Ble etterlyst i kinesiske medier

Åtte timer senere kom bekreftelsen på at drapsmistenkte Zhao Fei (26) var tatt.

DREPT: Pernille Thronsen (21) ble funnet drept på et ungdomsherberge i den ungarske hovedstaden Budapest.  Foto: Privat
DREPT: Pernille Thronsen (21) ble funnet drept på et ungdomsherberge i den ungarske hovedstaden Budapest. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet.no): I går var første gang drapsmistenkte Zhao Fei ble etterlyst i kinesiske medier med navn og bilde. Åtte timer senere kunne Dagbladet melde at Zhao Fei (26) var arrestert av kinesisk politi.

Ytterligere detaljer omkring pågripelsen er foreløpig ikke kjent.

Etterlyst i Kina Den internasjonale arrestordren og etterlysningen av Zhao Fei ble gjort kjent i kinesiske medier i går formiddag like etter klokka 11.00 lokal tid. Før det hadde ikke drapet i Budapest og jakten på den kinesiske drapsmistenkte vært omtalt i kinesiske medier.

I saken som ble publisert ble publikum oppfordret til å kontakte politiet dersom de visste hvor den drapsmistenkte oppholdt seg eller dersom noen gjenkjente ham fra bildet.

Det ble også referert til at Zhao var tidligere klassekamerat av den drepte, og at han flyktet fra Budapest via Ferihegy-flyplassen.

Muntlig beskjed Klokka 13.31 norsk tid, drøye åtte timer senere, fikk Dagbladet bekreftet at 26-åringen var pågrepet. Da hadde kinesiske myndigheter i løpet av ettermiddagen (lokal tid) per telefon tatt kontakt med den norske ambassaden i Beijing for å informere om at han var tatt.

Den muntlige meddelelsen vil i løpet av uka bli fulgt opp med en skriftlig bekreftelse fra kinesiske myndigheter. Den vil trolig inneholde flere detaljer om arrestasjonen, får Dagbladet opplyst.

Kinesiske myndigheter har siden den internasjonale arrestordren ble utstedt 2. september, gjentatte ganger forsikret overfor Dagbladet at de ville bistå ungarske myndigheter i jakten på den mistenkte gjerningsmannen. Det har imidlertid vært uklart hvorvidt de har fått en formell henvendelse fra ungarske myndigheter om å bistå.

Den dreptes pårørende ble informert om pågripelsen på kirketrappa etter bisettelsen i Vålerenga kirke i går.

- De pårørende har selvsagt ikke hatt tid til å fordøye dette, men det sier seg selv at de er glade for at det er blitt en pågripelse i saken. Dette er noe de har håpet og ventet på, sa familiens bistandsadvokat Karoline Henriksen til Dagbladet.

Risikerer dødsstraff Bistandsadvokaten sier de håper det vil skje en utlevering fra Kina til Ungarn, selv om det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom de to landene.

EKS-KJÆRESTER: Pernille Marie Thronsen (21) og kinesiske Zhao Fei (26) hadde vært sammen tidligere. Nå er han mistenkt og pågrepet for drapet på eks-kjæresten. Foto: Privat
EKS-KJÆRESTER: Pernille Marie Thronsen (21) og kinesiske Zhao Fei (26) hadde vært sammen tidligere. Nå er han mistenkt og pågrepet for drapet på eks-kjæresten. Foto: Privat Vis mer

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, har imidlertid svært liten tro på at drapsmistenkte Zhao vil bli utlevert til Ungarn.

Egenæs tror 26-åringen risikerer en snarlig dødsstraff i hjemlandet.

- Det er ikke sikkert han engang får oppnevnt en forsvarsadvokat, har Egenæs uttalt til Dagbladet.

Etterlyst Zhao Fei har vært etterlyst med navn og bilde i Europa siden 1. september. Da hadde det gått tre dager siden eks-kjæresten, den norske studenten Pernille Marie Thronsen (21), ble funnet drept på et herberge i den ungarske hovedstaden Budapest.

Bare timer før Thronsen ble funnet drept, skal 26-åringen ha lagt ut en spesiell Facebook-melding, som ungarsk politi raskt fattet interesse for.

Meldingen, som var skrevet på engelsk, framsto som fortvilet og inneholdt kjærlighetserklæringer. Samtidig inneholdt den også en beklagelse og understrekelse av at at han ikke ønsket å såre/skade 21-åringen. Venner av kvinnen tolket beskjeden som at et endelig brudd mellom de to hadde vært svært tungt for mannen.

BLE VARSLET: Pernilles foreldre fikk vite om arrestasjonen på kirketrappa etter bisettelsen i Vålerenga kirke, fortalte bistandsadvokat Karoline Henriksen. Foto: Espen Røst/Dagbladet.
BLE VARSLET: Pernilles foreldre fikk vite om arrestasjonen på kirketrappa etter bisettelsen i Vålerenga kirke, fortalte bistandsadvokat Karoline Henriksen. Foto: Espen Røst/Dagbladet. Vis mer