Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble fratatt fiskepuddingen i sikkerhetskontrollen

- De sa den var smørbar

 FISKEPUDDING-SJOKK:  Frida Pedersen (20) ble mildt sagt overrasket da sikkerhetskontrolløren ved Oslo Lufthavn Gardermoen nektet henne å gå om bord flyet til Praha med fiskepudding i bagasjen. Foto: Privat
FISKEPUDDING-SJOKK: Frida Pedersen (20) ble mildt sagt overrasket da sikkerhetskontrolløren ved Oslo Lufthavn Gardermoen nektet henne å gå om bord flyet til Praha med fiskepudding i bagasjen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen sto Frida Pedersen (20) i køen for å komme gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Hun skulle reise til Praha i Tsjekkia for å besøke storesøsteren sin, som studerer medisin i den europeiske storbyen på femte året.

Ønskeliste fra Norge Fordi hun bare skal tilbringe noen dager i Praha, pakket hun bare med seg det aller mest nødvendige i håndbagasjen. Blant de viktige gjenstandene var tre typer mat som storesøsteren sårt ønsket seg fra hjemlandet: brunost, melkesjokolade og fiskepudding.

Men etter at Pedersen kom seg gjennom sikkerhetskontrollen, hadde hun bare brunosten og melkesjokoladen igjen i håndbagasjen. Fiskepudding er det nemlig ikke lov å ha med seg om bord fly, var beskjeden fra sikkerhetskontrollørene, ifølge Pedersen.

- De sa at fordi fiskepudding er smørbar, er det i realiteten en væske, sier 20-åringen til Dagbladet.

Mer enn 100 milliliter Fiskepuddingen hun hadde kjøpt talte nemlig mer enn det tillatte væskeinnholdet på 100 milliliter. Derfor måtte den bli igjen på flyplassen.

At fiskepudding klassifiseres som smørbar og dermed som væske, er nytt for Pedersen.

- Det synes jeg er merkelig fordi jeg pleier aldri å smøre fiskepudding på noen ting. Man skjærer den vel i skiver, gjør man ikke det, sier Pedersen spørrende.

Mener kontrollen var for streng 20-åringen beskriver seg selv som reisevant. Fram til tirsdag mente hun også at hun hadde god innsikt i hvilke gjenstander som er tillatt og ikke tillatt å ha med seg i håndbagasjen om bord på fly.

- Jeg skjønner behovet for sikkerhet, men her synes jeg sikkerhetskontrollørene har vært for strenge, sier Pedersen.

Har tillitt til vekterne Etter å ha fått beskrevet fiskepudding-episoden av Dagbladet, sier pressekontakt Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn at sikkerhetskontrollørene har gjort jobben sin.

- Hadde det vært under 100 milliliter, hadde det vært greit.

- Hvem har definert fiskepudding som smørbar, og dermed som væske, Andersen?

- Det har vekteren selv gjort.

- Er det riktig å definere fiskepudding som smørbar?

- Mitt svar på det spørsmålet er at jeg har tillitt til at vekterne gjør jobben sin.

Andersen henviser til Oslo Lufthavns nettsider for å få en oversikt over hva som er tillat å ha med seg om bord fly. Under posten som lister opp hva som regnes som væske, heter det følgende:

«Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Frosne væsker regnes fortsatt som væsker. Eksempelvis vann, brus, vin, smørepålegg, gelé, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser og gjenstander med lignende konsistenser.»

Er litt skuffet Vel framme i Praha ler Frida Pedersen av hendelsen. Men storesøsteren Marte Pedersen (25) innrømmer overfor Dagbladet at hun er litt skuffet.

- Verden går ikke under, men jeg hadde aldri tenkt at det skulle være noe problem å få med seg fiskepudding fra Norge til Tsjekkia, sier storesøster Marte.

 SKUFFET: Fiskepuddingen var en av tre norske matvarer storesøster Marte Pedersen (t.v.) (25) hadde ønsket seg fra hjemlandet. Foto: Privat
SKUFFET: Fiskepuddingen var en av tre norske matvarer storesøster Marte Pedersen (t.v.) (25) hadde ønsket seg fra hjemlandet. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!