Thailand

- Ble etterlyst etter coronatest

Overraskelsen var stor da Ole Kolstad plutselig innså at han var etterlyst av thailandske myndigheter etter en positiv coronatest. - Jeg ble veldig nervøs, sier nordmannen.

FIN FORM: Ole Kolstad sitter for tiden alene i en karantenebungalow i Thailand, hvor han venter på å blir frisk fra corona. Foto: Privat
FIN FORM: Ole Kolstad sitter for tiden alene i en karantenebungalow i Thailand, hvor han venter på å blir frisk fra corona. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Den lenge etterlengtede ferieturen til Thailand ble ikke helt som forventet for fagkonsulenten Ole Kolstad (38).

Den fullvaksinerte nordmannen reiste til Bangkok den 29. desember og testet seg rett etter ankomst på et såkalt «Test & Go»-sted.

- Jeg fikk negativt svar, så derfor reiste jeg rett til øya Koh Chang, sier Kolstad til Dagbladet på telefon fra Thailand.

Ifølge 38-åringen er man som turist pålagt å ta en andre test 5-7 dager etter ankomst i Thailand, noe han gjorde på sykehuset i Koh Chang den 4. januar.

Denne testen skulle vise seg å lage mye dramatikk for den ferierende nordmannen.

- Plutselig var jeg etterlyst av thailandske myndigheter, sier Kolstad.

FEIRING: Kolstad mener det er vanskelig å spekulere i hvor han kan ha blitt smittet, men tror at det kan ha vært på feiringen nyttårsaften. Foto: Privat
FEIRING: Kolstad mener det er vanskelig å spekulere i hvor han kan ha blitt smittet, men tror at det kan ha vært på feiringen nyttårsaften. Foto: Privat Vis mer

- Ble veldig nervøs

Flere thailandske medier har de siste dagene skrevet om en nordmann og fem andre turister som «forlot» øya Koh Chang, etter å ha testet seg for corona.

Ifølge avisene skal ingen av de besøkende ha ventet på testresultatene sine, som i etterkant viste seg å være positive. Dermed skal distriktsmyndighetene ha bedt om hjelp fra politiet for å finne de smittede turistene.

- Etter å ha tatt coronatesten, så reiste jeg tilbake dit jeg bodde, fordi jeg ikke fikk beskjed om når resultatet skulle være klart, men at de ville kontakte meg dersom noe var galt, sier nordmannen.

Telefonen forble stille.

Dette var Kolstad sitt niende besøk til den populære ferieøya og hans plan var derfor ikke å forlate stedet han bodde på.

Ifølge 38-åringen skal politiet ha lett etter han i noen dager, men først for to dager siden ble han klar over hvor seriøs situasjonen han hadde havnet i var.

- Eieren av gjestehuset hvor jeg bor, ringte meg midt i en middag og forklarte meg hva som skjedde, sier nordmannen, som nå sitter alene i en «karantenebungalow» i Trat-distriktet.

- Hva tenkte du da du skjønte at du var etterlyst?

- Jeg skvatt litt og ble veldig nervøs, men jeg ville aldri i verden ha funnet på det som avisene påsto, sier Kolstad.

MIDLERTIDIG: Kolstad ble først kjørt til et sted som han tror var en gammel nedlagt flybase, før han ble sendt videre til en karantenebungalow. Foto: Privat
MIDLERTIDIG: Kolstad ble først kjørt til et sted som han tror var en gammel nedlagt flybase, før han ble sendt videre til en karantenebungalow. Foto: Privat Vis mer

- Ble bekymret

Grunnen til kaoset var nemlig, ifølge nordmannen, en helt annen.

Siden planen var å være i Thailand til 21. januar, så valgt Kolstad å kjøpe seg et lokalt SIM-kort til å bruke i ferien. Han forstår ikke thailandsk og søkte derfor hjelp hos den lokale 7/11-butikken for å få hjelp til å installere SIM-kortet på telefonen.

- Jeg fikk god hjelp og spurte dem deretter hva nummeret mitt var, noe jeg fikk utlevert, sier han, og fortsetter:

- Det var dette nummeret jeg oppga på sykehuset i Koh Chang.

Ifølge Kolstad viste det seg at nummeret han hadde oppgitt, var nummeret til 7/11-butikken som hadde hjulpet han med telefonen.

- Det hele var jo bare en stor misforståelse, sier nordmannen, som også hevder at han i tillegg til telefonnummeret, hadde oppgitt adressen til gjestehuset hvor han bodde.

38-åringen ble likevel litt bekymret. Han fryktet at myndighetene ikke ville tro på han eller forstå hva som faktisk hadde skjedd.

Heldigvis for Kolstad dukket det opp en redningsmann.

GODE FORHOLD: I tillegg til egen bungalow, får Kolstad fire måltid om dagen i påvente av å bli frisk fra corona. Foto: Privat.
GODE FORHOLD: I tillegg til egen bungalow, får Kolstad fire måltid om dagen i påvente av å bli frisk fra corona. Foto: Privat. Vis mer

- To tester om dagen

Nordmannen satte seg selv i isolasjon til han ble hentet av en ambulanse i går.

Eieren av gjestehuset hvor han bodde hadde, ifølge Kolstad, brukt mye tid på å forklare situasjonen ovenfor politiet, noe som så ut til å hjelpe.

- Ambulansen kjørte meg til en slags nedlagt flybase, hvor jeg ble plassert på et rom. Det var et slags hasteinntak før de kunne klargjøre de rommene vi har fått nå, sier Kolstad, og fortsetter:

- Jeg vil ikke kalle det et coronahotell, men slik jeg har forstått det, er det en bungalow i regi av Bangkok sykehus, som ligger i Trat-provinsen.

Bungalowene har balkong, som man får bruke, men 38-åringen har ikke lov å forlate området ut over den.

- Hvor lenge må du være der?

- Jeg tar tester to ganger om dagen og har fått beskjed av en doktor om at jeg, basert på at jeg ikke har noen symptomer, kan reise 14. januar. Det er ikke helt bekreftet, men jeg håper på det, sier Kolstad, som tror at han ble smittet på nyttårsaften.

Han hevder å være i fin form og sier selv at han ikke har noen symptomer på corona.

FINE BUNGALOWER: Til tross for å være smittet av corona, skryter Kolstad av innlosjeringen i Thailand for de smittede. Han ankom karantenebungalowene sammen med fire andre og har sett flere komme i ettertid. Foto: Privat
FINE BUNGALOWER: Til tross for å være smittet av corona, skryter Kolstad av innlosjeringen i Thailand for de smittede. Han ankom karantenebungalowene sammen med fire andre og har sett flere komme i ettertid. Foto: Privat Vis mer

- En god historie

Kolstad har ingenting å utsette på omstendighetene. Rommet skal ha aircondition og han får mat fire ganger om dagen, som han selv får velge ut ifra en liten meny.

- Det medisinske personalet er veldig hyggelige og behjelpelige. Ellers er det ganske dødt og kjedelig her, sier 38-åringen, som likevel er tydelig på at slike ting kan skje når man er på reise i disse tider.

- Det ble en stor stopper for ferien?

- Det kan du trygt si. Jeg hadde en del planer som ble ødelagt, men sånn er det. Jeg visste om risikoen, så dette må man bare bite i seg.

Så snart han kommer ut, er planen å reise rett tilbake til Koh Chang, hvor nordmannen kjenner flere av de lokale på øya.

- Jeg kommer nok til å ta en hurtigtest til, bare for sikkerhets skyld, sier Kolstad.

Han har heldigvis ikke hørt noe om mulige konsekvenser, som følge av den store misforståelsen med myndighetene.

- Det var jo ikke noe morsomt der og da, men dette blir nok en god historie etter hvert, som man kan fortelle der hjemme, sier Kolstad og ler.

Dagbladet har forsøkt å nå talspersonen for myndighetene, samt politiet på Koh Chang, men ikke lykkes i å få en kommentar på denne saken.

PARADIS: Det vakre landet opplever nå en ekstrem smitteøkning, og myndighetene strammer inn reglene for turister. Foto: Privat
PARADIS: Det vakre landet opplever nå en ekstrem smitteøkning, og myndighetene strammer inn reglene for turister. Foto: Privat Vis mer

- Slapp nye karantenekrav

Den 21. desember gjeninnførte Thailand karantenekrav for turister.

Den tidligere ordningen med at fullvaksinerte kunne slippe fritt inn i landet ved negativ test ble dermed fjernet. Likevel er kravet om karantene avhengig av hvor i landet man reiser til.

I utgangspunktet ville Ole Kolstad også bli berørt av de nye reglene, men han forteller at alle som i forkant av endringen allerede hadde ferdig utfylt «thai-pass», fikk lov til å bruke den gamle ordningen med «Test & go».

- «Thai-pass» er en av flere innreisekrav med registrering online hvor man legger inn blant annet informasjon om både vaksinestatus, PCR-test før avreise, hotellinformasjon og at man har reiseforsikring som dekker opptil 50 000 amerikanske dollar, sier 38-åringen.

Det såkalte «Test & go»-systemet innebærer at man på forhånd har bestilt en natt på godkjent hotell og venter der i inntil 24 timer, eller til man får negativt svar på coronatesten.

- Jeg ble hentet av en hotelltaxi på flyplassen i Bangkok etter ankomst og kjørt rett til hotellet uten stopp, hvor de testet meg med det samme, sier Kolstad, og legger til:

- Alt dette fungerte veldig bra.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Stor smitteøkning

Thailand opplever nå en voldsom smitteøkning. Etter nyttårshelga har landet meldt om den største økningen i coronasmitte på flere uker.

I tillegg sprer omikron-varianten seg raskt.

Torsdag registrerte myndighetene om 5775 nye coronatilfeller, noe som fikk helsedepartementet til å skru opp alarmberedskapen til nivå 4 på en skala som går fra 1–5. Siden slutten av desember har alarmnivået vært på 3, ifølge NTB.

Dersom det når nivå 4, vil det innebære at departementet kan anbefale at steder med høy risiko for smittespredning stenges, samt at det innføres restriksjoner på reiser mellom de ulike provinsene. Andre tiltak kan være tak på hvor mange som kan samles på offentlige steder, samt at karantenetida for personer som kommer reisende fra utlandet, forlenges.

Lørdag ble det registrert over 8000 smittetilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer