Ble filmet i skjul mens han kysset en annnen mann

To dager seinere hoppet Tyler Clementi (18) i døden.

TOK LIVET SITT: Tyler Clementi (18) ble filmet i skjul mens han kysset et annen mann. Videoen ble vist fram for andre studenter ved Universitetet i New Jearsey. Foto: AP/privat
TOK LIVET SITT: Tyler Clementi (18) ble filmet i skjul mens han kysset et annen mann. Videoen ble vist fram for andre studenter ved Universitetet i New Jearsey. Foto: AP/privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble Dharun Ravi (20) dømt til 30 dagers fengsel for å ha filmet romkameraten sin som kysset en annen mann i et studentrom i september 2010.

Den tidligere studenten ved universitetet i New Jersey i USA risikerte opptil ti år i fengsel for å ha filmet romkameraten i skjul med webkamera.

Tyler Clementi tok livet av seg bare dager etter at den ulovlige filmingen ble kjent i universitetsmiljøet. 

Hatkriminalitet I tillegg til fengselsstraffen på 30 dager, ble Dharun Ravi idømt en prøveperiode på tre år og 300 timer samfunnstjeneste, melder BBC News. Han må også fullføre et kurs om mobbing på nettet og alternative livsstiler - samt betale 10 000 dollar til en offentlig organisasjon som hjelper ofre for hatkriminalitet, lovbrudd motivert av hat eller fordommer mot en bestemt gruppe mennesker. 

Idet dommer Glenn Berman avsa dommen i New Brunswick, New Jersey, påpekte han at han ikke hadde hørt Ravi si unnskyld én eneste gang. Dommeren la til at han ikke trodde Ravi var motivert av hat, men at han var skyldig i «kolossal ufølsomhet».

Han irettesatte også 20-åringen for å ha prøvd å skjule den ulovlige filmingen ved blant annet å slette tekstmeldinger og Twitter-ytringer og forsøk på å påvirke et vitne. 

- Ingen spøk Talspersoner for en homo-organisasjon i New Jersey sier de er skuffet over dommen - selv om de syntes ti års fengsel ville ha vært en altfor streng straff.

- Dette var ikke bare en barnslig spøk som gikk for langt, sier formann Steven Goldstein i Garden State Equality til BBC News.

Før dommen ble lest opp, leste Tyler Clementis far, Joe Clementi, en erklæring der han understreket at det Ravi hadde gjort var «alvorlig, sjokkerende og varig» - og at sønnen hans var blitt utsatt for «et kaldhjertet overgrep».

Hans kone, Jane Clementi, sa til retten at hun ikke hadde kunnet forestille seg fortvilelsen og plagene sønnen måtte ha følt. 

I en demonstrasjon i forrige uke hevdet Ravis støttespillere at New Jerseys lover mot hatkriminalitet i dette tilfellet ble anvendt mot en person som ikke var motivert av hat.

Meldte fra på Facebook Et halvt dusin studenter skal ha sett videoen. I tillegg twitret Ravi om episoden og forsøkte på nytt å filme Clementi i en liknende kyssesituasjon to dager seinere.

Få dager seinere hoppet Clementi i døden etter å ha postet følgende innlegg på Facebook: «Jumping off the gw bridge, sorry».

De siste to dagene han levde kikket 18-åringen på Ravis twitter-side 38 ganger. I en av twittermeldingene skrev Ravi: «Romkameraten spurte om å få ha rommet til midnatt. Jeg gikk inn på Mollys rom og skrudde på webkameraet. Jeg så at han klinte med en fyr».

Ravis forsvarere mente at det ikke var noen sammenheng mellom filmingen og Clementis selvmord.

FENGSELSSTRAFF: Dharun Ravi ble idømt 30 dagers fengsel, tre års prøvetid og samfunnstjeneste for den ulovlige filmingen av romkameratens kjærlighetsliv. Bildet er tatt fra rettsforhandlingene i mars. I dag falt dommen. Foto: AP/The Star-Ledger, John O'Boyle
FENGSELSSTRAFF: Dharun Ravi ble idømt 30 dagers fengsel, tre års prøvetid og samfunnstjeneste for den ulovlige filmingen av romkameratens kjærlighetsliv. Bildet er tatt fra rettsforhandlingene i mars. I dag falt dommen. Foto: AP/The Star-Ledger, John O'Boyle Vis mer