Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsto overgrep - fortsatt ingen tiltale:

Ble avslørt da han streamet overgrepsfilm på naboens TV. To år seinere er han fortsatt fri

- Jeg blir så sint, og så blir jeg fryktelig lei meg på vegne av det barnet som er rammet. Hvor er rettssikkerheten til denne gutten?

INGEN TILTALE: En mann i slutten av 40-åra ble i april 2016 siktet for overgrep mot en gutt under 14 år, etter at han ved en feil koblet seg opp til naboens TV i Trondheim. Snart to år seinere er det fortsatt ikke tatt ut tiltale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN TILTALE: En mann i slutten av 40-åra ble i april 2016 siktet for overgrep mot en gutt under 14 år, etter at han ved en feil koblet seg opp til naboens TV i Trondheim. Snart to år seinere er det fortsatt ikke tatt ut tiltale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april 2016 ble en mann i slutten av 40-åra avslørt da han streamet eget overgrepsmateriale på naboens TV i Trondheim.

Kvinnen i naboleiligheten forteller selv at hun skulle forsøke å streame musikk fra Spotify på TV-en, da det plutselig dukket opp et skjermbilde fra en ukjent mobil.

- Jeg hadde fått tips om at det gikk an å spille Spotify på TV, så jeg satt her og knota litt med mobilen og TV-en. Plutselig ser jeg en mobilskjerm på TV-skjermen, og jeg legger merke til at det ikke er mine apper. Jeg tenkte ikke så mye over det i starten. Men plutselig får jeg se en film. Da ser jeg naboen min, han som bor rett over gangen, forteller kvinnen til Adresseavisen (krever abonnement).

«Naboen er på tv-en min, han driver og misbruker et barn»

Avisa skriver at hun ikke klarer å fortelle om bildene som dukket opp på TV-skjermen. Hun blir for uvel av videoen som ifølge kvinnen viste en liten gutt, på alder med sitt eget barn.

Kvinnen ringte politiet og fortalte at «Naboen min er på TV-en min, han driver og misbruker et barn». Kort tid etter troppet politiet opp. De undersøkte videoen, og banket på hos nabomannen.

Noen minutter seinere kom politiet tilbake og bekreftet at mannen var «tatt» og at det ville bli lenge til han kunne komme tilbake, forklarer kvinnen.

Trondheims-mannen ble siktet for overgrep av en gutt under 14 år, og ble varetektsfengslet i to uker. Ifølge fengslingskjennelsen skal mannen ha voldtatt den mindreårige gutten ved minst to tilfeller, skriver Adressa.

Mannen skal selv ha forklart at han ved en feil koblet seg opp mot TV-en til naboen, og skal også ha også erkjent straffskyld i avhør med politiet.

- Jeg blir så sint

Det tok imidlertid ikke lang tid før mannen flyttet hjem igjen til nabolaget, og nabokvinnen forteller avisa at hun ble sint da hun denne uka hørte at saken fortsatt er under etterforskning hos politiet.

Torsdag denne uka meldte NRK at politiet fortsatt etterforsker saken, nesten to år etter pågripelsen.

- Jeg tenkte at han gikk og ventet på å sone en dom. Men så får jeg høre at saken ikke er ferdig etterforsket ennå. Jeg blir så sint, og så blir jeg fryktelig lei meg på vegne av det barnet som er rammet. Hvor er rettssikkerheten til denne gutten? Hvor lenge skal han vente på at saken kommer opp? Jeg trodde slike saker skulle prioriteres, sier kvinnen til avisa.

BLE FENGSLET: Trondheims-mannen ble siktet for overgrep av en gutt under 14 år, og ble i et fengslingsmøte i Trondheim Tinghus varetektsfengslet i to uker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BLE FENGSLET: Trondheims-mannen ble siktet for overgrep av en gutt under 14 år, og ble i et fengslingsmøte i Trondheim Tinghus varetektsfengslet i to uker. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Kommer ikke videre i livet

Den siktede mannen forteller at også han har ventet på å få gjøre opp for seg.

- Jeg har lyst til å gjøre opp for meg, det har jeg sagt til politiet fra første stund. Jeg kommer ikke videre i livet før jeg har gjort opp for meg. Jeg har ringt seks ganger til politiet for å høre hva som egentlig skjer med saken, sier mannen til Adresseavisen.

Advokat Terje Engebretsen forsvarte den overgrepssiktede mannen i fengslingsmøtet. I løpet av de to årene som siden har gått har han ikke hørt noe mer om saken.

