Ble druknet av rasister

BERLIN (Dagbladet): Tre tsjekkiske snauskaller er arrestert etter å ha myrdet en 26 år gammel sigøynerkvinne. De sparket henne først delvis til døde, før de kastet henne i Elben, der hun i går ble funnet druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tsjekkiske innenriksministeren Cyril Svoboda og statsråden for minoritetssaker, Zdenek Mlynar, sa begge i går kveld at drapet på kvinnen er det verste overgrepet mot landets sigøynere de siste åra.
De tre rasistene angrep kvinnen ved elvebredden i byen Vrchlabi i den nordlige delen av Tsjekkia natt til i går. En 48 år kvinnelig journalist i tsjekkisk radio, som ble tilfeldig vitne til overfallet, holdt på å sette livet til da hun hoppet etter ut i elva i et forsøk på å redde sigøyneren.

Journalisten er innlagt på sykehus, hardt medtatt etter oppholdet i den kalde, strie strømmen. Hun hadde ingen sjanser til å redde sigøynerkvinnen i mørket.

Drapet er det verste som har skjedd i en ny rasistisk voldsbølge som skaper panikk blant tsjekkiske sigøynere.
De to regjeringsmedlemmene tar til orde for at snauskallene - som er 23, 24 og 26 år - skal tiltales etter den strengeste mordparagrafen. De frykter at overgrepene på sigøynerne skal øke ytterligere etter som de sosiale motsetningene skjerpes i landet, der arbeidsløsheten øker raskt etter flere år med full sysselsetting.

20 sigøynere er drept og flere titalls skadd under rasistoverfall etter kommunismens fall i Tsjekkia.
For snart fem år siden ble 19-åringen Daniel et symbol for sigøynerne. Han ble mishandlet og kastet i den iskalde Otava-elva, der han druknet.

Hundretalls tsjekkiske sigøynere har reist til Canada og Storbritannia for å søke politisk asyl siden i fjor sommer. Fluktbølgen ble utløst etter flommen i det østlige Tsjekkia, som gjorde mange av dem husløse.