Ble benådet og henrettet

Voldtektsmannen ble henrettet med gift - etter å ha blitt benådet av presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag klokka 15.07 lokal tid fikk den dødsdømte Eduardo Agbayani (51) giftsprøyten i Bilibid-fengslet i Manila.

Like etter gikk døra til dødscellen opp, og en stemme ropte: «stopp, stopp». Den ansvarlige for henrettelsen, som sto ved siden av den døende fangen, stormet ut. Oppstyr kunne høres fra siderommet. Deretter kom to leger inn i dødscellen, og klokka 15.11 ble Agbayani erklært død.

Det er en Reuters-medarbeider, som var blant vitnene til henrettelsen, som på denne måten beskriver de dramatiske minuttene.

Voldtekt

Agbayani var dømt til døden for å ha voldtatt sin datter da hun var 14 år gammel.

Grunnen til oppstyret var at Filippinenes president Joseph Estrada i siste øyeblikk før henrettelsen hadde gitt etter for en appell om benådning. Estrada hadde tidligere avvist alle benådningssøknader.

Henrettelsen var berammet til klokka 15. Få minutter før fikk Estrada en telefon fra den innflytelsesrike katolske biskopen Ted Bacani, som ba om at Agbayanis liv måtte bli spart. Estrada lot seg overtale og ga fengslet beskjed, men meldingen nådde fram for seint.

Ifølge presidentens talsmann oppsto en fatal forsinkelse da presidentens oppringning møtte opptattsignal og pipetonen fra en telefax-maskin, før riktig nummer ble skaffet til veie og beskjed gitt til rette vedkommende.

Estrada hadde tidligere samme dag nektet å stanse henrettelsen, enda appellene kom fra mannens døtre, som også var ofre.

Estrada sa at henrettelsen av Agbayani for å ha voldtatt datteren var en lekse for alle som kunne tenke seg å gjøre noe liknende. - Forbrytelsen skyldtes ikke fattigdom, men bestialitet. Mannen fortjener ikke å leve, sa han - før han ombestemte seg.

- Dårlig far

Agbayani var også anmeldt for å ha voldtatt en annen datter og mishandlet en tredje. Men de to siste trakk anmeldelsen fordi de syntes synd på ham. Den eldste datteren sa at dødstraff var for strengt.

- Selv om han var en dårlig far, er han fortsatt faren vår og vi ønsker ikke at han skal dø, sa hun.

- Vi har tilgitt ham, og nå ber vi Estrada om å vise oss - hans døtre og vår mor - nåde. Vi ber ikke om at han skal løslates, bare at dødsstraffen oppheves og omgjøres til livstid, sa hun. To av Agbayanis seks døtre sto bak benådningssøknaden.

Besøkte faren

Datteren han ble dømt for å ha voldtatt, har besøkt faren i fengsel flere ganger. Hun er nå gift og har ett barn. Overgrepene skjedde for fem år siden.

Dødsstraffen som ble opphevet i 1987, ble gjeninnført sju år senere etter krav fra en befolkning som var lei av kriminalitet. Men Filippinene ble sterkt fordømt av den katolske kirken og menneskerettighetsorganisasjoner da den første henrettelsen på 23 år ble gjennomført i februar i år.

Etter at dødsstraffen ble gjeninnført, er nærmere 1100 mennesker dømt til døden og venter på henrettelse.

(NTB-AFP-Reuters