«Ble fysisk og psykisk plaget i flere år»

Knivstakk morens samboer. - Det er en historie bak, sier 15-åringens far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) 76-årige Siverhelm Hansen fra greåker døde søndag morgen da hanhavnet i basketak med en 15 år gammelgutt han kom over langs veien. 15-åringen er siktet for drap. Nå står faren fram for å fortelle sønnens historie.

-  Det er en historie bak den knivstikkingen, sier 15-åringens far (41) til Dagbladet.

Siktede var bare 13 år da episoden skjedde, men bakgrunnen startet flere år tidligere.

-  Jeg trodde han var en ålreit kar, men den tidligere samboeren til moren hans plaget ham både psykisk og fysisk gjennom flere år. Til slutt var det nok for ham og han knivstakk mannen i hofta. Han orket bare ikke mer, ifølge pappaen.15-åringen fra Greåker ble mishandlet av morens tidligere samboer i flere år.

Det endte med et knivstikk. Nå skal gutten AD/HD-sjekkes.

Forandret seg helt

Faren har fått samtykke fra guttens mor til å fortelle bakgrunnen til Dagbladet. Moren og mannen var sammen i cirka ni år, men de store problemene startet da siktede var i ti-års alderen.

Saken ble seinere henlagt av politiet på grunn av guttens lave alder.

FAREN SNAKKER UT: 15-åringens far (41) har sett mange versjoner om sønnen sin etter det tragiske som skjedde søndag. Derfor ønsker han å stå fram med sin historie. Foto: John Terje Pedersen
FAREN SNAKKER UT: 15-åringens far (41) har sett mange versjoner om sønnen sin etter det tragiske som skjedde søndag. Derfor ønsker han å stå fram med sin historie. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

-  Det var andre omstendigheter i saken som førte til henleggelsen også. Du kan gjerne kalle de formildende, sier barnevernsleder i Sarpsborg kommune, Else-Grethe Mathisen.

-  Etter knivstikkingen gjorde samboerparet det slutt og mannen forsvant fra min sønns liv. Det er helt utrolig, men etter det forandret han seg helt. Han ble mye blidere og klarte å stole på voksne mennesker igjen, sier faren.

Store hodeskader

Etter episoden er det iverksatt flere barnevernstiltak for gutten i samarbeid med familien. Blant annet har han en egen politikamerat.

-  Intensjonen er at de skal være gode forbilder og gjøre holdningsskapende arbeid for å forebygge uheldig utvikling, sier Mathisen.

Hun sier alle tiltakene for gutten har vært positive.

-  Han er mye heller sammen med politikameraten enn meg. Det er bare positivt. Han håper å fortsette etter at denne saken er over, sier faren, som i går ikke fikk besøke sønnen sin i Fredrikstad fengsel.

I går satt gutten i avhør i åtte timer. Han er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at Egil Silverhelm Hansen (76) døde søndag morgen. Foreløpig obduksjonsrapport viser ingen dødsårsak, men forteller om store bruddskader i hode og ansikt, og påviste også en hjertesykdom.

-  Dette styrker saken vår, og bør få konsekvenser for siktelsen. Nå håper klienten min å komme ut og fortsette livet sitt igjen, sier forsvarer, Harald Otterstad.Men politiet fastholder siktelsen.

-  Vi avventer en endelig obduksjonsrapport før vi eventuelt gjør noen endringer, sier politiadvokat Dag-Fredrik Reymert.

Både forsvarer og politi ber om at gutten undersøkes judisielt.

-  Det kan være ting som tyder på at han kan ha AD/HD. Vi ønsker å kartlegge alle sider ved gutten, sier Otterstad.

MÅ SØKE: Foreldrene til 15-åringen må søke for å besøke sønnen i voksenfengselet i Gamlebyen i Fredrikstad. De får kanskje besøke ham i dag.