Advokat: Terje Engebretsen forsvarte den overgrepssiktede mannen under fengslingsmøtet i 2016. Her er han avbildet i forbindelse med en annen sak i 2005. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Advokat: Terje Engebretsen forsvarte den overgrepssiktede mannen under fengslingsmøtet i 2016. Her er han avbildet i forbindelse med en annen sak i 2005. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke hatt noe mer kontakt med ham siden fengslingen. Saken ble overført til Nordland politidistrikt. Jeg har ikke tenkt stort mer på saken, for jeg antok at det endte med en avgjørelse nordafor, sier Engebretsen til Dagbladet.

Han reagerer også på at saken fortsatt ikke har fått en konklusjon.

- Det er uvanlig at det tar så lang tid. Særlig når det ligger en erkjennelse fra siktede i bunnen. Da kunne i utgangspunktet saken vært avgjort med en tilståelsesdom, noe som ville gjort saksbehandlingen enklere for politiet, sier han.

Han kjenner imidlertid til flere tilfeller der saker blir «liggende i en hylle» hos politiet.

- På generelt grunnlag så kan jeg si at når en sak er blitt gammel, spesielt når det skyldes liggetid hos politiet, så vil det normalt sett få betydning for straffeutmålingen. Det er også en belastning for den som er siktet, som må gå og vente på at saken havner i retten. Det at han forteller at han selv har kontaktet politiet kan også spille en rolle, mener Engebretsen.

Det var en stund uklart hvem den fornærmede gutten på filmen var, men allerede i mai 2016 var det klart at Trondheims-politiet hadde avdekket at forholdet skal ha skjedd i en kommune i Nordland. Saken ble derfor oversendt til Nordland politidistrikt, som tok over den videre etterforskningen.

Politiet beklager

Etterforskningsleder Bjørnar Johansen i Nordland politidistrikt sier til Adressa at det er beklagelig at etterforskningen har tatt så lang tid.

Nå skal imidlertid saken være så godt som klar til å bli sendt over til politiadvokat Jonas Nerdal i Nordland politidistrikt.

- Den siste beskjeden jeg har fått fra etterforskningsledelsen er at denne saken er klar til å bli sendt over til meg. Så vil den bli sendt videre til statsadvokaten som vil ta stilling til saken, sier Nerdal, som er påtaleansvarlig, til Dagbladet.

- Advokat Engebretsen mener politiets tidsbruk kan få konsekvenser for straffeutmålingen. Hva tenker du om det?

- Det er uheldig, og det kan bli en konsekvens dersom en sak har blitt liggende hos politiet. Her har det vært etterforskning hele veien, men denne etterforskningen har nok ikke gått så fort som vi hadde håpet, sier han til Dagbladet.

- Er det normalt at det tar så lang tid?

- Nei, det er nok ikke vanlig. Men det har vært viktig for politiet å etterforske om siktede også kan knyttes til flere straffbare forhold. Men jeg kan ikke si noe om hva etterforskningen kan ha avdekket, før statsadvokaten har tatt stilling til saken, svarer han.

Politiadvokat: Jonas Nerdal venter på at saken skal bli sendt videre til ham.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
Politiadvokat: Jonas Nerdal venter på at saken skal bli sendt videre til ham. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer

- Helt uforståelig

Bjørnar Johansen sa imidlertid til Nyhetsmorgen på NRK tidligere denne uka at det ikke er holdepunkt for å si at det finnes flere ofre.

- Vi har ikke holdepunkt for en slik påstand, sa Johansen til kanalen før han la til at saken vil bli oversendt til påtaleansvarlig i løpet av denne uka.

- Det er dessverre sånn at det tar tid. Det er mange saker. Når vi skal gjennomføre etterforskning av denne typen saker, er vi nødt til å gjennomføre en grundig etterforskning. Da må vi løfte hver eneste stein, sa han til NRK.

Den fornærmede guttens bistandsadvokat, Karle Øvereng, har ingen ytterligere kommentar til Dagbladet - men viser til sine uttalelser overfor NRK tidligere denne uka.

- Som jeg ser det er det egentlig helt uforståelig. Det er et års tid siden jeg var i samtale med påtaleansvarlig, hvor jeg på telefon etterlyste hva status i saken var. Siden har jeg ikke hørt noe, sa han til NRK torsdag.

Tilbake i Trondheim tør fortsatt ikke den siktede mannens nabo å la barnet sitt gå alene til og fra skolen. Hun følger også nøye med hver gang barnet skal forlate leiligheten, skriver Adressa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!