BLE LAM:  Eivind Markhus har gjort dødsdommen til skamme og holder det fortsatt gående ti år etter flåttbittet. Han kjemper hardt for å vinne fram når ankesaken hans kommer opp for lagmannsretten seinere i måneden. Her sitter han sammen med datteren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BLE LAM: Eivind Markhus har gjort dødsdommen til skamme og holder det fortsatt gående ti år etter flåttbittet. Han kjemper hardt for å vinne fram når ankesaken hans kommer opp for lagmannsretten seinere i måneden. Her sitter han sammen med datteren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Ble gitt tre år igjen å leve i 2001

Tidligere toppspiller for Strømsgodset Eivind Markhus (46) ble lenket til rullestolen etter flåttbitt. Staten nekter for at det er blodsugeren som har gjort ham syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I slutten av denne måneden skal Eivind Markhus kjempe i Borgarting lagmannsrett for å få aksept for at hans sykdom skyldes en feilbehandlet nevroborreliose etter et flåttbitt.

Først nå skal rettsapparatet behandle hans anke, etter at han sommeren 2007 tapte erstatningssaken han hadde anlagt mot staten ved Pasientskadenemnda i Oslo tingrett.

Retten gikk ikke med på at  flåttsykdommen har lenket ham til rullestolen.

- Nå må Helse-Norge akseptere at jeg har borrelia og ikke ALS, sier Markhus på den måten han kan best, via e-post, siden sykdommen har gjort ham lam og ute av stand til å snakke.

Kort tid før rettssaken skal opp slår han fast at det eneste håpet er å vinne saken, og at sykdommen ikke har utviklet seg siden første rettsrunde.

Tidligere fotballspiller I løpet av noen få år gikk 46-åringen fra å være en veltrent idrettsmann, som spilte 13 førstedivisjonskamper for Strømsgodset i 1987, til å bli fullstendig lammet og helt avhengig av rullestolen.

Norske leger har gitt ham diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en nervesykdom med dødelig utgang. Utenlandske eksperter mener han har en aktiv borreliainfeksjon i kroppen som etterlikner ALS.

Markhus mener han ville hatt en annen helsesituasjon i dag dersom norske leger på et tidligere tidspunkt hadde satt ham på høydosebehandling med antibiotika over lang tid.

Nektes erstatning Pasientskadenemnda har uttalt at de opprettholder sin argumentasjon fra tingretten, der nemnda hevdet at det er «lite sannsynlig at pasientens ALS-sykdom er forårsaket av borreliose». Skulle sykdommen likevel være utløst av flåttbakterien, mener nemda at sykehuset opptrådte korrekt ut fra tilgjengelig viten på den tida.

Eivind Markhus ble gitt tre, fire år igjen å leve i 2001, men har gjort dødsdommen til skamme. Han lever i dag på tiende året med sin ALS-diagnose, uten behov for pustehjelp, noe som er svært uvanlig. Markhus er sikker på at antibiotikabehandlingen han fikk mot nevroborreliose i USA i 2003 bremset sykdommen og reddet livet hans.

Han er optimist foran ankesaken, og viser til en artikkel i Tidskrift for Den norske legeforening i mai 2008 hvor det fastslås at borrelia i sjeldne tilfeller kan gi et «sykdomsbilde som likner amyotrofisk lateralsklerose».

- Når sakkyndige fra motparten nå innrømmer at borrelia kan etterligne ALS, og til og med har skrevet en fagartikkel om det, blir jeg oppgitt. Dette trodde ikke nevnte sakkyndige forrige gang da jeg hevdet dette, sier Markhus.

Fra 2000 og fram til i dag har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottatt 38 saker vedrørende forsinket eller feil behandling av borrelia/borreliose. Det er bare gitt medhold i to tilfeller.

 LENKET TIL RULLESTOL:  Eivind Markhus er kampklar foran neste rettsrunde. Han vil ta saken så langt han må etter å ha blitt lenket til rullestolen av et flåttbitt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LENKET TIL RULLESTOL: Eivind Markhus er kampklar foran neste rettsrunde. Han vil ta saken så langt han må etter å ha blitt lenket til rullestolen av et flåttbitt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer