Uværet «Gyda»:

Ble evakuert: - Alvorlig

Ekstremværet «Gyda» har ført til ødeleggelser landet over. To av dem som måtte evakueres fra hjemmene sine er Eli og Helge Gylland, som måtte bli hentet i båt. - Det var mange tanker i hodet, beskriver Gylland.

EVAKUERT: Om lag 50 personer ble evakuert etter at Stjørdalselva flommet over. Video: Emma Thingstad Dalen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer
Publisert

STJØRDAL/OSLO (Dagbladet): Rundt 50 personer fra nabolagene rundt Stjørdalselva ble evakuert fra hjemmene sine torsdag, da elva flommet over. De ble innlosjert på Scandic Hell, sammen med blant andre Eli og Helge Gylland. Ekteparet befant seg plutselig isolert på en øy, da Stjørdalselva ble så stor at den gikk rundt hele huset.

- Vi fikk varsel nokså tidlig på dagen i går om at elva var voksende. Vi pratet litt med naboene om situasjonen før politiet ringte og sa at vi måtte bort. Vi ville gjerne vurdere situasjonen selv, men vet at når politiet gir en ordre så skal vi etterkomme det. Da ble det å pakke sekken for å dra på tur, sier Helge Gylland til Dagbladet.

GYDA: Ekstremværet Gyda herjer langs Norskekysten. Redningsselskapet deler video for å vise forholdene for redningsskøyta i Svolvær. Vis mer

Rundt klokka 22.00 torsdag skrev Meteorologisk institutt at det hadde falt 105 milliliter nedbør i Trøndelag og 174 millimeter i Møre og Romsdal siden uværet startet. Torsdag kveld ble imidlertid ekstremværet erklært som over.

Alvorlig sak

Da ekteparet Gylland ble hentet av brannvesenet, rundt klokka 14.30, sto vannet til trappa på huset. Bilene kjørte de inn på gårdsplassen i tilfelle oversvømmelse i garasjen.

- Brannvesenet kom med båt helt bort til trappa for å hente oss. Det gikk greit, takket være at det var midt på dagen og lyst, forteller Gylland, som ikke vil betegne hendelsen som traumatisk.

INNLOSJERT: Gylland og rundt 50 naboer ble innlosjert på hotell for natta. Fredag ble det klart at de får dra hjem. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
INNLOSJERT: Gylland og rundt 50 naboer ble innlosjert på hotell for natta. Fredag ble det klart at de får dra hjem. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Men det var mange tanker i hodet. Det er en alvorlig sak som vi tar med oss videre. Vi tenkte på hva som kunne skje lenger oppe i dalen - jord- og leirskred som kan føre til at elva endrer retning og sånn, legger han til.

Skryter av politiet

Gylland har hørt folk si at elva ikke har vært større siden 1947.

- Det var ikke noe morsomt syn, her kom det campingvogner, gapahuker, gressballer. Ikke noe hyggelig syn, sier han.

Når Dagbladet møter paret er politiet i møter om hvorvidt de evakuerte får dra hjem før helga. Ifølge Gylland skal det være mulig å komme seg hjem via omveier.

Han skryter av behandlingen de har fått av politi, brannvesen og de ansatte på hotellet.

- De har gjort en utmerket jobb. Da vi kom hit ble vi tatt imot av kommunens beredskapsgruppe og politiet, sier han.

Håper på det beste

Da de forlot hjemmet sitt torsdag kunne de se at elva fremdeles steg og at vannet kom nærmere huset. Mest bekymret er Gylland for vannskader i kjeller og på biler.

- Vi må sjekke at ting er i orden når vi får komme hjem. Vi håper på det beste, sier han.

Stjørdal kommune opplyser på sine nettsider fredag at alle de 47 evakuerte på Scandic Hell får vende hjem fredag. E14 er fortsatt stengt, mens veien mellom Hell og Hegra er gjenåpnet. Kommunen oppfordrer folk til å ta det mest mulig med ro og unngå unødvendig reising det neste døgnet, da værforholdene fortsatt vil være krevende med stor snø- og jordskredfare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer