelag hevdet at alle spor pekte mot ETA. Men tidlig i går ble han varslet av den spanske etterretningstjenesten om at jo flere spor de analyserte etter bombeangrepene, desto mindre så det ut til at den baskiske separatistbevegelsen hadde med attentatene å gjøre.

CNI analyserte fredag bagen som samme dag ble funnet på politistasjonen i Puente de Vallecas med ei intakt bombe inni. Da forsvant det meste av tvilen.

Sporene pekte mot et radikalt, islamistisk miljø, utført av ei tallrik kommandogruppe på 10- 15 personer. Disse opplysningene lekket ut gjennom blant annet radiokanalen Cadena Ser i går tidlig, og de ble seinere bekreftet under innenriksministerens pressekonferanse.

Hovedsporet, telekortet som ble kjøpt få timer før attentatene, lå i denne bagen. I samme bag lå ei bombe med tennmekanisme.

Peker mot islamister

Verken bomba eller utløsermekanismen var av typen ETA vanligvis bruker. Sprengstoffet var ikke Tytadine, som ETA har brukt i de siste åra, men et stoff kalt Goma 2 av merket Eco.

Andre spor taler også i retning av islamistiske grupper. Et lydbånd med vers fra Koranen lå i bilen som ble brukt til å frakte sprengstoff til Alcala de Henares. Ifølge Acebes ble det islamistiske sporet fulgt tett allerede fra dette funnet. Representanter for marokkansk sikkerhetstjeneste har nå reist til Madrid for å samarbeide med den spanske etterretningen, ifølge El Mundo.

De vil undersøke om de arresterte kan ha forbindelser til marokkanske terrorgrupper, blant annet gruppa som sto bak attentatet i Casablanca 16. mai i fjor.

TERRORENS ANSIKT: Redningsarbeidere frakter bort omkomne etter terroraksjonene i Madrid torsdag.