FEM TILTALT: Fem personer er tiltalt i millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor. Mannen (36) i bakgrunnen tilsto og er allerede dømt i saken. Foto: Politiet/Nordea
FEM TILTALT: Fem personer er tiltalt i millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor. Mannen (36) i bakgrunnen tilsto og er allerede dømt i saken. Foto: Politiet/NordeaVis mer

Ble gjenkjent av tidligere arbeidskolleger

Fem personer står tiltalt i en av norgeshistoriens største svindelsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Fem personer i alderen 33 til 50 år møtte onsdag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha svindlet Nordea for 89,2 millioner kroner.

Fire nektet straffskyld, mens en av de tiltalte erkjente delvis straffskyld. Tre av de fem, tre menn på 34, 35 og 49 år, er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, eller straffelovens paragraf 60a. 49-åringen sa seg delvis skyldig i tiltalen.

Aktor Carl Graff Hartmann kartla i sitt innledningsforedrag hendelsesforløpet og påstått telefonkontakt mellom de tiltalte i saken. Trafikkdata er en sentral del av bevisførselen i saken. Påtalemyndigheten mener det ble skaffet til veie fem mobiltelefoner, omtalt som «bedrageritelefoner».

Fikk tips fra tidligere kolleger Det var tirsdag 20. juli i sommer at en kvinne kom spaserende inn i Nordeas filial i Tvetenveien i Oslo sammen med en tidligere straffedømt 35-åring. Denne kvinnen mener politiet er den samme som den tiltalte 50-åringen i saken.

I august ble overvåkningsbildene fra bankfilialen gjort kjent i media.

- Politiet fikk tips fra tre tidligere arbeidskolleger av den tiltalte kvinnen, som mente å kjenne henne igjen, sa aktor Carl Graff Hartmann i retten.

Selv hevder den tiltalte kvinnen at det ikke er henne man kan se på disse overvåkningsbildene.
  Over 60 millioner på avveie I alt 89,2 millioner kroner ble svindlet fra Nordea i slutten av juli og begynnelsen av august i fjor. Om lag 60 millioner kroner skal ha blitt sendt videre til banker i Dubai. Disse pengene er fortsatt på avveie. I alt 31 uttak skal ha blitt gjort i Dubai.
 
- Av de 89,2 millionene som ble tatt ut av Nordea-kontoen, er 26,8 millioner tilbakeført. Politiet har ikke avsluttet letingen etter pengene. Vi vet at pengene har gått til Dubai. Vi kjenner også de fleste uttakene. Men hvor pengene har havnet, eventuelt om de kan kreves tilbake, er ikke avklart ennå, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann til NTB i går.

Svindelen ble gjennomført ved at det politiet er den tiltalte kvinnen utga seg for å være en av landets rikeste kvinnen - Block-Watne arvingen Randi Nilsen. Hun arvet flere hundre millioner kroner etter sin avdøde ektemann.

I banken ga kvinnen den nå 36 år gamle mannen fullmakt til å disponere hennes kontoer. En norskpakistansk bankfunksjonær godkjente fullmakten. Han er tiltalt for grovt bedrageri.

Dømt 36-åringen var den første som ble pågrepet i gigantsvindelen mot Nordea 18. august i fjor. Han la alle kortene på bordet og tilsto svindelen mot Nordea.

Han ble dømt til fire år og ti måneders fengsel for sin medvirkning til svindelen.
36-åringen klarte å registrere fem såkalte overføringsbestillinger fra Nilsens konto før det sjette forsøket på å overføre ytterligere 25,4 millioner kroner ble stanset. Av dommen går det fram at 36-åringen mottok 380.000 kroner for sin innsats.

Han fikk strafferabatt for å ha tilstått, men regnes ikke som sentral i det organiserte bedrageriet.

Mafiaparagrafen Den 50 år gamle kvinnen som utga seg for å være den Randi Nilsen og den 33 år gamle norsk-pakistanske bankfunksjonæren som hjalp til med fullmakten regnes heller ikke som sentrale medlemmer i ligaen.

Det gjenspeiler seg i tiltalen der de, som de tre andre, er tiltalt for grovt bedrageri, men ikke etter straffelovens paragraf 60a som går på deltakelse i en organisert kriminell gruppe, også omtalt som «mafiaparagrafen». — For å kunne dømmes etter denne paragrafen må du ha vært med i en organisert gruppe på minst tre personer. Hvis du ikke vet at det er mer enn kanskje en person til med på bedrageriet, vet du heller ikke at du er med i en organisert kriminell gruppe, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann til NTB i går.

- BLE GJENKJENT: 
Aktor Carl Graff Hartmann sier tidligere arbeidskolleger gjenkjente den bedrageritiltalte kvinnen (50) Foto: Berit Roald / Scanpix
- BLE GJENKJENT: Aktor Carl Graff Hartmann sier tidligere arbeidskolleger gjenkjente den bedrageritiltalte kvinnen (50) Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer