- Ble bøtelagt med 50 000,- da jeg forsøkte å forbedre veien inn til setra

I det samme vernede området bygger Petter Stordalen hytte på 130 kvadrat. Grunneierne fortviler og kaller det forskjellsbehandling.

PÅ BEFARING: Aust-Telemark tingrett var på befaring i det landskapsvernede området i Hjartdal, hvor Petter Stordalen har fått tillatelse til å bygge hytte. Bøndene Agnar Andersen og Arne Lid (til høyre foran) ble i retten dømt til å betale 50 000 kroner for brudd på Naturmangfoldsloven i området. Lid mener kommunen forskjellsbehandrer rike og fattige. Foto: Siri Juell Rasmussen / Nationen
PÅ BEFARING: Aust-Telemark tingrett var på befaring i det landskapsvernede området i Hjartdal, hvor Petter Stordalen har fått tillatelse til å bygge hytte. Bøndene Agnar Andersen og Arne Lid (til høyre foran) ble i retten dømt til å betale 50 000 kroner for brudd på Naturmangfoldsloven i området. Lid mener kommunen forskjellsbehandrer rike og fattige. Foto: Siri Juell Rasmussen / NationenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Stordalen får bygge hytte i verneområdet Brattefjell-Vindeggen i Hjartdal kommune mot at han pusser opp de gamle hyttene som allerede står der.

Flere av innbyggerne i Hjartdal reagerer på dette, og mener det er forskjellsbehandling.

I området som har vært vernet i om lag ti år, har mange grunneiere har fått blankt avslag på sine søknader om utbygging.

- Sørgelig Blant dem er ekteparet Jon og Ragnhild Bekkhus, som tidligere har fortalt lokalavisa Telen om da de for 2 år siden fikk avslag på søknaden om å sette opp ei 35 kvadratmeter stor driftsbu utenfor hytta si.

- Personlig mener jeg at det er helt uforståelig at Stordalen skal få bygge hytte i det samme området. Da burde alle andre fått lov også. Det er sørgelig og helt borti hampen. Det burde ikke være slik at han får lov bare fordi han har penger, sier Raghnhild Bekkhus til Dagbladet.

Hun forteller at hun og ektemannen i mange år planla å skille ut tre tomter fra hyttetomta, som deres tre barn skulle overta.

- Tapt penger - Vi har tapt mye penger på at vi nå ikke får lov til å skille ut disse tomtene. Vi har aldri fått noen erstatning for tapet, sier hun.

Ekteparet sier de får støtte i lokalmiljøet.

- Men det er ikke bare vi som har dette problemet, sier hun.

- Ville forbedre veien En annen med det samme problemet er grunneieren Arne Lid. Hans familie har eid ei lita seter i det vernede området igjennom flere generasjoner. I 2009 gravde han opp noen sandhauger for å vedlikeholde den medtatte traktorveien til stedet. Dette ble imidlertid ikke tatt godt imot.

- Jeg ønsket bare å forbedre veien inn til setra, men ble anmeldt for dette av Statens Naturvernoppsyn. Like før påske i år fikk jeg en bot på 50 000 kroner for sandhaugene, sier Lid til Dagbladet.

Også hans seter-nabo, Agnar Andersen ble bøtelagt med 50 000 kroner. Bota fikk han fordi han hadde gravd en grøft for å lede vannet vekk fra grunnen ved vedbua si.

Brøt naturmangfoldsloven Begge de to grunneierne ble av Aust-Telemark Tingrett dømt den 28. juini i år for brudd på naturmangfoldsloven og verneforskriftene for Brattefjell-Vindeggen landskapsvernområde og Flottin fuglefredningsområde med sine grøfter og grushauger.

Begge de tiltalte har drevet næringsvirksomhet i området før år 2000 da Brattefjell-Vindeggen landskapsvernområde ble etablert. I retten fikk de støtte av tidligere fylkeslandbrukssjef i Telemark, Henry Mæland.

- Da landskapsvernområdet ble opprettet, var det et viktig poeng at den tradisjonelle landbruksvirksomheten i området ikke skulle bli hindret, sa Mæland til Nationen da retten var på befaring i området.

At Stordalen nå får bygge viser at det blir gjort forskjell på folk, sier Lid, som ikke legger skjul på at han vurderer å anke dommen.

- Det er noen som har penger og andre som ikke hard det. Jeg veit lite om Stordalen personlig, men av det jeg har sett av tegningene av hytta hans, synes jeg ikke den passer så godt inn i terrenget, sier han.

FÅR BYGGE: Petter Stordalen har fått tillatelse til å bygge hytte i det vernede området i Hjartdal i Telemark. Her er han avbildet sammen med sin kone, Gunhild, på en premierefest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR BYGGE: Petter Stordalen har fått tillatelse til å bygge hytte i det vernede området i Hjartdal i Telemark. Her er han avbildet sammen med sin kone, Gunhild, på en premierefest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer