TØFT OMRÅDE: Politiet utstyrer seg på denne måten når de opererer i Favelaen i Rio de Janeiro. Foto: REUTERS/Bruno Domingos/SCANPIX
TØFT OMRÅDE: Politiet utstyrer seg på denne måten når de opererer i Favelaen i Rio de Janeiro. Foto: REUTERS/Bruno Domingos/SCANPIXVis mer

- Ble beskutt fordi gangsterne ikke kjente igjen bilen

Nordmann (24) i Brasil skutt i skulderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO: (Dagbladet.no): Brasil-ferien fikk en dramatisk avslutning for de tre norske guttene som lørdag ettermiddag ble beskutt av kriminelle i slummen i Rio de Janeiro.

En 24-åring fikk skader både i hodet og i skulderen etter at leiebilen han satt i, ble pepret med skudd. Han og kameratene var på vei tilbake fra Búzios, en badeby et par timer nord for Rio de Janeiro, da de kjørte feil og havnet i det som betegnes som et av Rios farligste slumområder.

- De fulgte en GPS i leiebilen og havnet i en favela hvor de ble skutt etter.  De har forklart at de både kjørte og senere la på sprang for å komme seg unna, sier generalkonsul Vibeke Lilloe.

Ifølge politiet kjørte de tre nordmennene en leiebil som de skulle levere tilbake på Rios internasjonale flyplass. De tok imidlertid feil avkjøring og fulgte så instruksjoner på bilens GPS.

- Kjente ikke igjen bilen
De kriminelle skal ha begynt å skyte etter leiebilen fordi de ikke kjente den igjen, og det ble avfyrt flere skudd mot bilen. De tre norske turistene måtte til slutt forlate bilen og fikk hjelp av beboere i slummen Baixa do Sapateiro.

Leiebilen og all bagasjen ble stående igjen i slummen, men denne ble senere hentet av politiet, skriver lokale brasilianske medier.


Fikk kjøttsår i hodet

Nordmennene ble først tatt hånd om av det lokale politiet i Maré-komplekset, men saken ble allerede lørdag overført til turistpolitiet. 24-åringen ble utskrevet fra sykehus med lettere skader lørdag kveld, og hviler søndag ut på et hotell i byen.

- Nordmannen ble truffet i skulderen og har også fått et kjøttsår i hodet, sier generalkonsul Vibeke Lilloe. De to kameratene hans, begge i begynnelsen av 20-årene, kom fra episoden uten fysiske skader.

Både lørdag og søndag fikk de tre nordmennene bistand fra en representant fra det norske konsulatet i Rio. Representanten var blant annet sammen med dem da de forklarte seg for turistpolitiet DEAT lørdag kveld. Saken fikk stor oppmerksomhet i lokale medier i Rio i helgen og presseoppbudet var stort utenfor politistasjonen i Leblon lørdag kveld.

Streifskudd
Skyteepisoder og sammenstøt mellom kriminelle og politi er ikke uvanlig i denne delen av Rio de Janeiro, og uskyldige blir innimellom truffet av streifskudd. Det imidlertid uvanlig at utenforstående blir beskutt på denne måten, og beboere i slummen mener det er trygt å bevege seg her på dagtid.

Skyteepisoden fant sted i samme slumområde som journalister besøkte i forbindelse med Jens Stoltenbergs Brasil-besøk i september i år.