Ble blakk på grunn av NAV

Silje Svindland drev egen bedrift i sju år. Det gikk bra, helt til hun ble syk.

MØTTE NAV-VEGGEN: Silje Svindland, selvstendig næringsdrivende fra Sandnes, fortalte arbeidsminister Robert Eriksson om sine NAV-erfaringer på NAV-konferansen i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MØTTE NAV-VEGGEN: Silje Svindland, selvstendig næringsdrivende fra Sandnes, fortalte arbeidsminister Robert Eriksson om sine NAV-erfaringer på NAV-konferansen i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg betalte moms og skatt, jeg gjorde alt riktig, bortsett fra å kjøpe NAV-forsikring, forteller Silje.

NAV-forsikringen innebærer at næringsdrivende har rett til 100 prosent sykepenger. Uten forsikringen utbetales bare 65 prosent.

Klappet sammen Det straffet seg. For da den unge Sandnes-gründeren pådro seg en utmattelsessykdom, klappet økonomien sammen.

- Jeg fikk litt sykepenger fra NAV, men oppdaget tilfeldig at NAV ikke trakk skatt av beløpet.

Etter at jeg drev en suksessrik hudpleiesalong, er jeg nå tvunget til å selge både profesjonelt utstyr og inventar fra hjemmet vårt, for å betale ned det jeg skylder i skatt på sykepengene, sier Silje.

80 utvalgte I dag deltok hun på NAV-konferansen til arbeidsminister Robert Eriksson.

Blant 1000 søkere var Silje Svindland en av de 80 utvalgte som fikk møte Frp-statsråden for å fortelle om sine NAV-erfaringer.

Lovpålegge - Mitt budskap er at NAV må informere bedre. Næringsdrivende må få samme sykerettigheter som ansatte. Alternativet er å gjøre det lovpålagt å tegne NAV-forsikring.

Hvis NAV ikke vil trekke skatt direkte av våre sykepenger, slik de gjør for andre, må de i det minste opplyse om det, sier Svindland.

Kald skulder Selv opplevde hun en kald skulder fra NAV da hun tok opp sine problemer.
- Svaret fra NAV var at de ikke hadde opplysningsplikt, forteller Silje Svindland.

Gründeren elsker å jobbe og håper å bli frisk nok til å komme i gang igjen.

- Bedriften min hadde flere ansatte og i løpet av sju år gikk 12 unge mennesker lærlingetida si hos oss og tok fagbrev. Jeg følte at jeg bidro med noe viktig i samfunnet ved å skape nye arbeidsplasser, sier Svindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer