Ble befølt under skjørtet

Inga Marte Thorkildsen raser mot nordmenns holdninger til voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): – Jeg sto i køen utenfor et utested. Det var trangt, og plutselig kjente jeg noen hender under skjørtet som befølte meg oppetter beina, forteller Inga Marte Thorkildsen.


  • 29. juni skrev Dagbladet at bare én av ti voldtekter blir anmeldt. Av de anmeldte sakene er det bare én av ti mistenkte som blir domfelt.

  • Den typiske voldtektsmannen er norsk, mellom 20 og 30 år, beruset, arbeidsledig, og han kjenner voldtektsofferet. Det vanligste offeret er norsk, mellom 20 og 30 år, beruset og får store psykiske problemer i ettertid.

  • 2. juli skrev Dagbladet om seks voldtektssaker der tiltalte ble frikjent etter oppsiktsvekkende uttalelser fra jurymedlemmer. Dagen etter gikk juryformann og fotballtrener Ola By Rise ut og kalte voldtektsjuryer konservative. Et flertall av kvinnene på Stortinget vil også heve straffenivået på voldtekt.

Stortingspolitikeren håper hun kan bidra til å lette byrden hos dem som sliter med skyldfølelse etter voldtekt. I dagens Dagbladet skriver hun et debattinnlegg om nordmenns dobbeltmoral i voldtektsdebatten.

– Fryktelig ubehagelig

Selv er hun flere ganger blitt offer for seksuell trakassering. Episoden der hun ble befølt, skjedde for et par år siden.

– Det var fryktelig ubehagelig og provoserende å bli invadert på den måten, forteller Thorkildsen, som ennå ikke aner hvem det var som befølte henne. Hun droppet byturen etter det som skjedde.

– Jeg hadde ikke lyst til å være ute lenger. Jeg dro rett hjem.

Ved en annen anledning opplevde Thorkildsen at noen fulgte etter henne på vei hjem.

– Jeg var på vei hjem i sju-åtte-tida på kvelden, det var en vanlig hverdag. Da oppdaget jeg at noen fulgte etter meg helt inn i min egen bakgård, forteller hun.

BLE BEFØLT: Inga Marte Thorkildsen raser mot nordmenns holdninger til voldtekt. Foto: PEDER GJERSØE
BLE BEFØLT: Inga Marte Thorkildsen raser mot nordmenns holdninger til voldtekt. Foto: PEDER GJERSØE Vis mer

Thorkildsen kom seg hjem uskadd, men hendelsen var svært ubehagelig. Fortsatt kan hun bli redd av å tenke på hva som kunne skjedd.

– Det går en støkk i meg hver gang jeg går inn i bakgården, innrømmer Thorkildsen.

Selv mener hun hendelsene blir bagateller i den store sammenhengen.

– Men jeg ønsker å si noe om mine egne erfaringer fordi jeg syns det er viktig å ta bort skammen. Jeg har ikke lyst å skamme meg, sier hun.

– Oppfordret til voldtekt

I innlegget skriver hun: «Jeg har vært på fest hvor jeg etterpå har fått vite at ei jente ble voldtatt, fordi hun var så full at hun sovnet. Jeg vet at det kunne ha vært meg.»

Thorkildsen ønsker ikke å gå nærmere inn på det som skjedde, av hensyn til den andre jenta.

– Men det er tydelig at vi jenter ikke kan være trygge noe sted. Vi risikerer å bli voldtatt på joggetur i skauen, på fest, på reise i et fremmed land. Vi må være på vakt i enhver situasjon, bare fordi vi er kvinner, sier hun oppgitt.

Også nylig har stortingspolitikeren opplevd seksuell trakassering. I mai i år fikk Thorkildsen gjennomgå på nettstedet Hegnar.no:

«Kan hende at det hadde blitt ført en ny politikk dersom en Ap-tøs hadde blitt gangbanget av en gjeng somaliske trygdemottakere. Eller ville hun snudd det andre kinnet (det andre hullet) til også?» skrev en av debattantene om Thorkildsen.

– Jeg oppfattet det som en oppfordring til voldtekt, sier hun.

– Blir du redd når du leser sånne ting?

– Jeg blir aller mest sinna. Men selv er jeg blitt ganske hardhudet i løpet av de åra jeg har vært profilert politiker, sier hun.

Raser mot holdninger

Stortingspolitikeren mener nordmenn må slutte å tro at menn og kvinner i Norge er fullt likestilt.

– Vi forteller kvinner at de er frie og uavhengige, men med en gang noen blir voldtatt, gjelder det liksom ikke lenger. Det er utrolig dobbeltmoralsk, sier hun.

Thorkildsen viser til en fersk NTNU-undersøkelse blant 334 elever på tre videregående skoler i Sør-Trøndelag. I undersøkelsen kommer det fram at hver tredje gutt tror at voldtektsutsatte kvinner kan nyte hendelsen. Hver fjerde gutt er enig eller svært enig i at kvinner har en tendens til å overdrive hvor skadelig en voldtekt er.

– Og hver gang ei jente går forbi en guttegjeng på gata, må hun regne med å få slengbemerkninger etter seg. Jeg er ikke spesielt fintfølende, men jeg mener jenter skal slippe dette, sier hun.

– Noen kan mene at dersom ei jente går kledd i miniskjørt og høye hæler er hun skyld i det selv?

– Jeg mener man ikke skal påtvinge jenter noen slags klesdrakt. Det er klart vi kan kle oss i burka, som noen muslimske kvinner gjør, for å beskytte mannen. Men det blir jo helt absurd, sier hun.

Ofrene føler skam

I innlegget etterlyser hun en debatt rundt likestilling og kjønnsroller, fordi så mange kvinner føler at voldtekten er deres skyld.

«Sterkest inntrykk har det likevel gjort at så mange kvinner rundt meg, blant venner, kolleger, familiemedlemmer og folk jeg etter hvert har blitt kjent med, har vært utsatt for voldtekter og seksuelle overgrep av ulike slag. De fleste har følt skyld og skam til tross for at det er de som er ofrene,» skriver hun.

Hun mener den norske debatten rundt voldtekt er altfor snever.

– Hvis vi bare diskuterer straffenivået i voldtektssaker, kommer vi ingen vei. Den reelle uenigheten ligger i hvilken frihet norske kvinner kan ha, sier Thorkildsen, og sender samtidig et spark til Fremskrittspartiet, som hun mener kritiserer innvandrere framfor å ta tak i likestillingsproblemene.

– Det er innmari behagelig å peke på feil i andres kultur, samtidig som man opprettholder myten om at nordmenn er perfekte. Men det kommer ikke til å hjelpe oss i kampen mot voldtekt, sier hun.

Les Inga Marte Thorkildsens innlegg på side 54 i dagens papirutgave.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer