Ble en «gremlin» - voldtok småjenter

BRANDBU (Dagbladet): Før han voldtok og mishandlet de to småjentene, skal 33-åringen ha «skiftet» personlighet. Han lånte navn fra en av figurene i filmen «Gremlins». Nå risikerer 33-åringen en av de strengeste voldtektsdommene som noen gang er avsagt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Etter den første voldtekten - mot ei ti år gammel jente ved Korsvoll i Oslo 14. juni i fjor - truet han med å drepe offeret dersom hun fortalte om voldtekten. Han understreket ordene ved å dra fingeren over halsen. Jenta, som kjente Baneheia-saken, levde i frykt mens gjerningsmannen var på frifot de neste månedene.
  • Om den andre voldtekten - mot ei tolv år gammel jente i et skogholt ved Lunner på Hadeland 3. oktober i fjor - skal tiltalte selv ha sagt at den var en hårsbredd fra å ende som ny Baneheia-sak.

33-åringen har tilstått voldtektene.

Når førstestatsadvokat Tormod Bakke i dag legger ned påstand om straff ved Hadeland og Land tingrett, har han tatt forbehold om inntil 15 års forvaring for den mulig personlighetssplittede voldtektsmannen.

Han hadde sonet en lengre dom for fire andre voldtekter da han mishandlet de to småjentene i fjor sommer og høst.

Meldte seg

10. oktober i fjor, ei uke etter siste voldtekt, meldte tiltalte seg for lensmannsførstebetjent Olaf Haakenstad ved Lunner lensmannskontor.

Da kjente politiet identiteten hans, takket være et videokamera ved en bensinstasjon.

Under to seinere besøk ved Ila sikringsanstalt skal tiltalte ha åpnet seg for førstebetjenten. Det sa Haakenstad i retten onsdag. Her forklarte han at 33-åringen har en spaltet personlighet.

Ifølge Haakenstad tok mannen et spesielt navn - som er navnet til en av figurene i filmen «Gremlins» - når han voldtok. Tiltalte mener, ifølge Haakenstad, at han ikke kan ta ansvar for «Gremlins»-karakteren.

- Vi snakket også om Baneheia. Kanskje var det meg som penset ham inn på saken. Tiltalte sa da at voldtekten i Lunner var en hårsbredd fra å ende som et nytt Baneheia, sier Haakenstad til Dagbladet.

Som Orderud-saken

Førstestatsadvokat og aktor Tormod Bakke finner teorien om en splittet personlighet interessant:

- Vi har hørt om det samme i Orderud-saken, der det hevdes at Kristin Kirkemo Haukeland hadde en personlighet kalt «Birkeby», som var i stand til å drepe.

Bakke viser til at vitner har omtalt tiltalte som en knakende kjekk kar, en som bryr seg om andre.

- «Gremlins»-figuren er åpenbart hans andre jeg. Han ser seg selv utenfra under voldtektshandlingene, sier Bakke, som kommer til å legge ned påstand om den strengeste voldtektsdommen i Norge på mange år.

Forsvarer Lars Braastad kommer til å kjempe for at tiltalte får en tidsbestemt fengselsstraff, og ikke forvaring.

  • 33-åringen har hittil ikke deltatt i rettssaken. I dag blir han imidlertid transportert fra Ila til Brandbu, hvor han skal forklare retten om voldtektene.
«BLE TIL EN ANNEN»: Lensmannsførstebetjent Olaf Haakenstad i Lunner ble oppringt av voldtektsmannen. I forbindelse med pågripelsen, og ved to samtaler seinere, fortalte 33-åringen om personligheten som tok kontroll og fikk ham til å voldta småjenter.
TROR PÅ «GREMLINS-PERSONLIGHET»: Førstestatsadvokat Tormod Bakke sier han ikke har grunn til å tvile på at tiltalte har spaltet personlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer