- Ble forgiftet

Helge Fossmos første kone ble forgiftet. Men politifolkene forsto ikke obduksjonsrapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Da pastor Helge Fossmos første kone døde i 1999 avskrev politiet dødsfallet som en ulykke. Men rettslegene som obduserte kvinnen var slett ikke sikre på at det dreide seg om en ulykke. De har politiet oppdaget først nå.

- De har skrevet «toksisk dose» og det vet jeg ikke hva betyr, sier den nåværende etterforskningslederen Kenneth Ågren til Aftonbladet.

I klartekst betyr det at pastorens kone var neddopet på det opiumsliknende stoffet dextropropoxifen.

Stoffet finnes i en rekke sterke smertestillende tabletter. Ifølge obduksjonsrapporten døde kvinnen som følge av et slag mot hodet da hun traff badekarkranen. Men i tillegg ble det funnet 2,0 mikrigram dextropropoxifen i blodet hennes. Det er mer enn nok til å ta livet av et menneske.

- Det er ti ganger så høy konsentrasjon sammenliknet med dersom man tar medisinen som foreskrevet, sier Olle Lindquist, dosent i rettsmedisin til Aftonbladet.

Ifølge det svenske Rättsmedicinalverkets såkalte toxliste er dextropropoxifen kjent å være dødelig allerede ved 1,3 mikrograms konsentrasjon.

Skjønte ikke

Politiet avskrev dødsfallet som en ulykke til tross for den høye giftkonsentrasjonen i blodet. Det er derfor ikke kjent hvordan forgiftningen skjedde. Politiet vil ikke kommentere om de gjorde en feil under etterforskningen.

De skjønte ikke hva som sto i obduksjonsrapporten.

- Toksisk hadde jeg lest, men jeg oppfattet det ikke som en dødelig dose, sier Göran Persson ved voldsavsnittet i Uppsala.

Det viser seg at pastorens første kone kan ha fått i seg mellom 15 og 20 piller.

- Om man slår opp toksisk i ordboka vil man se at det betyr giftig. En medisinsk, livsfarlig forgiftning, presiserer Lars Eriksson, overlege i rettsmedisin i Uppsala.

Etter drapet på pastorens andre kone skal også det første dødsfallet etterforskes. Etterforskerne fattet mistanke da pastorens to barn virket dopet dagen etter drapet. De var vanskelige å vekke og hadde ikke våknet av skuddene.

FORGIFTET: Ekspertene mener at Helen Fossmo hadde en dødelig dose dextropropoxifen i blodet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer