Ble avvist av politiet

Oslo-politiet synes at vietnamesermiljøet er vanskelig å komme inn på. Men da vietnamesere fra VietNor tok kontakt for å samarbeide med politiet i fjor, sa politiet nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går snakket politi og forskere seg varme om hvor vanskelig det er å etablere kontakt med det vietnamesiske gjengmiljøet.

- Det er tette bånd, de menger seg ikke med noen, sa politimester Anstein Gjengedal til pressen.

- Vi har med hell kartlagt en del gjenger, men har ikke lykkes med disse vietnamesiske gruppene, sa stasjonssjef Kjell Grobe ved Grønland politistasjon til Aftenposten. Flere forskere ga uttrykk for at de ikke klarte å få kontakt med personene som utgjør det vietnamesiske gjengmiljøet i Oslo fordi det er så lukket.

Avvist av politiet

I fjor tok norsk-vietnameseren Whyn Lam i forskningsprosjektet «Ung 2000» kontakt med forebyggende avdeling hos politiet i Oslo. «Ung 2000» er et forebyggende prosjekt for unge norsk-vietnamesere i risikosonen, og både Rusmiddeldirektoratet og Oslo Kommune har støttet prosjektet med penger. En del av prosjektet handlet om å oppsøke norsk-vietnameserne i gjengene og kartlegge miljøet. Men da Whyn Lam ringte til politiet for å starte et samarbeid, ble hun bryskt avvist.

I et harmdirrende brev datert 26. oktober 2000 skriver Whyn Lam direkte til politimester Anstein Gjengedal om episoden. Whyn Lam skriver blant annet:

«Lederen (for forebyggende avdeling, red.anm.) var lite samarbeidsvillig og utelukket enhver interesse for vårt arbeid... .. (Jeg) ble skjelt ut som om jeg var en kriminell... .. Hvis dette er innstillingen innvandrerorganisasjoner blir møtt med når vi kontakter politiet, og til og med når vi skal drive med tiltak til samfunnets fordel, syntes jeg at det ikke er så rart at innvandrerorganisasjoner ikke deltar. Mer korrekt, kanskje mange gjør sitt, men de gjør det i sine egne miljøer og holder seg borte fra politiet som behandler våre henvendelser på en uinteressert og nedlatende måte...» Uthevelsen er gjort av Dagbladet.no.

- Jeg tenkte at politiet burde være interessert, men det var de ikke, sier Lam til Dagbladet.no.

Kjenner gjengene

28-åringen er fremdeles rystet over måten hun ble møtt på da hun snakket med lederen for politiavdelingen som driver med forebyggende arbeid. Vedkommende mente at Whyn Lam tok kontakt med politiet for å be om at hun selv og medarbeiderne ikke skulle bli stoppet av politiet.

- Politifolkene som jeg snakket med, var veldig positive og mente at vi kunne samarbeide. Men først måtte jeg snakke med sjefen deres. Han begynte å krangle med meg, det var helt usaklig. Jeg hadde gode intensjoner og ble møtt med en kald skulder, derfor sendte jeg etterpå et brev. I brevet står det hvor politiet kan ringe hvis de er interessert i kontakt, sier Lam.

Politiet sendte et brev tilbake, men har ikke tatt kontakt. Brevet var undertegnet av kriminalsjef Roger Andresen.

I ettertid har Lam møtt kriminalsjef Andresen under en tv-debatt og minnet ham på brevet. Hun ba om et nytt svar fra politiet. Det har hun ikke fått.

Lam tror at Ung 2000 kunne ha vært til hjelp for politiet.

- Vi kjenner veldig godt til det vietnamesiske gjengmiljøet. Vi jobber mot dem, og mange medarbeidere har kontakt med disse personene. Flere av medarbeiderne kjenner vedkommende som nå er ettersøkt, sier hun.

«Til etterretning»

Verken politimester Anstein Gjengedal eller kriminalsjef Roger Andresen har vært tilgjengelig for kommentar.

En kopi av brevet ble sendt til justisminister Hanne Harlem. Brevet ble tatt til etterretning. Harlem ville i dag ikke kommentere brevet.

- Det blir å gå inn i politiets arbeid, sier informasjonskonsulent Linn Beate Kaald Thoresen i Justisdepartementet.