Molde sjukehus

Ble erklært død. Politi oppdaget at «liket» rørte seg

Drama på Molde sjukehus.

I LIVE: Molde sjukehus erklærte en pasient død. Det viste seg å være feil. Foto: NTB Scanpix
I LIVE: Molde sjukehus erklærte en pasient død. Det viste seg å være feil. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips i saken? Ring 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Politiet rykket ut til det som skulle være et mistenkelig dødsfall. Men på sykehuset i Molde oppdaget en politimann at liket beveget på seg, melder TV2.

Ifølge TV2 startet saken 19. februar i år, etter at en kvinne skal ha blitt funnet livløs i en snøskavel.

Politiet i Møre og Romsdal bekrefter overfor TV 2 at de denne dagen klokken 11.44 fikk melding fra Molde sykehus om et dødsfall, etter at en person ble funnet ute, sterkt nedkjølt.

- Når politiet får melding om et dødsfall, er det vår oppgave å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Det ble iverksatt etterforskning i denne saken, og politiet rykket ut på bakgrunn av meldingen som kom inn til operasjonssentralen, bekrefter politiinspektør Elin Drønnen, leder for påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt.

Gjenoppliving

Da politimannen som kom til sykehuset meldte om at personen rørte på seg, skal det umiddelbart ha blitt iverksatt gjenoppliving.

- Saken er meldt til Helsetilsynet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier fagdirektør Torstein Hole i Helse Møre og Romsdal til Dagbladet.

I en sms fra informasjonsavdelingen i helseforetaket utdyper Hole noe mer:

- I denne saken opplevde vi et dødsfall som på grunn av helsetjenestens rutiner ble telefonisk meldt til politiet. For å ivareta pasienten og pårørende på best mulig måte, så kan vi ikke komme med mer informasjon om saken på nåværende tidspunkt. For å sikre en god oppfølging av hendelsen har vi satt i gang en gjennomgang og behandling av saken gjennom vårt interne kvalitetssystem.

Lege var med

Helse Møre og Romsdal avviser at politiet var alene om å oppdage at personen ikke var død.

- En lege ved Molde sjukehus var med politiet da de registrerte at pasienten var i live, utdyper Hole.

Ifølge NTB mottok kvinnen et brev om at tilsynssaken var avsluttet uten ytterligere tiltak tre dager etter hendelsen.

Helsetilsynet vil imidlertid ta hendelsen med i et pågående tilsyn etter en annen alvorlig hendelse ved Molde sykehus i 2018, ifølge Romsdals Budstikke. Denne tilsynssaken er ikke avsluttet.

I februar i fjor ble en mann i 50-åra funnet bevisstløs i snøen og sendt til Molde sykehus. Etter helseforetakets prosedyrer skulle mannen ha blitt sendt rett til St. Olavs hospital i Trondheim. Helse Møre og Romsdal fikk i denne saken kritikk av Helsetilsynet for behandlingen av pasienten.

Ikke etterforsket

Politiet har foreløpig ikke åpnet etterforskning av hendelsen i februar i år, som ifølge Statens helsetilsyn dreide seg om et tilfelle av såkalt aksidentell hypotermi. Slike tilfeller innebærer at kroppstemperaturen faller som følge av ulykker, skader eller forgiftninger.

Den laveste kroppstemperaturen hos et menneske som er blitt frisk igjen, var på 13,7 grader og ble registrert på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, ifølge TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer