Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble bedt om å fortelle om sexlivet sitt, avføring og hvor ofte hun gikk i kirken

Da «Fia» nektet å svare mistet hun jobben som kokk.

PERSONLIGE SPØRSMÅL: Ansatte i Umeå kommune ble bedt om å fylle ut personlighetstester med spørsmål om sexliv, religion og personlig økonomi. Illustrasjonsfoto. Colourbox
PERSONLIGE SPØRSMÅL: Ansatte i Umeå kommune ble bedt om å fylle ut personlighetstester med spørsmål om sexliv, religion og personlig økonomi. Illustrasjonsfoto. Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ansatte i Umeå kommune i Sverige tvinges til å gå gjennom personlighetstester hvor de får spørsmål om sitt sexliv, religion og personlige økonomi, og flere som har tatt testene har mistet jobben eller omplassert, avslører den svenske avisen Västerbottenkurien.

I bladet Kommunalarbetaren forteller kokken «Fia» om hvordan hun fikk beskjed om at hun ikke gjorde en god nok jobb da hun kom tilbake på jobb etter å ha vært sykemeldt.

«Fia» fikk beskjed om at hun skulle snakke med en konsulent og fikk utlevert en personlighetstest en dag før møtet. Mange av spørsmålene var så krenkende og private at «Fia» valgte å ikke svare på dem. Nå er hun arbeidsledig.

- Jeg var sint over hvordan jeg ble behandlet, og jeg ble enda sintere over spørsmålene. På mange av de svarte jeg «det har ikke du noe med», forteller hun.

Mistet jobben Spørsmålene hun ikke ønsket å svare på handlet om sexlivet, avføringen, hvor mye alkohol hun drakk og hvor ofte hun gikk i kirken.

- Om jeg er ateist, kristen eller muslim er min privatsak, sier hun til fagbladet.

Mandag avslørte den svenske avisen Västerbottenkuriren hvordan lærere ble bedt om å svare på en personlighetstest med rundt 700 spørsmål. Mange av spørsmålene var meget private og krenkende, og et titalls av lærerne mistet jobben da de nektet å fylle ut undersøkelsen.

- Vi mener en del av spørsmålene ikke hadde noe med yrket å gjøre, sier Gunnar Sjölander i det svenske Lærerforbundet til Aftonbladet.

Omplassert Nå har kommunen stoppet undersøkelsen, som skal ha blitt gitt til ansatte siden februar i år. De ansatte ble etter å ha fylt ut skjemaet innkalt til en time med psykolog. Ifølge Sjölander ble de ansatte tvunget til å svare på spørsmålene.

- De reagerte på at alt var svart og hvitt. De ble bedømt som upassende for yrket og fikk forslag til hva de burde jobbe med, som for eksempel arkiv eller lagerarbeid, hvis de ble vurdert som ikke-sosial.

Ble de ansatte vurdert som uegnet fikk de ifølge Sjölander 14 dager på å finne seg en «passende» jobb. Overfor Aftonbladet bekrefter Brigitta Forsberg, som er personaldirektør i kommunen, at et titalls personer har blitt omplassert etter å ha svart på undersøkelsen.

Kommunen har likevel valgt å slutte med personlighetsundersøkelsene fordi de vekker såpass stor avsky hos de ansatte. Forsberg vil ikke svare på hva som vil skje med de ansatte som allerede har blitt omplassert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media