Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble frarådet nazi-hilsen av sin advokat: - Det handler om respekt

- Jeg styrer ikke armene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Da Anders Behring Breivik ble ført inn i Oslo tingrett i gymsalen i Skien fengsel like før klokka 09 i morges, stilte han seg mot presse og tilhørere og viste en nazi-hilsen.

Breivik ble frarådet om dette på forhånd.

- Jeg kommenterer ikke dialog med klient, men jeg advarte mot dette og frarådet ham det. Det går på at man gjør ikke det i en norsk rettssal, det har med respekt for retten å gjøre, sier Breiviks advokat Øystein Storrvik til pressen etter at retten gikk til lunsj.

Storrvik opplyser at Breivik nå fremhever nasjonalsosialisme i sine brev, og at dette vil bli belyst senere i saken.

Registerte reaksjoner Men Breivik lyttet ikke til rådet og gjennomførte nazi-hilsenen.

- Jeg styrer ikke armene hans, kommenterer Storrvik.

Så langt i dag har Storrvik gjennomført sitt innledningsforedrag. Breivik har sittet rolig og notert underveis. Regjeringsadvokat Marius Emberland har startet på sitt foredrag. Flere ganger underveis, spesielt når Emberland har karakterisert Breivik som en farlig mann som i løpet av fem år fengsel ikke har vist tegn til anger eller har selvinnsikt, har Breivik ristet på hodet. Når emberland har beskrevet fra Breiviks såkalte manifest om at han ville fortsette sin politiske kamp fra fengselet, har terroristen reagert.

Emberland bekrefter at han har registrert det samme, at Breivik reagerer når det snakkes spesielt om han. Men han ønsker ikke å gi noe vurdering eller tolkning av Breiviks kroppsspråk.

- Han får mene hva han vil. Det er vel ikke første gang en part i en rettssal har reagert på noe motparten sier, sier Emberland.

Storrvik registrerte det samme.

- Jeg fulgte ikke direkte med på hans reaksjoner, men på et tidspunkt ga han meg en kort kommentar, sier Storrvik, som understreker at han ikke kommenterer hva de har snakket eller snakker om.

- Han merker det Emberland sa i sitt innledningsforedrag at Breivik er svært farlig mann og som ikke er til å stole på. Han ba retten ta med seg dette i sin vurdering av saken.

- Han har ikke vist noen tegn til anger. Han har vist seg være utpreget rasjonell og fordekt, om han ønsker det. Han mener hans mål helliger alle midler. Breivik er kort og godt en svært farlig mann, og dettet er bakgrunnen for at myndighetene mener han må sone på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, sa Emberland i innledningsforedraget.

- Han har et pragmatisk forhold til sannhet. Han vil fordreie den om han mener det er viktig for hans politiske syn. Noen ganger kan han stoles på, andre ganger ikke. Han har vist seg å bruke usannhet til å presse fram endringer i sitt soningsforhold. Retten må være ekstra påpasselige med å se etter andre bevis enn hans forklaring, fortsatte Emberland.

Han påpekte at lovens strengeste straff skal være følbar for den dømte.

- Det er korrekt som han sier at det skal merkes. Det merker han også hver dag og kommer til å gjøre det hver dag resten av sitt liv, sier Storrvik.

Storrvik sier det er umulig for ham å vurdere om Breivik har løyet.

Emberland sa i sitt foredrag at staten ønsker velkommen at «saksøker bruker vårt rettsapparat til å vurdere hans soningsforhold».

- Det er etter vårt syn en seier for samfunnet han angrep at han velger å bruke retten, sier Emberland.

Breivik skal forklare seg i retten i morgen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media