Rettssaken mot Peter Madsen

Ble dømt til livstid - kan søke om å slippe ut etter tolv år

Ifølge psykologspesialist Pål Grøndahl er det vanskelig å si om Madsen kan klare å begrense sine avvikende personlighetstrekk nok til å slippe ut igjen.

DØMT TIL LIVSSTID: Peter Madsen ble i dag dømt til livsstid i fengsel for drapet på Kim Wall. Madsen anket dommet på stedet. Foto: Scanpix
DØMT TIL LIVSSTID: Peter Madsen ble i dag dømt til livsstid i fengsel for drapet på Kim Wall. Madsen anket dommet på stedet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Peter Madsen ble i dag dømt til livstid i fengsel for drapet på Kim Wall.

Dommen samsvarer med aktors påstand. I tillegg skal Madsen betale saksomkostninger på flere hundre tusen kroner.

- Jeg er ikke overrasket, sier psykologspesialist Pål Grøndahl til Dagbladet.

Han har selv vært i København byrett og sett Madsen under rettsforhandlingene.

Det var dommer Anette Burkø som leste opp domsavsigelsen klokka 13.00 i dag.

- Den strengeste dommen

Det er én fagdommer og to lekdommere som har avgjort hva som blir dommen, og eventuell straff for Madsen.

- Det er den strengeste dommen man kan få i Danmark. Det tyder på at dommerne har fulgt og kjøpt påtalemyndighetens argumentasjon til punkt og prikke, sier Grøndahl.

Han mener det virker som den rettspsykiatriske erklæringen kan ha veid tungt, og at den har medvirket til at dommerne mener at det er høy risiko for at Madsen kan begå flere slike handlinger.

- Vil Madsen komme til å slippe ut noen gang?

TILFREDS: Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen holdt en pressebrief etter domsavsigelsen for Peter Madsen, som le dømt til livstid i tingretten. Video: Ritzau via NTB/Scanpix Vis mer

- Livsvarig fengsel betyr ikke livsvarig fengsel i noen av de skandinaviske landene. Så vidt jeg har forstått det, betyr det i Danmark at den gjennomsnittlige soningstida er på 15 år. Etter 12 år kan man søke om prøveløslatelse. Det er justitsministeriet som tar stilling til denne søknaden, sier Grøndahl.

Hvis justitsminesteriet sier nei, må det, ifølge Grøndahl, gå ytterligere to år før Madsen igjen kan søke om prøveløslatelse.

- Da kan han også ta saken til domstolen, sier Grøndahl.

Kan bli sittende resten av livet

Ifølge Grøndahl kan likevel Madsen bli sittende resten av livet i fengsel.

- Hvis man ikke får inntrykk av at han forandrer seg fra perioden hvor han drepte Kim Wall, til han blir vurdert igjen, kan han i teorien bli sittende inne livet ut, sier Grøndahl.

Grøndahl sier at han ikke vet hva slags oppfølging Madsen vil få, og hvordan han vil bli vurdert i Danmark.

- Han er vurdert som tilregnelig. Han har ingen alvorlig psykisk lidelse. Det er vanskelig å si om han vil bli slippet ut om 15 år, sier Grøndahl.

Ifølge psykologspesialisten er det også vanskelig å si om Madsen kan klare å begrense sine avvikende personlighetstrekk nok til å slippe ut igjen.

- Mange mener at det ikke finnes noen behandling for alvorlige personlighetsforstyrrelser. Det er også det de sakkyndige har ment, sier Grøndahl.

Ifølge Grøndahl vil Madsen fortsatt være preget av personlighetsforstyrrelsene i 10-12 år.

- Symptomene på personlighetsforstyrrelsen kan dempes over år, sier Grøndahl.

Heftig personkarakteristikk

Grøndahl synes det er rart at forsvarer ikke stilte flere spørsmål knyttet til de sakkyndiges erklæring.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

- Her kommer en vurdering med heftige personkarakteristikker. Det er rart at forsvarer ikke har stilt spørsmål ved det, men det kan være av grunner jeg ikke har kompetanse til å vurdere, sier Grøndahl.

Ifølge Grøndahl er ikke polymorf pervers, som Madsen er blitt karakterisert som i de sakkyndiges rapport, en diagnose.

- Det er en måte å karakterisere en person på som lyder nokså negativt. Selv om man mener at en person har en svært alvorlig personlighetsforstyrrelse, bør det presenteres så nøytralt som mulig, sier Grøndahl og tar forbehold om dansk språkbruk.

Madsen anket dommen på stedet i dag.

- Det blir interessant å se hvordan anken blir behandlet i Danmarks landsret, sier Grøndahl.

Sjeldent tilfelle

- En fengselsstraff med livsstid er strengere i Danmark enn en forvaringsdom, sier Kjersti Narud, overlege ved SIFER, nasjonalt kompetansesenternettverk i sikkerhets-,fengsels-og rettspsykiatri.

- De har nok dømt ham på bakgrunn i tekniske bevis. Faktorer som personlighetstrekk er blitt momenter i tillegg, men er ikke alene nok til å dømme ham, sier Narud.

Ifølge Narud er dette en drapssak av de sjeldne.

- Det er også nevnt narsissistiske personlighetstrekk. Vedkommende har redusert empati og forståelse for andres smerte. Seksualdriften er veldig sterk. Egen tilfredsstillelse er drivkraften, men dette kan ikke skje hvem som helst, sier Narud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer