FRIKJENT: Tre menn er frikjent for voldtekt. Foto: Privat
FRIKJENT: Tre menn er frikjent for voldtekt. Foto: PrivatVis mer

Ble frikjent for gjengvoldtekt i Hemsedal. Nå mottar han voldstrusler på sms og Facebook

- Kan få ubetinget fengselsstraff, sier forsvareren. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om de tre mennene som ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel kvinne i Hemsedal i mars 2014, har skapt stor debatt i sosiale og tradisjonelle medier.

En av de tre mennenes forsvarer, Arne Seland, at hans frikjente klient har mottatt et omfattende antall direkte voldstrusler både på SMS og på Facebook.

- Det er veldig sannsynlig at vi vil anmelde alle disse voldstruslene, sier Seland til Dagbladet.

Dagbladet har sett en skjermdump av meldingene som angivelig er sendt fra en mann i Troms til en av de siktede på Facebook. «Dead man walking! Oslos underverden har satt "pris" på dere alle tre! Hurra», står det i meldingen. Dagbladet snakket torsdag kveld med mannen som står som avsender. Han nekter for å ha sendt en slik melding.

Innlegg

Den nå 21 år gamle kvinnen har selv lagt ut et innlegg på et sosialt medium hvor hun identifiserer de tre frikjente mennene. Her skriver hun at hun sitter igjen med en følelse av å ikke bli trodd og identifiserer mennene så ikke «andre skal oppleve marerittet og torturbehandlingen hun ble utsatt for».

- Det er dette innlegget som har forårsaket situasjonen hvor min klient har mottatt trusler fordi nå vet alle identiteten deres, sier Seland.

- Navnene er også delt andre steder. Hvordan vet du at det er nettopp dette innlegget som er årsaken til truslene?

- Bistandsadvokaten har lagt fram et faktum som overhode ikke stemmer med virkeligheten og media har omtalt saken uten hemninger og gjennom dette er identiteten til mennene blitt kjent. De fleste har fått vite mennenes identiteten ut fra innlegget som er lagt ut på sosiale medier av kvinnen i saken, sier Seland.

Les begrunnelsen for frikjennelsen her.

TRUSLER: Arne Seland, som forsvarer en av de frikjente mennene, forteller at hans klient har mottatt voldstrusler. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
TRUSLER: Arne Seland, som forsvarer en av de frikjente mennene, forteller at hans klient har mottatt voldstrusler. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer

- Kan havne i fengsel

- Hva går truslene ut på?

- De går blant annet ut på at hvis han kommer til Hemsedal, skal han tas. Og det er mange av dem. Jeg oppfordrer folk på det sterkeste til å slutte med dette hvis de ikke ønsker å havne i fengsel selv, sier Seland, som opplyser at slike trusler kan straffes med ubetinget fengsel.

- Disse truslene er egnet til å framkalle alvorlig frykt, og det er klart man blir nervøs, sier Seland.

Han sier det stadig kommer inn trusler, og at de vil samle dem sammen og levere dem til politiet om noen dager.

En annen av forsvarerene i saken, Elisabeth Myhre, reagerer også på meldingene.

- Dette er ugreit, og det vurderes om det er mulig å gjøre noe med dette. Både strafferettslig og sivilrettslig. Herunder også om det er med rettens hjelp å få mulig å å fjernet innlegget, sier Myhre.

- Ikke oppfordret

Kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, sier til Dagbladet at hennes klient ikke har oppfordret til trusler overhode.

- Hun har lagt sin kommentar sammen med avisartikkelen til Hallingdølen, som klart forteller hva som ble resultatet i lagmannsretten. Hun har også forklart hvorfor hun gjør dette da hun ikke ønsker at noen andre skal oppleve dette, sier 21-åringens forsvarer, Hagen.

- Hun har ikke lagt ut dommen, men denne dommen er offentlig og enhver person kan finne denne. I hennes innlegg er det ingen oppfordringer, aggressivitet eller trusler. Kun en forklaring der hun understreker at hun ikke vil at andre skal oppleve det hun er blitt utsatt for. Det er trist om innlegg hennes er årsak til trusler, sier Hagen.

Kvinnens mor sier at hennes datter ikke har anledning til å uttale seg til Dagbladet torsdag.

Kan ikke ankes

Mennene ble dømt i tingretten, men anket.

Juryen i Borgarting lagmannsrett frifant de tre mennene, men fagdommerne satte juryens kjennelsen til side fordi de mente den åpenbart var feilaktig. Dermed måtte ankesaken behandles på nytt, nå som meddomsrett, med tre juridiske dommere og fire meddommer.

Der kom tre av meddommerne til at mennene måtte frifinnes, mens de tre fagdommerne og én av meddommerne mente de var skyldige. I slike meddommersaker holder det ikke med et flertall på fire, det kreves fem, og dermed ble mennene frifunnet. Statsadvokaten har bestemt seg for å ikke anke dommen.

De tre mennene må for øvrig betale 300 000 kr i erstatning til den nå 21 år gamle jenta. I erstatningsspørsmålet holder det nemlig med 4-3-flertallet, og da ble fagdommerne og den ene meddommerenes vurdering lagt til grunn her.

«Harryhytta»

Saken startet på et nachspiel i Hemsedal i mars 2014 på en hytte kalt «Harryhytta», der de tiltalte mennene møtte jenta som den gang var 18 år gammel. Både tiltalte og jenta brukte der det narkotiske stoffet MDMA, som en av de tiltalte hadde med.

- Hun visste ikke hva slags stoff det var, men tiltalte sa det var helt fantastisk, at det ville gjøre henne gladere og at hun måtte prøve det, heter det i dommen.

Flertallet kom til at at hun ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingene. De legger vekt på at blod- og urinprøvene viser at jenta hadde så mye MDMA i kroppen at det kunne ha medført alvorlig forgiftning og død. De legger også vekt på taxisjåførens forklaring av at jenta ble «båret som en potetsekk».

- Hun klarte ikke å gjøre noe selv og en av mennene måtte hjelpe henne. Hun klarte ikke å gå selv, øynene hennes var åpne, men hun så bare rett opp, forklarte han til politiet.

Flertallet på fire mener mennenes forklaringer om at det hele var frivillig var «oppkonstruerte og usannsynlige».

Mindretall

De tre andre meddommerne kom på sin side til at det ikke var bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte forsto at jenta var i en tilstand der hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.

- Fornærmede har åpenbart opptrådt aktivt i forbindelse med de seksuelle handlingene, konkluderer de tre, på bakgrunn av bilder som ble tatt i løpet av natta.

- At hun ble båret ut og inn i taxien, er etter mindretallets syn ikke tilstrekkelig for at de tiltalte skulle forstå hvilken tilstand hun var i, konkluderer de tre.

Mindretallets vurdering har møtt kritikk av kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen og av andre på sosiale medier.

- Mindretallet mener det ikke var bevist at mennene ikke forsto at jenta var i en slik tilstand at hun var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene. Men de tiltalte visste at dosene som ble gitt til henne er betydelig større enn en vanlig brukerdose, sier hun.

- Mindretallet hopper også bukk over en objektiv og utenforstående taxisjåfør som forklarer at jenta ble båret som en potetsekk ut av taxien. Jeg forstår heller ikke at de overser at samtlige av de tre gjerningsmennene sier de husker alt når de forklarer at hun skal ha medvirket til samleie, sier hun.

Les dommen her.