Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble forgiftet

Legene fastslår i dag at Viktor Jusjtsjenko ble forgiftet med dioksin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er legene ved det østerikske privatsykehuset Rudolfinerhaus som i ettermiddag bekrefter dette under en pressekonferanse.

Den mystiske sykdommen som blant annet har vansiret ansiktet til ukrainas opposisjonelle presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko skyldes dioksinforgiftning

- Ingen tvil

- Det er ingen tvil om at Jusjtsjenkos sykdom har blitt forårsaket av at han ble forgiftet med dioksin, sa sykehusdirektør Michael Zimpfer.

Jusjtsjenko reiste til Wien i går for å ta nye prøver på sykehuset. Zimpfer sier analyser foretatt de siste 24 timene har gitt håndfaste bevis på forgiftning.

1000 ganger for høyt

Zimper sier dioksinverdiene i Jusjtsjenkos blod var 1000 ganger høyere enn normalt da han i all hast ble fløyet til sykehuset og behandlet for den akutte sykdommen i september.

Nå er imidlertid blodverdiene tilbake til det normale. Legene forventer at han blir helt frisk, men skadene i ansiktet kan vedvare i flere år - og blir kanskje aldri helt leget.

Dioksin er navnet på en gruppe giftstoffer som kan forårsake kreft og død. Det benyttes blant annet i sprøytemiddelet Agent Orange, som USA brukte under Vietnamkrigen. Dioksiner er kjent for å kunne forårsake alvorlige hudsykdommer og skader på lever og nervesystem.

Tilsatt mat

- Det vil ha vært ganske enkelt å snike denne giftmengden inn ved hjelp av en suppe, sier sykehusdirektøren.

Testene de har foretatt viser at dioksinen har blitt svelget.

- Kriminaletterforskning er ikke vårt bord, men her mistenkes det at forgiftningen er påført av en tredjeperson, sier han.

Var på middag

Jusjtsjenko skal ha vært på en middag sammen med andre politikere kvelden før han ble akutt sjuk, 6. september. Hans kone skal ha fortalt flere medier at hun fikk en medisinlignende smak i munnen da de kysset etter at han kom hjem etter middagen.

Morgenen etter var han dødssjuk, og legene i Wien avdekket skader på leveren, bukspyttkjertelen, innvollene, og det øvrige fordøyelsessystemet.

Ingen av de andre som deltok på middagen ble sjuke.

- Dødelig attentatforsøk

Dosen med gift skal ha vært dødelig, og Jusjtsjenkos personlige rådgiver sier han ville ha omkommet hvis han hadde ventet ytterligere 24 timer før han fikk behandling.

Jusjtsjenko har selv beskyldt ukrainske myndigheter for å ha stått bak forgiftningen under valgkampen.

Nå som forgiftning er fastslått, vil det utvilsomt gjøre situasjonen i Ukraina ytterligere spent i forkant av nyvalget andre juledag.

Hvem som virkelig står bak forgiftningen, og hvorfor, vil være hovedspørsmålet i tiden som kommer. Avsløringen gir Jusjtsjenko store mengder krutt i kampen mot det sittende regimet, som allerede er i svært hardt vær etter valgfusket avdekket under presidentvalgets andre runde.

I GÅR: Slik så Viktor Jusjtsjenko ut da han kom til privatsykehuset i den østerikske hovedstaden i går. Nå fastslår legene at han ble forgiftet med dioksin.
SEPTEMBER: Den ukrainske opposisjonskandidaten like før han ble syk i september.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media