Ble bedt om å stemme over lønnskutt, vedtok lønnsøkning

Kenyanske parlamentsmedlemmer vil ha 130 ganger høyere lønn enn minstelønna.

PARLAMENTET: Parlamentsmedlemmene valgte å snu forslaget om lønnskutt på hodet. Bildet er fra åpningen av parlamentet den 11. april i år. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTBScanpix
PARLAMENTET: Parlamentsmedlemmene valgte å snu forslaget om lønnskutt på hodet. Bildet er fra åpningen av parlamentet den 11. april i år. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kenyanske parlamentsmedlemmer, som allerede er blant verdens best betalte lovgivere, stemte i går for å gi seg selv en lønnsforhøyelse, som gjør at de vil tjene 130 ganger mer enn de som har minstelønn, ifølge Reuters.

Dermed trosser de myndighetenes planer om å kutte lønnskostnadene i det offentlige, for å kunne skape nye jobber i landet som har en arbeidsledighet på 40 prosent.

Presidenten Uhuru Kenyatta vant den 4. mars i år presidentvalget, blant annet ved å presentere planer for økonomisk vekst i landet. Han har bedt landets parlamentsmedlemmer om å godta lønnskutt.

Et stort flertall i parlamentet stemte i går for å snu kutt til økning.

- De har tatt fra oss vår verdighet, og vi må ta den tilbake, sa parlamentsmedlem Jimmy Angwenyi til forsamlingen, og støttet forslaget med å snu lønnskuttvedtaket til et lønnsøkningsvedtak.

Parlamentsmedlemmenes lønn er fra før på 532 000 shilling, nesten 37 000 kroner, og de vil ha den økt til 857 000 shilling, nesten 59 000 kroner.

Gjennomsnittslønna i Kenya er på 6498 shilling, rundt 450 kroner.

Grådighetskultur Mange Kenyanere ser ifølge Reuters på parlamentsmedlemmene som et symbol på en grådighetskultur blant politikere, som bruker jobben som en mulighet til å tjene mye på samfunnets regning.

Parlamentsmedlemmene argumenterte under avstemningen for at pålegget om lønnskutt var ulovlig.

Flere sa også at de trenger høy lønn fordi at det blir forventet at de støtter veldedige formål, og at parlamentsmedlemmene er mer fristet til å motta bestikkelser om lønna er for lav.

Presidenten har ingen direkte makt over parlamentsmedlemmenes lønninger. 

For retten Law Society of Kenya (LSK) har allerede fortalt at de vil utfordre vedtaket i retten.

- Grunnloven endte tidsalderen da folkevalgte ledere kunne bruke sin makt til å ulovlig bestemme over sine egne godtgjørelser, sier Eric Mutua ved LSK i en uttalelse.

Mange er nå bekymret at avgjørelsen om lønnsforhøyelse vil føre til at lokale ledere vil kreve det samme.

Kenyas offentlige sektors lønninger er 50 prosent av myndighetenes årlige skatteinntekter.

PRESIDENTEN: President Uhuru Kenyatta ønsker at parlamentsmedlemmene skal ha lavere lønn, slik at han kan innfri valgløftet om flere jobber i offentlig sektor. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTBScanpix
PRESIDENTEN: President Uhuru Kenyatta ønsker at parlamentsmedlemmene skal ha lavere lønn, slik at han kan innfri valgløftet om flere jobber i offentlig sektor. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTBScanpix Vis mer

Under valget lovet Kenyatta gratis fødselshjelp, bærbare datamaskiner til barner, bedre veier og en million nye jobber hvert år.

Internasjonalt har den nye presidenten fått mye oppmerksomhet fordi at både han og visepresidenten er tiltalt for krigsforbrytelser, og skal etter planen stilles for retten i Haag før året er omme.