Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble fortalt at verden er fiendtlig og umoralsk

Sektbarna får profesjonell hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Texas har dratt inn profesjonell hjelp for å sikre en noenlunde normaltilstand for de mer enn 400 barna som ble tatt ut av området til polygamistsekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, skriver nyhetsbyrået AP.

Mange av barna er født på farmen og kjenner ikke til livet utenfor. Ifølge en talskvinne for barnemyndighetene har polygamist-barna blitt fortalt at verden utenfor er fiendtlig og umoralsk. Gjennom hele livet har sektlederne lært opp jentene og guttene til å tro at på andre siden av kalksteinveggene venter det bare evig fordømmelse.

Myndighetene tok seg inn på farmen etter at de fikk tips om at en 16 år gammel jente hadde blitt tvangsgiftet med 50-åringen Dale Barlow. Flere av jentene på farmen har også vist tegn på at de har blitt misbrukt eller at de var i fare for det.

Flere enn 400 barn har blitt hentet ut av farmen, de fleste jenter. Hundrevis av barn kan nå bli plassert i fosterhjem, der en total kulturell omstilling vil vente dem.

Aldri gått på skole

Marleigh Meisner, en talskvinne for barnevernet, sier de nå jobber aktivt med profesjonelle for å møte barnas spesifikke behov. Informasjonen som kommer frem, vil bli gitt videre til fosterfamiliene for at de på best mulig måte skal kunne ta vare på barna.

- Vi vil beholde en så normal verden som mulig for dem, og vi vil være sikre på at barna stoler på oss. Vi vil at disse barna skal vite at selv om de ikke har vært trygge tidligere, er de trygge så lenge de er hos oss, sier Meisner.

De fleste av sektens barn har aldri gått på offentlige skoler eller brukt moderne klær. Jentene har på seg lange, pioneraktige kjoler og har håret satt i en flette.

FRAKTET UT: Mer enn 400 barn, de fleste jenter, har blitt fraktet ut av farmen i Eldorado. Foto: SCANPIX
FRAKTET UT: Mer enn 400 barn, de fleste jenter, har blitt fraktet ut av farmen i Eldorado. Foto: SCANPIX Vis mer

- Overbeskyttet

Margaret Cooke, som selv forlot sekten med syv av sine åtte barn i 1994, sier at myndighetene vil bli nødt til omstille et helt samfunn.

- Barna er så naive, og de har blitt så overbeskyttet at de ikke lenger stoler på sin egen dømmekraft.

Fant dokumenter

I gjennomsøkingen av farmen har politiet funnet flere journaler og andre dokumenter som inneholder opplysninger om fødsler, giftemål og andre genealogiske detaljer. Dette kan være til hjelp for sosialarbeiderne som skal prøve å matche barna med de rette foreldrene.

Fredag kunngjorde myndighetene at de hadde funnet et dokument med opplysninger om giften cyanid.

Ifølge talskvinne Tela Mange i departementet for sikkerhet, inneholdt dokumentet utrevne sider fra en førstehjelpsbok om hvordan man skal behandle cyanid-skader. Hun vet imidlertid ikke hvorfor sekten hadde slik informasjon tilgjengelig.

Høring

image: Ble fortalt at verden er fiendtlig og umoralsk

Neste torsdag vil det bli holdt en høring hvor det skal avgjøres om myndighetene vil få full foreldrerett for barna eller om de kan returnere til farmen i Eldorado.

Kvinnene og barna holdes av myndighetene og blir gitt den hjelpen de trenger. Menn som tilhører sekten, og andre slektninger får ikke lov til å besøke dem.

Kevin Ginnin, som leder nødhjelpen, sier at barna får leker og klær i tillegg til mat, vann, dusj og seng.

- Jeg tror de er så lykkelige med tilstanden som de kan være i en slik situasjon, sier han.

INNESTENGT: Polygami-barna blir lært opp til å frykte verden utenfor farmen.
TATT VARE PÅ: Kvinnene og barna blir nå tatt vare på av helsepersonell.
DØMT FOR VOLDTEKT: Tidligere ble sekten ledet av voldtektsdømte Warren Jeffs.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media