FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al-Hussein

Ble bedt om å tone ned kritikken av Trump – nå går han av

Vil gå av neste år på grunn av den «nåværende geopolitiske situasjonen».

GÅR AV: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, sier han ikke vil søke om forlengelse av sitt mandat. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB Scanpix
GÅR AV: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, sier han ikke vil søke om forlengelse av sitt mandat. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går kom nyheten om at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, ikke ønsker å fortsette i stillingen.

I en e-post til sine ansatte skriver Zeid at han ikke vil søke om forlengelse når fireårsperioden hans utløper sommeren 2018.

Dette skriver blant annet Foreign Policy og New York Times.

Forpliktelse til menneskerettigheter
Menneskerettssjefen sier han vil gå av neste år på grunn av den «nåværende geopolitiske situasjonen».

- Å fortsette mandatet, i den nåværende geopolitiske konteksten, vil kunne innebære å måtte bøye seg og minske både uavhengigheten og integriteten til min stemme, som også er din stemme, skriver han i e-posten.

«Han skal være bekymret for at hans stemme blir stilnet i en tid for USA og andre verdensmakter trekker seg tilbake fra deres historiske forpliktelse til menneskerettigheter», skriver Foreign Policy.

Oppfordret til å dempe seg
Brevet stiller spørsmål ved FNs evne til å spille en rolle som forkjemper for menneskerettigheter. FNs generalsekretær António Guterres har vist motvilje til å snakke om menneskerettighetsbrudd begått av mektige regjeringer, da han foretrekker å jobbe bak kulissene med USA og andre viktige krefter for å uskadeliggjøre konflikter, skriver FP.

Videre hevder avisa at Guterres skal ha oppfordret Zeid til å tone ned sin kritikk av Trump, i frykt for at det kunne føre til å miste USAs støtte.

Guterres talsperson, Stéphane Dujarric, fortalte FP at «høykommissæren alltid har hatt støtte fra generalsekretæren».

Skarp kritiker av Trump
Menneskerettighetssjefen er en skarp kritiker av USAs president Donald Trump, og man kan trygt si at Zeid ikke har latt seg tøyle av oppfordringen fra Guterres.

PRESIDENT: Donald Trump har blitt sterkt kritisert av Zeid Ra'ad Al-Hussein. Foto: AP Photo/ Evan Vucci / NTB Scanpix
PRESIDENT: Donald Trump har blitt sterkt kritisert av Zeid Ra'ad Al-Hussein. Foto: AP Photo/ Evan Vucci / NTB Scanpix Vis mer

Zeid har kritisert Trumps administrasjon ved flere anledninger, spesielt for reiseforbudene og etter høyreekstremes demonstrasjoner i Charlottesville, skriver New York Times.

I august advarte han også om at Trumps mange utfall mot mediene kan føre til voldsbruk mot journalister, og anklaget Trump for å ha skape en ond sirkel av «tilskyndelse, frykt, selvsensur og vold».

Zeid viste blant annet til presidentens mange og krasse utfall mot medier som CNN, New York Times og Washington Post, ifølge NTB.

I en tale i Arizona omtalte Trump journalister som «uærlige mennesker» som «ikke liker landet vårt».

- Det gjør enorm skade når han omtaler disse nyhetsorganisasjonene og enkelte journalister som «falske». Jeg må spørre; er ikke dette en oppmuntring til andre om å angripe journalister, spør Zeid.

Han har også reagert sterkt på president Trumps støtte til tortur under avhør.

Ifølge NTB sa han at han var overrasket over Trumps støtte til tortur og dypt bekymret for at USA kan gjeninnføre tortur.

I september i fjor gikk Zeid så langt som å sammenlikne Donald Trump og den nederlandske nasjonalisten Geert Wilders med IS.

Han mente at Trump og Wilders er «populister og demagoger», hvis kommunikasjonstaktikk likner på propagandastilen til IS.

- En imponerende jobb
​Jordanske Zeid begynte i stillingen i 2014. Ifølge NY Times er han den første kommissæren for menneskerettigheter fra Midtøsten. Han er en sterk kritiker av brudd fra arabiske regjeringer og en muslim som har fordømt islamske militanter. Zeid er en jordansk prins som forkastet sin tittel for jobben og for å bli en talsmann for ofre, skriver avisa.

- Zeid har gjort en veldig imponerende jobb, sier Harold Hongju Koh, professor i internasjonal lov ved Yale.

- Han har operert i et veldig vanskelig miljø og han har ikke nølt med å snakke om veldig vanskelige saker, sier han videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer