Kranglet om medisinbruk:

- Ble en pasient jeg måtte hjelpe 24 timer i døgnet

Den drapstiltalte legen forteller om sitt liv som samboer med avdøde Anne Linell Sundt (39).

DØDE: Anne Linell Sundt (39) mistet livet i desember 2014. I dag møter hennes samboer i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for uaktsomt drap. Foto: Privat
DØDE: Anne Linell Sundt (39) mistet livet i desember 2014. I dag møter hennes samboer i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for uaktsomt drap. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hun beskrev det som en hai som bet henne i beinet. Jeg ble vitner til svært dramatiske episoder. Anfallene kom etter hvert daglig, og hun ble en pasient jeg måtte hjelpe 24 timer i døgnet, hver dag.

Det sier den tiltalte legen i 60-åra i Borgarting lagmannsrett. I dag inntok han vitneboksen for å avgi sin frie forklaring i saken hvor han er siktet for uaktsomt drap på sin samboer, Anne Linell Sundt.

39-åringen døde i desember 2014. Legesamboeren ble i mars i fjor dømt for å ha tatt livet av henne med en overdose sterke smertestillende medikamenter. Dommen ble anket umiddelbart.

Da han tirsdag ble spurt om han erkjente straffskyld, svarte han kontant nei.

Stadig sterkere medisin

Fra vitneboksen forteller legen hvordan han forsøkte en rekke forskjellige typer medikamenter og fysiske behandlinger for å lindre samboerens smerteanfall, men ingen av dem hjalp. Han begynte etter hvert å sette lokalbedøvende injeksjoner, men ved kraftige smerteanfall hjalp heller ikke det.

- Jeg valgte å begynne å behandle henne med korttidsvirkende morfinpreparater, sier legen, og utdyper:

- Vi snakker om smerter som er så vonde at hun vrir seg på gulvet. Hun skriker og forsøker å stikke seg med gjenstander for å døyve smertene. Å ha denne personen i stua, sammen med seg, så kan man ikke la være å yte den hjelpen man kan. Det ville vært et brudd på etiske regler.

Da Sundt ble obdusert vist det seg at dødsårsaken var en overdose sterke smertestillende. I kroppen ble det funnet rester av elleve medikamenter, blant annet morfin, petidin og fentanyl.

De siste døgnene

Legen forteller nå om de siste døgnene Sundt var i live. 39-åringen skal ha vært i bedre form enn på lenge, og han følte det gikk riktig vei. Siste dagen Sundt levde, var hun til behandling hos en klinikk på dagen. Tiltalte beskriver formen hennes som fin, med unntak av lettere smerter.

- Vi hadde det veldig hyggelig, spiste middag og drakk vin. Seinere så vi på krim på TV sammen. Vi snakket også om hva vi skulle gjøre i juleferien, forteller tiltalte.

Ifølge legen gikk han etter hvert for å sove. Da han sto opp neste dag og gikk ned i stua, fant han 39-åringen foroverbøyd på gulvet. Hun var død.

- Jeg kjente at hun var helt kald og stiv. Jeg dunket henne i ryggen og ropte og skrek. Det var nok ingenting som minnet om en profesjonell lege der og da, sier 60-åringen.

Han beskriver sin egen tilstand på tidspunktet som i sjokk. Hans første tanke skal ha vært at samboerens kropp hadde sviktet eller at hun hadde tatt for mye medikamenter.

- Lappene som jeg fant i huset kunne indikere at hun hadde tatt sitt eget liv, men jeg følte ingenting i dagene før hadde vist tegn til det. Det var helt usannsynlig for meg. Det eneste Anne ville, var å bli frisk og få et normalt liv, forteller legen.

Dro fra jobb for å injisere

Den tiltalte forteller at han en rekke ganger forlot sin egen klinikk fordi samboeren ba ham komme hjem og injisere smertestillende på henne. SMS etter SMS tikket inn, med beskjed om å ta med medikamenter hjem. Men det skal aldri ha blitt skrevet eller sagt noe om at 39-åringen selv skulle sette injeksjoner.

- Jeg har mange ganger stilt meg spørsmålet hvor Anne hadde medikamentene som ble funnet i blodet hennes fra. Jeg har aldri latt slike ampuller være i huset. De har vært trygt nedlåst eller innelåst, men hun kan ha tatt nøkkelen til legekofferten min eller fått det fra andre, sier 60-åringen, som også forteller om forholdet til avdøde.

- Jeg følte meg som verdens heldigste som var sammen med Anne, denne kloke, vakre og 17 år yngre kvinnen. Jeg ville gjøre hva som helst for henne, og sorgen etter å ha mistet henne har vært bunnløs, sier tiltalte.

Kranglet om medisinbruk

Legen forteller videre at samboerskapet var bra, men med sine opp- og nedturer. Det han beskriver som restriktive holdninger til Sundts medisinbruk, var et tilbakevendende tema.

- Vi kranglet om dette. Hun ville ha mer, men jeg ville ikke gi det til henne. Toleranse ble også et tema. Hun krevde større og større doser for å oppnå smertelindring, sier legen.

Selv mener han at Sundt var avhengig av smertestillende i flere år før de to ble sammen. Smertetilstanden hennes var ifølge legen mer moderat på dette tidspunktet. Derfor var medisinene av mildere typer enn det han etter hvert forsynte henne med.

- Hun klarte ikke å stå i lang tid av gangen, hun klarte ikke å sitte. Hun måtte av og til legge seg ned på gulvet i butikken da vi skulle kjøpe klær til barna, fordi hun ikke klarte å stå på grunn av smertene, sier legen, som understreker at dosene han ga henne aldri ble det han betegner som ekstreme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer