LESVOS:  Chanel Santana Strand dro til Lesvos for å hjelpe flyktningene. Foto: Privat
LESVOS: Chanel Santana Strand dro til Lesvos for å hjelpe flyktningene. Foto: PrivatVis mer

Ble fratatt dagpenger da hun dro for å hjelpe flyktninger

- Jeg ville gjort det samme igjen, sier Chanel Santana Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Chanel Santana Strand dro til Lesvos for å hjelpe flyktningene, kuttet NAV dagpengene hennes med 9000 kroner. Det skriver avisa Karmøynytt.

Strand jobbet med catering i Nordsjøen, men ble permittert på grunn av nedgangstidene i oljesektoren. Siden det har hun vært jobbsøkende, og fått dagpenger av NAV.

Trukket 9000 kroner - Siden jeg opphold meg i utlandet i sju dager, trekker NAV 9000 kroner av dagpengene mine. Jeg mistet rettigheter til dagpenger fordi jeg reiste ned for å hjelpe flyktninger, sier Strand til Dagbladet.

Likevel hadde hun ikke nølt med å gjøre det samme igjen.

- Det blir en trang måned rent økonomisk, men jeg hadde ikke nølt med å gjøre det igjen. Jeg har møtt så mange mennesker som ikke har noen ting, og som har reist fra alt de eier, da betyr ikke 9000 kroner så mye, sier hun.

 VILLE HJELPE : Strand ønsket å hjelpe flyktnignene. Det villehun gjort igjen. Foto: Privat
VILLE HJELPE : Strand ønsket å hjelpe flyktnignene. Det villehun gjort igjen. Foto: Privat Vis mer

Lovverket er sånn at du ikke har rett på dagpenger når du er på ferie. For å få dagpenger er det er krav om at du oppholder deg i Norge.

Finnes ikke smutthull Stine Bjelland, leder i NAV Karmøy, forstår at det å bli trukket i dagpenger kan føles uforståelig.

- Jeg skjønner at det er frustrerende når en melder seg frivillig til en slikt prisverdig arbeid. Men folketrygden er helt klar på dette, og det finnes ikke noe smutthull, sier Bjelland til Karmøynytt.

Hun forklarer at det ikke er noe de kan gjøre med disse reglene, og at det eventuelt må tas på høyere nivå.

Mange som ønsker å hjelpe Det er stadig flere nordmenn som gjør som Stand. Facebook-grupper som «Dråpen i havet» har nesten 28 000 medlemmer og ifølge initiativtaker, Trude Jacobsen, er det mange ønsker å reise ned for å hjelpe.

- Det er ekstremt mange som nå melder seg og sier at de har lyst til å reise ned. Vi setter dem i kontakt med hverandre, sier Jacobsen til NTB.

Hittil i år er det kommet over 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas, en enorm økning i forhold til i fjor.

Mange av dem kommer i land på strendene nord og øst på Lesvos, hvor det ikke finnes noe apparat for å ta imot dem.

Jacbosen har selv vært på Lesvos, og beskriver det som et helvete.

- Det er et helvete. Tusenvis av mennesker kommer over fra Syria via Tyrkia i små gummibåter. Noen kommer i redningsvester, barn har bare armringer. Barn, kvinner, gravide, gamle mennesker og skadde på krykker er et vanlig syn, sier Jacobsen til Dagbladet på telefon fra Lesvos.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram