- Ble født til å voldta

Ny rapport om Josef Fritzl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Flere østerrikske medier har greid å få fatt i den hemmeligstemplede rapporten fra psykiateren Adelheid Kastner, som er ekspert på nevrologi og psykiatri. Den blir i dag publisert i Kronenzeitung og Österreich. Adelheid Kastner, som er leder for en psykiatrisk klinikk i Linz, har møtt og snakket med den varetektsfengslede mannen seks ganger. Umiddelbart etter at hun overleverte sin 130 sider lange rapport til anklagemyndighetene og domstolen i midten av inneværende måned, uttalte dr. Kastner i flere intervjuer at Fritzl hadde åpnet seg fullstendig for henne.

Hemmelig rapport

Konklusjonen på den sakkyndige rapporten er at Josef Fritzl var tilregnelig - og fullstendig klar over både rekkevidden av sine handlinger og de mulige konsekvensene for ofrene og ham selv. Likevel mener psykiateren at 74-åringen lider av «sterke personlighetsforstyrrelser og en forstyrrelse i seksualpreferansen».

Årsaken til at Josef Fritzls psyke er i ubalanse, skal søkes i hans barndom, mener eksperten. Hun skriver at han har «en nesten banalt virkende overflate». Under en av samtalene, beskrev Fritzl seg selv som et individ med en «ond åre». Han har også beskrevet seg selv som «et ødelagt menneske med lidenskaper som han ikke var i stand til å beherske».

- For en som er født til å voldta, holdt jeg ut lenge, sier Fritzl.

Iskaldt forhold

Flere skrekkelige opplevelser i barndommen skal ha preget utviklingen av Josef Fritzls personlighet. Han har fortalt om det uvanlig iskalde forholdet til sin egen mor. Dette førte til at han ble «følelsesmessig invalid», hevder Fritzl. Han sier at moren fødte ham som en protest mot at det i lokalsamfunnet i Amstetten gikk rykter om at hun ikke var stand til å få barn.

Lille Josef ble en ensom unge, som aldri hadde kontakt med jevnaldrende. Det isolerte barnet ble slått, ignorert og mishandlet av moren sin.

SKREKKENS HUS. I dette huset i østerrikske Amstetten holdt Josef Fritzl familien fanget. Foto: Lise Åserud/Scanpix
SKREKKENS HUS. I dette huset i østerrikske Amstetten holdt Josef Fritzl familien fanget. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

- Jeg bestemte meg tidlig for å gjøre noe ut av livet mitt, slik at jeg aldri mer skulle risikere å bli ydmyket av andre forteller Fritzl. Han ble tidlig den beste eleven på skolen, og arbeidet «som besatt» med å utvikle sitt eget intellekt, sier han.

En del av den teknikken som han utviklet for å kunne overleve i slike følelseskalde omgivelser, var at han lærte seg å blokkere for virkelighetens verden. Han skapte heller sin egen.

«Mørke sider»

Eksperten skriver i rapporten at det var en «idealløsning» for en mann med Fritzls perversjoner, da han fikk sperret datteren sin inne i kjelleren. Plutselig var han i stand til å holde den småborgerlige fasaden overfor familie og omgivelser med sin offentlige tilværelse sammen med ektefellen Rosemarie (69) og de tre barna som hun ble narret til å oppdra. Nede i kjelleren spilte ikke vanlige, menneskelige regler noen rolle. Her kunne Fritzl leve ut det han karakteriserer som sine «mørke sider» - altså leve ut sine syke fantasier, uten at naboer eller andre visst noe om hva som foregikk.

Disse «mørke sidene» ble han klar over ganske tidlig. Samtidig med at han gikk i gifteplaner, begynte han å snike rundt i parker og skoger på jakt etter kvinner. Han voldtok flere, før han til slutt ble anholdt og dømt. Bakgrunnen for at hans higen etter å få plage og mishandle kvinner, var et ønske om konkret makt over andre, forteller Fritzl.

Fantasiverden

Fritzls fantasiverden var i tida før han ble avslørt så syk, at mannen faktisk gikk med konkrete planer om å la Elisabeth (42) og de tre barna få flytte opp fra kjelleren, ifølge østerrikske medier. Josef Fritzl drømte om å bli kvitt hustruen Rosemarie, slik at han i stedet kunne leve helt åpent i et parforhold med datteren og de seks barna som de to fikk. Denne drømmen holder han fortsatt fast i - etter å ha sittet et halvt år i varetekt.

Dr. Adelheid Kastner konkluderer arbeidet sitt med å slå fast at det er all mulig grunn til å frykte at Josef Fritzl også i framtida kan finne på å begå ugjerninger med alvorlige konsekvenser. Hun har derfor anbefalt domstolen å sørge for at den tiltalte blir dømt til soning i en psykiatrisk anstalt for tunge, psykisk syke kriminelle.

- Ble født til å voldta

Aldri mer fri

Dette innebærer for Fritzls vedkommende at han ikke noen gang kan regne med å bli satt på fri fot igjen - selv om han skulle slippe unna en dom på livstid. Hvis Fritzl dømmes for bortføring av datteren Elisabeth, at han holdt henne som sin sexslave i kjelleren i Ybbsstrasse 40 i 24 år, serievoldtok henne slik at hun ble gravid og nedkom syv ganger, incest og grov vold, er strafferammen 15 års fengsel. Men hvis han i tillegg blir tiltalt og funnet skyldig i slaveri, så stiger rammen til 20 år. Skulle han også bli dømt for drap på sønnen som døde 70 timer etter fødselen i 1994 fordi han ikke kom til lege, er det automatisk snakk om livstidsstraff.

Men med en psykiatrisk rapport som konkluderer såpass tydelig og klart med at Fritzl også om 20 år kan utgjøre en fare for sine omgivelser, er det utenkelig at en østerriksk domstol noen gang vil ta sjansen på å la ham få tilbake friheten sin.

NY RAPPORT: I dag kom rapporten fra psykiater Adelheid Kastner om Josef Fritzl.