19-åring terrortiltalt

- Ble del av Profetens Ummah-miljøet på rekordtid

Norsk konvertitt (19) nekter straffskyld i retten.

SKAL FÅ DE TILTALTE DØMT: Statsadvokat Frederik G. Ranke har som oppgave å få de to tiltalte dømt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL FÅ DE TILTALTE DØMT: Statsadvokat Frederik G. Ranke har som oppgave å få de to tiltalte dømt. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han hadde hyppige møter med Ubaydullah, og ble del av Profetens Ummah-miljøet på rekordtid, sier statsadvokat Frederik G. Ranke i Oslo tingrett.

Forhindret i å reise

Ranke vil vise retten at en terrortiltalt 19-åring fra Oslo skulle verve seg til Den islamske stat (IS) i Syria, men ble avskåret fra dette da han ble pågrepet i Göteborg i fjor sommer.

Den unge konvertittens forsvarere på sin side vil sannsynliggjøre at han skulle slutte seg til ei annen militant gruppe som ikke står på FNs terrorliste.

- Han bestrider ikke at IS er en terrororganisasjon, og at han skulle til Syria. Men han avviser at han skulle slutte seg til IS, sier forsvarer Javeed H. Shah.

19-åringen nekter straffskyld.

Over 1000 forskjellige grupper

Ekstremismeforsker Lars Gule skal vitne som sakkyndig i saken. Han mener aktoratet har en oppgave med å bevise at den unge Oslo-mannen faktisk skulle til Syria for å kjempe for IS.

SKAL VITNE: Ekstremismeforsker Lars Gule skal vitne i rettssaken.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKAL VITNE: Ekstremismeforsker Lars Gule skal vitne i rettssaken. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det fins over 1000 ulike militser i Syria, hvorav den mest kjente er Den frie syriske armé, påpeker Gule overfor Dagbladet.

Ca. 90 nordmenn har reist til Syria for å krige i konflikten, og konvertitter er overrepresentert blant dem som har sluttet seg til det Gule kaller de mest ekstreme gruppene. Han advarer mot å trekke forhastede slutninger ut fra dette.

- Det blir lett feilkonklusjon; fordi andre som har reist har sluttet seg til ekstreme gruper, trenger ikke alle å ha gjort det, sier han.

Preget

19-åringen har sittet varetekstfengslet siden pågripelsen i juni i fjor, og er ifølge forsvarer Nils Christian Nordhus preget av dette. Han skal etter planen starte sin forklaring i ettermiddag.

Oslo-mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, som beskriver deltakelse i terrororganisasjoner. Han risikerer seks års fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Ubaydullah Hussain (31) er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen og en nå avdød Halden-mann til IS. I tillegg er han tiltalt for å ha oppbevart et elektrosjokkvåpen og truet et vitne.

Også Hussain nekter straffskyld, med unntak av punktet om elektrosjokkvåpenet.