- Ble bjørnen skadeskutt?

Lars Monsen tror ikke bjørnen angrep på grunn av mangel på bær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Ble bjørnen skadeskutt? Det er mitt første spørsmål. Skadeskyting er involvert i de aller fleste farlige situasjoner mellom bjørn og mennesker, sier eventyrer Lars Monsen til Dagbladet.no.

Jeger drept i dag

Tidligere i dag ble en svensk elgjeger i 60-åra funnet drept i skogen ved Valsjöbyn i Jämtland, like ved norskegrensa, skriver Östersunds-Posten.

Mannen skal være bosatt i Malmköping. Han skulle startet elgjakten sammen med et jaktlag i Valsjöbyn i dag. Da mannen ikke dukket opp som avtalt ved sjutida, startet jaktkameratene leting etter ham.

Bare en halv time senere ble jegeren og hans hund funnet drept utenfor hytta der de overnattet. Hytta ligger bare 400 meter fra sentrum av Valsjöbyn.

- Vanlig mennesker som går tur i terrenget har ingen ting å frykte. De lager så mye bråk at bjørnen vil holde seg unna. Statistisk er vepsen i Skandinavia farligere enn bjørn. Veps tar livet av 1-2 mennesker i året, sier Lars Monsen.

- Har kommet stormende mot meg

På sine ekspedisjoner i Alaska og Canada har han hatt mange skumle møter med sint bjørn, uten at han mener dyret er farlig for mennesker av den grunn.

SKEPTISK: Eventyrer Lars Monsen tror ikke noe på at mangel på bær fikk en bjørn til å angripe og drepe en svansk jeger i dag. Foto: LARS EIVIND BONES
SKEPTISK: Eventyrer Lars Monsen tror ikke noe på at mangel på bær fikk en bjørn til å angripe og drepe en svansk jeger i dag. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Bjørn har kommet stormende mot meg flere ganger. Bare hvis den har kommet nærmere enn sju meter, har jeg skutt for å drepe. Det har hendt meg én gang, og det var en isbjørn. I alle andre tilfeller har jeg skremt bort bjørnen med skremmeskudd, sier Monsen.

Han understreker at han har oppholdt seg i verdens mest bjørnetette områder, med en bjørnetype som er kjent for å være av det sinte slaget.

- Spekulativ teori

Tidligere i dag uttalte den svenske oppsynsmannen Lars Svanberg at mangel på bær har gjort bjørnene sultne og aggressive og at de oppsøker mennesker på leting etter mat.

- Dette var helt klart ventet. Det samme skjer i Nord-Amerika og i Sibir, sier oppsynsmann Lars Svanberg til den svenske avisa Expressen.

- Jeg mener dette er en spekulativ teori som bygger opp under myten om bjørnen som et farlig dyr for mennesker.

- Det er riktig at mangel på bær har ført til aggressiv bjørn i Nord-Amerika, men i Skandinavia er bjørnen langt mindre aggressiv, påpeker eventyrer og ekspedisjonsfarer Lars Monsen.

Han får støtte av bjørneekspert Steinar Wikan.

- Ble bjørnen skadeskutt?

- Jeg tror ikke noe på at mangel på bær skal ha fått bjørnen til å angripe, sier Wikan som også peker på skadeskyting som mulig foranledning for det tragiske møtet mellom bjørn og jeger.

- Hvis en bjørn føler seg provosert av et menneske, vil den ofte gjøre seg stor og gå til et såkalt skinnangrep. Hvis jegeren ikke vet dette, er det lett å trekke av. Men bjørnen er tungskutt, og selv om den skulle være skutt i hjertet, kan den ha mer en nok krefter til å gjøre stor skade, påpeker Wikan.

Den svenske bjørnen er så langt ikke funnet, men politiet regner med å få fellingstillatelse av länsstyrelsen.

Debatten er dessverre stengt på grunn av en rekke usaklige innlegg.

SPERRET AV: Stedet der den døde jegeren ble funnet er nå avsperret av politiet.