Ble dømt etter mafiaparagrafen i 2008. I dag ble han pågrepet, og nok en gang siktet for mafiavirksomhet

En av hovedmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de 18 personene som i dag ble pågrepet i politiets storstilte aksjon mot et miljø de mener har drevet grov, organisert økonomisk kriminalitet, er en 35 år gammel tidligere straffedømt mann.

Politiet mener han er en av hovedmennene fra det politiet betegner som et kriminelt miljø i transport- og renholdsbransjen, får Dagbladet opplyst, og at han skal ha forledet banker og andre institusjoner til å betale ut penger.

- Tøft Han er både siktet for grovt bedrageri og brudd på mafiaparagrafen. Fire av de pågrepne er siktet etter denne paragrafen.

35-åringen ble pågrepet klokka 06.00 i dag morges på sin bopel. Han har fortsatt ikke vært i avhør med politiet, opplyser hans forsvarer, advokat Torgeir Falkum overfor Dagbladet.

- Jeg vil derfor vente til etter at han har vært i avhør med å kommentere hvordan han stiller seg til siktelsen, sier Falkum.

Mannen sitter nå i politiarresten i påvente av å bli framstilt for varetektsfengsling, som trolig vil skje fredag.

- Han synes dette er tøft, sier forsvarer Falkum.

Dømt i 2008 Dette er imidlertid ikke første gang mannen kommer i politiets søkelys for økonomisk kriminalitet.

I 2008 ble han dømt til ett år og seks måneders fengsel for heleri.

Han ble også dømt for brudd på den såkalte mafiaparagrafen, som han altså nå igjen er siktet etter.

Den gangen var han en av totalt 16 tiltalte.

Lister med kredittkort Påtalemyndighetene mente at 35-åringen kort tid forut for 16. februar 2006, hadde deltatt i organisert kriminell virksomhet ved å ha solgt lister med til sammen 126 kredittkortnummer til en av de andre tiltalte i straffesaken.

Kredittkortnummerne var blitt anskaffet ved ulovlig kortkopiering, såkalt skimming, mente politiet.

FORSVARER 35-ÅRINGEN: Advokat Torgeir Falkum.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORSVARER 35-ÅRINGEN: Advokat Torgeir Falkum. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Mannen nektet straffskyld både da saken kom opp i tingretten og i lagmannsretten, men retten festet altså ikke lit til dette.
 

«Retten finner bevist at tiltalte forsettlig har forholdt seg som nærmere beskrevet i grunnlaget», heter det i den sju år gamle dommen fra lagmannsretten.

Beslaglagt verdier Dagens politiaksjon var samordnet. Kripos aksjonerte med bistand fra Økokrim, PU, UP, Oslo og Romerike politidistrikt, NAV og Skatteetaten. Politiet mener miljøet over tid har drevet grov, organisert økonomisk kriminalitet. Flere av de pågrepne er tilknyttet en rekke firmaer innen budbil- og renholdsbransjen.

De siktede er ifølge Kripos pågrepet i Oslo, på Romerike og i Drammen. Det er gjort ransakinger på en rekke steder og det er tatt store beslag i saken.

Politiadvokat Håvar Underland i Kripos bekreftet tidligere i dag overfor Dagbladet at det er beslaglagt store verdier, blant annet eiendommer, biler og bankkontoer.

- Det er en stor og omfattende jobb som ennå pågår, sier Underland. 

Falske dokumenter Han møtte pressen i dag sammen med Kripos-sjef Ketil Haukaas, skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen, førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim og sjef for NAV Kontroll Sverre Lindahl.

Kripos mener gruppa har bedrevet misbruk av legale selskapsstrukturer, utnyttelse av velferdsordninger, omfattende ID-misbruk og andre typer kriminalitet.
 
- Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, sier politiadvokat Undeland.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Kripossjef Ketil Haukaas (t.v), skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen og Sverre Lindahl, sjef for NAV Kontroll. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Kripossjef Ketil Haukaas (t.v), skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen og Sverre Lindahl, sjef for NAV Kontroll. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer