Ble frisk i USA - får igjen pengene

Inge Bø (51) reiste til USA for egen regning og reddet livet. Behandlingen kostet ham 1,5 millioner, som Rikstrygdeverket nektet å betale. Nå får han likevel pengene igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14. januar fikk Inge Bø gladmeldinga fra advokat Harald Svenneby om at Rikstrygdeverket likevel vil betale.

- Jussen vant. Rikstrygdeverket innrømmer at saksbehandlingen var under enhver kritikk, sier advokat Harald Svenneby.

Jobbet utrettelig

- Jeg har mye å takke advokaten min og legene på Radiumhospitalet for. Utrettelig har de jobbet for at jeg skulle vinne fram i et uoversiktlig system, sier Inge Bø.

I dag er han symptomfri og i fullt arbeid. Han driver fortsatt i byggebransjen, og har flere ansatte i sitt nyetablerte firma.

Ingen tid å miste

Inge Bø solgte firmaet sitt da han skjønte at legene i Norge ikke hadde mer å tilby. Da hadde han fått vite at behandling med stamcellestøtte, såkalt høydosebehandling (HAMAS) og radioimmunterapi, var tilgjengelig ved Washington Medical Center i Seattle.

I januar i 1997 reiste han over som den femte fra Europa. Og ble frisk.

- Jeg har vært utrolig heldig. Få andre kan gjøre det samme, sier Bø.

Ikke lettere

Advokat Harald Svenneby tror ikke det blir lettere for pasienter å få dekket slike utgifter, selv om det er opprettet en klagenemnd. Behandlingen som kurerte Inge Bø er ikke tilgjengelig i Norge.

- Men i 2001 er det planlagt en studie som kan gi noen norske pasienter et tilsvarende tilbud, sier overlege Harald Holte ved Radiumhospitalet.

trude.w.stromman@dagbladet.no

<B>Satset og vant: Initiativ, pågangsmot og egne penger reddet Inge Bø fra kreften.