LØSLATT: Jessie Misskelley Jr., Damien Echols og Jason Baldwin ble i dag løslatt - etter 17 år i fengsel. Foto: NYT/SCANPIX
LØSLATT: Jessie Misskelley Jr., Damien Echols og Jason Baldwin ble i dag løslatt - etter 17 år i fengsel. Foto: NYT/SCANPIXVis mer

Ble dømt for satanistisk trippeldrap for 17 år siden

Fredag kveld, norsk tid, ble «West Memphis Three» løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om de såkalte «West Memphis Three» er blant de mest diskuterte gjennopptakelsessakene i USA de siste åra.

Tre menn ble for 17 år siden dømt for et trippeldrap begått året før.

I går kveld begynte ryktene om en løslatelse å skyte fart på sosiale medier, etter at det kom rapporter om at de dømte pakket sammen eiendelene sine i fengselet, noe fengselsmyndigheter bekreftet overfor Reuters.

I dag ble alle tre løslatt - etter at de innrømmet skyld. Dermed kan de forlate fengslet - etter en avtale med aktoratet, melder Associated Press.

- Dette er ikke perfekt. Det er ikke perfekt på noen måter, men det betyr i det minste en avslutning på noen områder, sier løslatte Damien Echols på en pressekonferanse.

Påstand om satanisme Kampen for å frifinne de tre mennene har pågått i mange år, og har engasjert langt utover deres nærmeste kretser. Det er laget rettskritiske dokumentarer om saken og flere store artister har engasjert seg.

Henry Rollins sto i spissen for ei plate som ble gitt ut, hvor inntektene gikk til støttefondet. Og blant annet Pearl Jams Eddie Vedder, Johnny Depp og Patti Smith spilte på konserten Voices For Justice for et år siden.

- Slipp de uskyldige mennene fri, sa Depp i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 5. mai 1993 tre åtte år gamle gutter ble drept i West Memphis i Arkansas. Damien Echols, Jessie Misskelley Jr. og Jason Baldwin ble arrestert og i rettssaken ble det påstått at drapet var en del av et satanistisk rituale.

UTE: Damien Echols, Jessie Misskelley, Jr. og Jason Baldwin under en pressekonferanse fredag kveld, norsk tid. Foto: DANNY JOHNSTON/AP
UTE: Damien Echols, Jessie Misskelley, Jr. og Jason Baldwin under en pressekonferanse fredag kveld, norsk tid. Foto: DANNY JOHNSTON/AP Vis mer

Echols ble dømt til døden, mens de to andre fikk livsvarig fengsel.

I 2007 ble nye tekniske funn lagt fram, og konklusjonen var at ingen av DNA-sporene som ble funnet på åstedet kunne knyttes til noen av de tre dømte.

DNA-kobling til stefaren I stedet koblet analysene Terry Hobbs til åstedet. Hobbs var stefar til et av ofrene. Også en kamerat av Hobbs ble knyttet til åstedet gjennom de nye DNA-analysene.

Politiet har ifølge CNN aldri betraktet Hobbs som mistenkt og han har selv hevded sin uskyld.

Tross flere begjæringer førte ikke funnene til noen ny rettssak.

Før de i kveld, norsk tid, ble løsatt - mot at de tilsto drapet de hele veien hardnakket har hevdet å ikke ha noen befatning med.

- Jeg mener at det ville vært bortimot umulig å gjennomføre en ny, skikkelig rettssak i denne saken etter 18 år. Jeg mener denne saken nå er avsluttet og at det ikke er noen andre personer involvert, sier aktor Scott Ellington.

STØTTEKONSERT: Eddie Vedder og Johnny Depp spilte sammen under en støttekonsert for West Memphis Three i fjor. Foto: BRIAN CHILSON/AP
STØTTEKONSERT: Eddie Vedder og Johnny Depp spilte sammen under en støttekonsert for West Memphis Three i fjor. Foto: BRIAN CHILSON/AP Vis mer