Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant mot barnevernet i fylkesnemnda

Ble fratatt baby etter en måned på flukt fra politi og barnevern: Nå får hun sønnen tilbake

- Jeg svever av lykke, sier mora.

VANT FRAM: 13. juni ble mora (27) fratatt babyen sin etter en måned i skjul for politi og barnevern. Nå har fylkesnemnda bestemt at hun skal få sønnen tilbake. Foto: Nina Hansen
VANT FRAM: 13. juni ble mora (27) fratatt babyen sin etter en måned i skjul for politi og barnevern. Nå har fylkesnemnda bestemt at hun skal få sønnen tilbake. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har aldri vært så lykkelig før, og gleder meg til å få ham hjem. Hele livet mitt handler om sønnen min. Han er det viktigste av alt, sier mora (27) til Dagbladet.

Da mødrehjemmet de bodde på i begynnelsen av mai i år fortalte kvinnen at hun ville bli fratatt babyen sin, tok hun med seg den vesle gutten og forsvant.

Etter en drøy måned i skjul på hemmelig sted, ble hun avslørt.

16. juni skrev Dagbladet om et barnevernkritisk nettverk som hjalp mora med å rømme og leve i skjul for politi og barnevern med sin da seks måneder gamle sønn (krever abonnement).

Nettverket stilte først med sjåfør som kjørte mor og sønn «fra A til B». Deretter ble de tatt hånd om av et ektepar som de fikk bo hos på ubestemt tid.

Etter mer enn en måned i skjul, ble mor og sønn lokalisert hjemme hos et ektepar et sted på Vestlandet. 13. juni ble den vesle gutten hentet av barnevernet med bistand fra lokalt politi.

Vant fram

3. juni fremmet barneverntjenesten i moras hjemkommune sak for fylkesnemnda med krav om omsorgsovertakelse.

Nå har fylkesnemnda behandlet saken, og har bestemt at den vesle gutten skal tilbake til sin mor.

- Barnevernet ville at jeg skulle se ham bare tre ganger i året. Nå skal han være hos meg 24 timer i døgnet. Jeg svever av lykke, sier mora.

Fylkesnemnda påpeker at sønnen er beskrevet som en tillitsfull, glad og normalutviklet gutt.

FAKSIMILE: Dagbladet torsdag 16. juni.
FAKSIMILE: Dagbladet torsdag 16. juni. Vis mer

Siden han ble hentet, har mor hatt samvær med ham under tilsyn tre timer to ganger i uka. Samværene beskrives som positive.

Nemnda er videre ikke i tvil om at mora er glad i sønnen, ønsker ham en god omsorgssituasjon og har anstrengt seg for å gi ham en så god omsorgssituasjon som mulig.

Nemnda påpeker at det finnes risikofaktorer - mora er selv tidligere barnevernsbarn med omfattende rusproblematikk - men viser til at hun har vært rusfri det siste året og har hatt «en meget positiv utvikling».

Anker ikke

Nå er planen at mor og sønn skal bo på Vestlandet, hjemme hos ekteparet som hjalp henne å leve i skjul for politi og barnevern.

Det ble faktisk avgjørende for at ei enstemmig fylkesnemnd har bestemt at gutten skal tilbake til mor.

- Fylkesnemnda har forutsatt at hun skal fortsette å bo hos familien en periode framover, skriver nemnda som mener denne familien kan «tilby henne utviklingsstøtte og hjelpe henne tilbake til samfunnet utenfor rusmiljøet».

Det framgår også av nemndsvedtaket at mor og sønn skal ha oppfølging av barnevernet.

- Barneverntjenesten forholder seg til vedtaket fra fylkesnemnda og har besluttet å ikke anke vedtaket videre til tingretten. Jeg har ikke mulighet til å kommentere saken utover dette, sier barnevernsjefen i moras hjemkommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!