Terrorangrep på Manhattan i New York:

Ble forsøkt avhørt på operasjonsbordet

Mannen som politiet mistenker å stå bak massedrapene i New York er operert og skal være utenfor livsfare.

MISTENKT: Sayfullo Saipov, en 29 år gammel usbeker, er mistenkt for å ha gjennomført terrorangrepet i New York City. Minst åtte mennesker ble drept da de syklet eller gikk på gaten, da Saipov kom kjørende i en lastebil. Etter å ha krasjet inn i en buss, ble Saipov skutt i magen av en politimann. Vis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) 29-åringen som antas å være mannen som drepte minst åtte mennesker og skadet elleve alvorlig på Manhattan i New York tirsdag kveld, er nå utpekt som Sayfullo Saipov.

Han ble skutt i magen av politiet etter det som beskrives som en terrorhendelse, og ble deretter arrestert.

Saipov ble fraktet til sykehus hvor han ble operert, og han skal nå være ferdig med operasjonen, skriver CNN.

BLIR PÅGREPET: Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet. Foto: Tawhid Kabir
BLIR PÅGREPET: Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet. Foto: Tawhid Kabir Vis mer

Like før operasjonen snakket politiet med Saipov, melder CNN, men det er fortsatt uklart om, og eventuelt hva, mannen fortalte dem.

Ropte

MISTENKT: Sayfullo Saipov er mistenkt for å stå bak terrorangrepet i går. Foto: St. Charles County Department of Corrections/KMOV/AP/Scanpix
MISTENKT: Sayfullo Saipov er mistenkt for å stå bak terrorangrepet i går. Foto: St. Charles County Department of Corrections/KMOV/AP/Scanpix Vis mer

Bilen Saipov kjørte, en pick up-truck, skal han ha leid i New Jersey om lag én time før angrepet.

Med denne bilen kjørte mannen på på fotgjengere og syklister på Manhattan i New York tirsdag kveld, norsk tid.

Angrepet skjedde i nærheten av flere skoler hvor barn og foreldre forberedte seg på halloween.

Bilen stanset til slutt i det eksklusive TriBeCa-området, nær en skole, kun kvartaler unna World Trade Center, etter en kollisjon med en skolebuss.

ETTERFORSKER: Politet etterforsker saken som et terrorangrep. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Scanpix
ETTERFORSKER: Politet etterforsker saken som et terrorangrep. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Scanpix Vis mer

Fem argentinere og en belgier er blant dem som ble drept i angrepet. Argentinerne var på sykkeltur da de ble kjørt ned. I tillegg ble elleve skadd i hendelsen.

Saipov tok seg deretter ut av bilen. Ifølge vitner haltet han, og i hendene hadde en paintballpistol og et softgun.

Han løp fram og tilbake og ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor) på veien før han blir skutt av politiet, ifølge New York Times.

Skuddet traff ham i magen, ifølge CNN, men skal være utenfor livsfare.

Lapp i bilen

Ifølge politiet ble han deretter skutt, pågrepet og fraktet til sykehus.

Ifølge The New York Times ble tilstanden hans da beskrevet som kritisk, men det ble allerede i natt sagt at det var ventet at han ville overleve.

CNN skriver at politiet skal ha funnet notater i bilen han leide, og at det på notatet var skrevet IS på engelsk.

Det kommer også opplysninger om at det i bilen skal ha blitt funnet et IS-flagg, eller et lite bilde av et flagg.

Kom til USA i 2010

Den 29 år gammel Saipov fra Usbekistan er ifølge kilder den mistenkte gjerningsmannen som kjørte på og drepte åtte personer på Manhattan i New York tirsdag kveld.

Ifølge flere amerikanske medier, blant andre nyhetsbyrået AP, kom mannen til USA i 2010.

Dilfuza Iskhakova forteller til The Guardian at 29-åringen bodde hos henne i Ohio da 29-åringen kom til USA. Han skal ha bodd hos henne i flere måneder mens han jobbet på et varehus på den tiden.

Hun beskriver han som en tilbakeholden person.

Ifølge The New York Times var Saipov kjent for politiet Han hadde vært på på radaren til føderale myndigheter som har ansvaret for terrorbekjempelse, ifølge avisa. Han hadde dessuten trafikkbøter og mindre dommer i flere delstater.

Rekke terrorangrep

Halloween-angrepet i New York er det siste i en lang rekke terrorangrep i Europa og USA hvor gjerningsmennene har brukt kjøretøy som våpen, skriver NTB

Mange av dem har vært ytterliggående islamister, og IS har oppfordret sine tilhengere til å bruke denne metoden. Men kjøretøy ble også brukt i angrepet på antifascister i Charlottesville i USA, og i et angrep mot muslimer i London i sommer.

Å avsløre enkeltpersoner som har planer om slike angrep, og hindre at de gjennomføres, er vanskelig.

– USA har allerede mer politi og en av de strengeste former for kontroll av immigrasjon enn de fleste. Det er lite Trump kan gjøre for å beskytte USA mot slike terrorangrep som det man opplevde i New York tirsdag, sier terrorekspert og forsker Ståle Ulriksen til NTB.

FORSØKER Å RØMME: Her prøver den antatte gjerningspersonen å stikke fra politiet. Like etterpå ble han pågrepet. Video: Xisan0107 / Snapchat Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer