Ble drapstruet i 2000

- Mohamed Ahssain hadde et eventyrlig nettverk, sier en tidligere LO-kollega av drapsofferet Mohamed Ahssain (31).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at politiet i dag offentliggjorde at det var Ahssain som var funnet død i bilen til en drapsdømt mann, samlet en stor gruppe venner seg ved nattklubben Kamikaze for å legge ned blomster, fakler og en siste hilsen.

En tildligere LO-kollega av 31-åringen forteller at Ahssain i 2000 fikk en drapstrussel mot seg.

• Politiet tror Ahssain kan ha blitt drept inne på et utested. Les alt om selve drapssaken her

To unge jenter som kjente avdøde godt forteller til Dagbladet.no at de har visst om forsvinningen siden fredag, men fikk ikke før i dag nyheten om at det verst tenkelige var skjedd. På lappen som ble lagt ned ved blomstene har en av vennene blant annet skrevet «Takk for sjansen du ga meg, masse kjærlighet».

Søndag kveld er tradisjonelt en stor utekveld for bransjefolk, men i dag holder det mye frekventerte stedet Cosmo stengt i respekt for den drepte utelivskollegaen.

-  Han vil bli husket, og dypt savnet av bransjen. Vi vil ikke holde åpent, av respekt for den avdøde og hans pårørende. Våre tanker går til dem, uttaler Martin Hallberg, nattklubbsjef på Cosmo.

Han er rystet over drapet på utelivsprofilen.

- Vi ønsker med dette sterkt å markere avstand til den økende voldsbruken i Oslo, samt å minnes en kjent og kjær kollega, skriver Hallberg i en pressemelding. 

SØRGER: En stor flokk venner av den drepte la i kveld ned denne kondolansen sammen med blomster og fakler utenfor nattklubben Kamikaze. Ahssain var involvert i driften av utestedet, som er ett av flere mulige åsteder for drapet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
SØRGER: En stor flokk venner av den drepte la i kveld ned denne kondolansen sammen med blomster og fakler utenfor nattklubben Kamikaze. Ahssain var involvert i driften av utestedet, som er ett av flere mulige åsteder for drapet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Overskuddsmenneske

LOs distriktssekretær Kari Hauge i Oslo og Akershus fikk det forferdelige budskapet i formiddag om at hennes gamle kollega Mohamed Ahssain (31) var funnet drept. De to jobbet tett sammen i fem år fra 1999 til 2004.

Da var Mohamed Ahssain LOs ungdomssekretær i Oslo og Akershus med Kari Hauge. Han gikk ut i ett års studiepermisjon sommeren 2004 for å studere internasjonale forbindelser. Han sa opp jobben ett år etter da studiepermisjonen var over.

- Vi hadde fem fantastiske og kreative år sammen med jobb. Mohamed var et overskuddsmenneske av de sjeldne, og med et kontaktnett jeg sjelden ser maken til.

Fra første dag han begynte her i 1999, kunne vi knapt gå på gata uten at «alle» stoppet oss for å hilse på Mohamed. Da var han jo bare 23 år, sier Kari Hauge til Dagbladet.no.

Drapstrussel

Hun husker bare én problematisk episode fra årene de jobbet sammen. I 2000 fikk Ahssain og daværende LO-leder Yngve Hågensen hver sin skriftlige drapstrussel, som ble meldt til politiet.

- Vi hadde ekstra sikkerhet her ved kontoret i regi av politiet. Så vidt jeg husker, var det ikke klart hva som var bakgrunnen for drapstrusselen, og vi glemte hele saken.

Ble drapstruet i 2000

Det virket ikke som den episoden satte noen begrensning på Mohameds positive virke når politiet hadde tatt sine grep. Han nevnte aldri denne saken seinere for meg som sjef eller kollega, sier Hauge.

Trusselen mot LO-leder Yngve Hågensen førte seinere til fellende dom mot personen som hadde satt fram trusselen.

Fikk pris av Erna Solberg

- Mohamed var veldig flink i jobben sin, og veldig etterspurt av skoler for å fortelle om unges rettigheter i arbeidslivet. Og jeg husker han ble invitert av politiet på Romerike som foredragsholder på en stor konferanse om blant annet gjengkriminalitet, forteller Hauge og fortsetter:

- Mohamed vokste opp med et tøft miljø rundt seg på Stovner. Kolleger fra bydelen har fortalt meg at han som helt ung ofte gikk inn som mekler når det var bråk. Barnevernet på Stovner merket seg hans positive aura, og han ble ofte kontaktet når kompisene var i trøbbel.

Arbeidet med ungdommer ledet fram til at han i 2001 fikk Ildsjel-prisen av Erna Solberg.

«Juryen har lagt vekt på at kandidaten har vist et mangeårig sterkt engasjement med konkret og positiv jobbing overfor ungdom i et lokalsamfunn som trenger gode tilbud og forbilder», het det i statsrådens uttalelse den gang.

Grand Prix-dans og TV-serie

Mens Mohamed Ahssain jobbet i LO, drev han blant annet en danseskole på kvelden - Dancing Youth. Det var noen av hans danse-elever som var med da Bergen-artisten Stig van Eijk vant den norske finalen i Melodi Grand Prix.

I 2002 var han med i 12 episoder i reality-serien «Muldvarpen» på TVNORGE.

- Jeg har ikke hatt kontakt med ham de siste par årene etter at han sluttet i LO. Jeg husker ham som en flink og utrolig sjarmerende gutt. En illustrerende historie om hans glade innstilling til livet er hans egen beskrivelse om sitt første møte Norge. Det var tilfeldigvis 17. mai da han kom som fireåring fra Marokko sammen med foreldrene og en bror.

- Han lo godt seinere da han fortalte at Norge var som 17. mai hele tiden. Som ungdom gikk han blant annet på ski og dyrket mange interesser sammen med sine norskfødte kamerater, sier Mohamed Ahssains tidligere kollega og sjef Kari Hauge til Dagbladet.no.

<B>MINNESTUND:</B> Svært mange i Oslo, blant dem ungdommer han har hjulpet, kjente avdøde godt.
ET OVERSKUDDSMENNESKE: LO-sekretær Kari Hauge i Oslo og Akershus hadde fem positive år som sjef og kollega med den drepte Mohamed Ahssain.
MOT RASISME: Mohamed Ahssain i demionstrasjon mot rasisme i Oslo i april 2005 sammen med daværende AUF-leder Gry Larsen og Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
<B>DREPT:</B> Mohamed Ahssain var en kjent mann i utelivsbransjen i Oslo.