-  Ble banket opp på ambassaden

En blåveis, hevelser i ansiktet og et kutt over nesa. Det ble Amjad Munirs ublide møte med ansatte ved den pakistanske ambassaden i Oslo fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munir, som er styremedlem i World Islamic Mission, ble holdt fast av to ansatte mens førstesekretær Ahmed Khan slo ham. Ambassadøren sto og så på.

Det dramatiske besøket til den pakistanske ambassaden endte med legevaktsbesøk for Amjad Munir.

Han sitter med blått øye, kutt over nesa og en mørbanka kropp i moskeen til World Islamic Mission (WIM). Fredag ble han et offer for vold inne på sin egen ambassade. Munir har anmeldt den brutale episoden til politiet.

Presidentbesøk

-  Khan er mer en bølle enn en diplomat, sier Munir om førstesekretæren som slo.

Den pakistanske presidenten Pervez Musharraf kommer til Norge på statsbesøk mandag. I den forbindelse hadde det store, muslimske trossamfunnet World Islamic Mission gjennom ambassaden sin fått 100 billetter til talen som presidenten skal holde for det pakistanske miljøet i Oslo.

-   Vi skulle bare ringe og sjekke at billettene var klare til henting fredag formiddag, for vi ville gjerne dele dem ut til medlemmene våre etter fredagsbønnen. Da fikk vi plutselig beskjed fra ambassaden om at vi ikke kunne få mer enn fire billetter. Noen begrunnelse fikk vi ikke, forklarer Munir.

WIM-styret bestemte seg for å gå til ambassaden for å spørre hvor billettene deres var blitt av, for de ville nødig skuffe medlemmene som hadde meldt seg på. Fire styremedlemmer gikk av gårde til ambassaden.

 LITE DIPLOMATISK: Det var i hvert fall ikke diplomatiet som tok overhånd da førstesekretær Khan gikk løs på styremedlem i World Islamic Mission, Amjad Munir, fredag. Styreleder Ghu Lam Abbas (til venstre) var sjokkert vitne til hendelsen på den pakistanske ambassaden.
LITE DIPLOMATISK: Det var i hvert fall ikke diplomatiet som tok overhånd da førstesekretær Khan gikk løs på styremedlem i World Islamic Mission, Amjad Munir, fredag. Styreleder Ghu Lam Abbas (til venstre) var sjokkert vitne til hendelsen på den pakistanske ambassaden. Vis mer

Ble holdt nede

Der ble de etter noe venting møtt av førstesekretær Ahmed Khan, som er høyest i rang etter ambassadøren. Han viste lite tegn til verken forklaring eller forsoning, og en av de fire WIM-utsendingene ble så irritert at han gikk ut.

-  Samtalen varte ikke lenge, bare et par minutter. Til slutt sa jeg til ham at jeg syntes det han sa var galt, og at dette ikke var en passende måte å ta imot et besøk på. Så sa jeg til resten av styremedlemmene: «Kom, så går vi. Det er ingen vits i prate med dem. Dette sirkuset her vil bare fortsette», og så snudde jeg meg og gikk, sier Munir.

Da styrtet førstesekretær Khan fram og slo Munir over nakken slik at han datt ut døra og nedover trappa på ambassaden. Mens han lå nede, forsatte Khan å slå.

-  Så kom to ansatte ved ambassaden og holdt meg, slik at han kunne fortsette å denge løs. En fjerde person holdt porten stengt, slik at vi ikke skulle komme oss ut. Ambassadør Shahbaz sto på ei trapp bare et par meter unna og så på hele episoden. Politiet kom, og etterpå anmeldte WIM-medlemmene saken. Munir kom seg så til legevakta.

Sjokkert

-  Khan kan da ikke kalle seg for diplomat når han holder på sånn? Han løser problemer med vold. Det har han også gitt uttrykk for tidligere, blant annet i en tale han holdt i en Oslo-moské for ikke lenge siden, hevder Munir.

Han er sjokkert over at ingen på ambassaden grep inn, men heller deltok i volden.

-  Det er en forferdelig følelse når de som skal ta vare på deg og dine verdier tråkker på deg på denne måten. Khan må lære seg at her i Norge slåss vi ikke når vi er uenige, slår Munir fast.

Den pakistanske ambassaden ville i går ikke kommentere saken.

Kan ikke straffeforfølges

En diplomat er immun mot lov og rett, men UD venter rapport fra politiet om episoden.

- Vi har fått en telefon fra politiet om at det skjedde noe på den pakistanske ambassaden fredag. Men i og med at mannen det er snakk om trolig har diplomatisk immunitet, kan ikke politiet gjøre så mye mer enn å sende en rapport til oss i Utenriksdepartementet, sier pressevakt Odd Magne Ruud i UD.

Han vet ikke nøyaktig hva som skjedde på ambassaden, men vil forholde seg til rapporten når denne kommer i løpet av neste uke.

- Det blir da en sak mellom UD og Pakistan, sier Ruud.  

GUL OG BLÅ: En blåveis, hevelser i ansiktet og et kutt over nesa fikk Munir med seg fra ambassaden.