Krigen i Ukraina:

Ble frakoblet:
- Kan komme hit

Beredskapsdirektør Astrid Liland forteller at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet følger situasjonen i Zaporizjzja tett.

KOBLET AV: For første gang torsdag ble atomkraftverket Zaporizjzja koblet av det ukrainske strømnettet. Foto: David Guttenfelder/The New York Times
KOBLET AV: For første gang torsdag ble atomkraftverket Zaporizjzja koblet av det ukrainske strømnettet. Foto: David Guttenfelder/The New York Times Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at det mye omtalte kraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har blitt koblet av det ukrainske strømnettet.

Energoatom, selskapet som drifter atomkraftverkene i Ukraina, sa i en uttalelse at branner i nærheten av det okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja torsdag forårsaket skade på strømkablene som var koblet til de to gjenstående reaktorene. Det førte til at atomkraftverket for første gang i historien ble koblet fullstendig av kraftnettet.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

I en pressemelding torsdag kveld melder Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at kraftverket er koblet på det ukrainske strømnettet igjen.

Tre av Zaporizjzjas reaktorer har tidligere blitt satt ut av spill i branner som har oppstått etter angrep fra russiske styrker.

Russland tok kontroll over kraftverket - som er det største av sitt slag i Europa - i mars.

- Brann

Beredskapsdirektør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Astrid Liland, sier til Dagbladet at atomkraftverket nå opererer med strøm fra dieselaggregater.

- Det vi hørte var at det var en brann på et kullkraftverk rett nord for Zaporizjzja, som førte til at strømoverføringene ble ødelagt, sier Liland til Dagbladet.

Hun forteller at sikkerhetssystemene til kraftverket koblet seg inn da bruddet fant sted.

- Det betyr at reaktor fem og seks koblet seg av, forklarer hun.

TETT: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) følger situasjonen i Ukriana tett, forteller beredskapsdirektør Astrid Liland. Foto: DSA
TETT: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) følger situasjonen i Ukriana tett, forteller beredskapsdirektør Astrid Liland. Foto: DSA Vis mer

Hun forteller at DSA følger situasjonen i Ukraina nøye, både i kontakt med Energoatom og IAEA.

- Med sikkerhet som fungerer som det skal kan det se ut som det blir mulig for dem å koble seg på igjen, sier Liland om Energoatoms forsøk på å koble seg på det ukrainske strømnettet igjen.

Liland forklarer at strømmen - som ble generert av dieselaggregater - brukes til å drive pumpene som kjøler ned vannet i kjølesystemene til atomkraftverket.

- Hvor lenge kan atomkraftverket være koblet av?

- Ukrainske myndigheter oppga tidligere i krigen at de har aggregater som kan holde i sju døgn.

- Eksplosjoner

Ifølge beredskapsdirektøren kan det oppstå store konsekvenser dersom kraftverket hadde gått tomt for diesel, eller Energoatom ikke hadde fått koblet seg på nettet igjen.

- Mister de all nødstrøm og batterier vil de ikke kunne drive kjølepumpene. Da kan vannet i reaktoren stige til veldig høyt temperaturnivå som kan føre til eksplosjoner, sånn som det gjorde under Fukushima, sier Liland og legger til at reaktorene som er slått av bruker tid på å kjøle seg ned:

- Jo lenger de kan holde kjølingen gående desto mindre blir sannsynligheten for et stort problem, sier hun.

- Hva slags konsekvenser kan dette få, både lokalt og globalt?

- Lokalt vil det kunne bli et utslipp som gjør at folk rundt anlegget bør evakuere eller gå innendørs og ta jod.

TANKS: En ny video fra det ukrainske forsvaret skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn blir sprengt av et amerikansk javelin-missil. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Daglige rapporter

Liland understreker at konsekvensene for Norges del er avhengige av været dersom det hadde gått galt med kraftverket.

- Vi får daglige meldinger fra Meteorologisk institutt som viser spredningsfare. Rapporten i dag viser at det ikke ville blitt spredning til Norge de neste 48 timene. Vinden går sørvest for kraftverket og det ville rammet land sørvest for Ukraina, sier hun og legger til:

- Værprognoser er ferskvare, så vi får nye hver dag. Snur vinden om to dager kan det komme hit. Vi vet at det kom nedbør hit etter Tsjernobyl-ulykken.

De siste dagene har det vært stort internasjonalt press for å la IAEA få inspisere kraftverket. Liland utelukker ikke at dagens utvikling kan spille inn i den retning.

- Det kan hende dette gir enda et dytt i riktig retning for å få til inspeksjon. Vi vet IAEA gjerne vil ha tilgang. Det er klart det er høyt oppe på agendaen i alle europeiske land, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer