TILFELDIGE OFRE: Minst 12 personer er død og 25 skadd etter at Derrick Bird (52) åpnet ild mot tilfeldige personer og biler. Foto: AFP PHOTO/ANDY YATES/SCANPIX.
TILFELDIGE OFRE: Minst 12 personer er død og 25 skadd etter at Derrick Bird (52) åpnet ild mot tilfeldige personer og biler. Foto: AFP PHOTO/ANDY YATES/SCANPIX.Vis mer

Ble bestefar 11 dager før han la ut på drapsferden

Derrick Bird (52) «var glad i å skyte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Blodbadet startet klokka 11.30 norsk tid, da taxisjåfør Derrick Bird (52) plutselig gikk amok og la ut på en flere timer lang drapsferd på den idylliske britiske landsbygda.

Verken politi, naboer, kolleger eller bekjente kan umiddelbart forstå hvorfor tobarnsfaren Bird, som ble bestefar til gutten Leighton for 11 dager siden, massakrerte 12 personer på sin vei.

— Han var en veldig snill mann. Jeg veit det er rart å si, men han var bare en normal mann, sier Peter Ledder, som har kjent massemorderen i 20 år, til Times Online.

Vitner beskriver rene henrettelsesscener, hvor Bird på kloss hold skjøt et offer i ryggen mens han lå på bakken. 11 personer er skadd og på sykehus. Tilstanden beskrives som kritisk for tre, etter den tre timer lange dødsreisen som ble tatt med bil og til fots. Dødstallene kan stige.

— Ville at kjæresten tok abort Bird bodde alene etter bruddet med sin tidligere partner Linda Mills på 90-tallet.

— Da hun ble gravid med [sønn nummer to] Jamie ville han at hun skulle ta abort, men hun nektet. Det satte forholdet på prøve og de gjorde det slutt straks etter. Seinere var han stort sett singel, men han hadde kjæresten i en liten periode. Jeg tror ikke han har møtt noen i det siste, sier en slektning av Mills til Telegraph.co.uk.

DREPT MENS HAN JOBBET I HAGEN: Rugbyspilleren Garry Purdham ble ett av de 12 ofrene for massakeren. Foto: HANDOUT/SCANPIX
DREPT MENS HAN JOBBET I HAGEN: Rugbyspilleren Garry Purdham ble ett av de 12 ofrene for massakeren. Foto: HANDOUT/SCANPIX Vis mer

Hun sier at Bird, som har to brødre, arbeidet på Sellafield før han ble en selvstendig næringsdrivende taxisjåfør. Fritida tilbrakte han med sønnene Jamie og Graeme eller sin aldrende mor, i tillegg til hobbyer som dykking og motorsykkelkjøring.

Likte å skyte Bird, også kjent som «Birdy» blant venner, var glad i å skyte, og trolig medlem av en lokal pistolklubb, forklarer Ledder.

— Han likte å skyte dyr i skogen ved hjemmet og på eiendommer som tilhører bønder i området. Jeg veit at han hadde noen skytevåpen, sier Ledder til Times Online.

Våpnene brukt i drapene kan ha tilhørt Birds far, som også driver med jakt, sier en slektning til nettstedet.

— Noe må ha klikket i hodet hans. Det er forferdelig for alle. Han må bare ha bikket over, sier Ledder, som pratet med massemorderen seinest i går.

Likte å gå ut Bekjente beskriver ham som snill og hyggelig; en person som ofte var ute for øl og drinker med venner på lokale puber eller Calder House hotell.
 
De tre første som ble skutt skal ha vært kolleger. En av dem døde. En venn sier til telegraph.co.uk at Bird skal ha kranglet med flere av de andre sjåførene i går kveld, men det er ikke bekreftet om det er noen sammenheng med drapene i dag.

— Vi aner bare ikke hva som har skjedd. Mannen som ble drept var hans venn. De pleide å more seg sammen. [Bird] var venner med alle, og pleide å stå og vitse på Duke Street. Han var en veldig snill mann, sier manager Glenda Pears i taxiselskapet L&G Taxis til BBC.

MINST 12 DREPTE: Politiet sier det er 30 separate åsteder etter drapsferden som gikk gjennom et helt politidistrikt. Foto: SCANPIX
MINST 12 DREPTE: Politiet sier det er 30 separate åsteder etter drapsferden som gikk gjennom et helt politidistrikt. Foto: SCANPIX Vis mer

— Jeg vil si at han var ganske populær. Jeg så ham gjerne en gang i uka, sier Sue Matthews ved A2B Taxis i Whitehaven.

— Humørsyk Ekskjærestens slektning gir en mindre positiv beskrivelse av ham overfor Times Online.

— Jeg syntes egentlig aldri noe særlig om ham. Han var stille og humørsyk. Han sa hallo om du møtte ham på gata, men var alltid nedfor, sier slektningen.

- Jeg tror han slet med dårlig selvtillit, sier slektningen videre.

Politiet sier de arbeider med 30 ulike åsteder i politidistriktet. De fokuserer nå på å kartlegge Birds bevegelser og tegne et bilde av mulige motiv og årsaken til tragedien som ryster det stille lokalsamfunnet.

Bird ble i ettermiddag funnet død i et skogholt, etter at han med all sannsynlighet begikk selvmord. Politiet sier de har funnet to våpen han brukte under skytingene.

BLE FUNNET DØD: Derrick Bird (52), den antatte gjerningsmannen, tok etter alt å dømme selvmord. Foto: HANDOUT/SCANPIX
BLE FUNNET DØD: Derrick Bird (52), den antatte gjerningsmannen, tok etter alt å dømme selvmord. Foto: HANDOUT/SCANPIX Vis mer


BODDE HER: Politi vokter inngangen til Birds bopel på Rowrah Road. Naboer sier han var stille og aldri kilde til problemer. Foto: AFP PHOTO/Derek Blair/SCANPIX
BODDE HER: Politi vokter inngangen til Birds bopel på Rowrah Road. Naboer sier han var stille og aldri kilde til problemer. Foto: AFP PHOTO/Derek Blair/SCANPIX Vis mer