Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble forlatt av moren

Joe Erling Jahr og storebroren bodde alene mesteparten av tiden etter at Jahr fylte 12 år. Da han ble angrepet av en utenlandsk ungdomsgjeng, var nynazister de eneste som hjalp ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tar skylda alene

Det kom frem under utspørringen til forsvarer Tor Erling Staff. Tidligere i dag innrømmet Jahr at han hadde skrevet at Hitler er Gud og at nazismen er hans religion. Men da forsvareren spurte hva han la i det, svarte Jahr at han ikke tok det han skrev, alvorlig i det hele tatt.

- Mente du det du skrev?

- Nei, det gjorde jeg ikke, sa Jahr.

Han gjentok at han er mot innvandring, men sa at folk må få mene det de vil mene og bli respektert for det. I motsetning til mange andre nynazister, tror Jahr at jøder ble drept i gasskamre under krigen, men han tror ikke på at det var så mange som seks millioner.

Selv prioriterte han hvite mennesker foran svarte:

- Jeg prioriterer folk som likner meg først, sa han.

Likevel hadde han planlagt å reise til ikke-europeiske land på ferie da han ble arrestert:

SELSOM OPPVEKST: Forsvarer Tor Erling Staff forhørte Joe Erling Jahr om hans noe spesielle oppvekst da rettssaken startet i dag.Foto: SCANPIX
SELSOM OPPVEKST: Forsvarer Tor Erling Staff forhørte Joe Erling Jahr om hans noe spesielle oppvekst da rettssaken startet i dag.Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg er glad i sola, så da blir det litt varmere land.

Ble etterlatt alene

Staff ba sin klient om å fortelle fra barndommen sin. Men Jahr var lite taletrengt:

- Jeg husker ikke. Jeg gikk vel på skolen og det var det, sa Jahr. Han innrømmet at han har hatt problemer på skolen, men hadde lite lyst til å si mer. Staff måtte presse ham til å snakke videre.

- Du var tolv år gammel da din mor ble sammen med en musiker fra utlandet. Bodde dere alene?

- Eh, innimellom så gjorde vi det, svarte Jahr motvillig.

Staff leste høyt fra en forklaring som forteller om tolvåringen Jahr og den tre år eldre storebroren. De to brødrene bodde alene i måneder av gangen. Etter noen år flyttet storebroren ut, og 14 år gamle Jahr ble igjen i leiligheten på Bøler. Barnevernet ble ikke koblet inn, og gutten klarte seg alene.

ble overfalt

I samme periode ble han overfalt av en gjeng mørkhudede ungdommer på t-banen. Jahr ble sparket og slått slik at flere tenner løsnet, og saken ble anmeldt til politiet. Men marerittet var ikke over for guttungen: Ungdomsgjengen kom til Bøler for å ta ham etter at han hadde politianmeldt dem.

En gjeng nynazister grep inn og hindret at 14-åringen fikk bank nok en gang. Dette var Jahrs første møte med nynazister.

- Det var bedre enn politiet. Politiet bare sto og lot dem komme, de gjorde ingenting. Hadde ikke nynazistene vært der, så hadde gjengen kommet på døra mi, sa Jahr med skjelvende stemme.

- Hadde du noen andre som ville hjelpe deg?

- Nei, sa Jahr lavt.

SELSOM OPPVEKST: Forsvarer Tor Erling Staff forhørte Joe Erling Jahr om hans noe spesielle oppvekst da rettssaken startet i dag.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart