Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble gjenkjent på svensk i IS-video - dømt til livstid for terror og henrettelser

Aktor i Göteborgs tingsrätt: - Det mest bestialske jeg har sett på 28 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To svenske statsborgere er i Göteborgs tingsrett i dag dømt til livsvarig fengsel for å ha deltatt i henrettelse i regi av IS i Syria våren 2013 utenfor byen Aleppo, melder Expressen.

Begge er dømt for brudd på svensk terrorlovgivning og medvirkning til drap, og det er første gang en slik sak har gått i en skandinavisk rettsal.

Det var svenske stemmer på tre videoer fra henrettelsen som felte de to svenskene med etnisk bakgrunn fra Midtøsten.

 - Hendelseforløpet er noe av det verste og mest bestialske jeg har sett i løpet av mine 28 år i påtalemyndigheten, sa aktor Agnetha Hilding Qvarnström da henrettelsen og de tiltaltes opphold i Syria ble brettet ut i retten i november.

Svensk politi og påtalemyndighet la fram tre mobilvideo-opptak med lyd som bevis for at de to Göteborg-bosatte mennene på 30 og 32  har deltatt i henrettelse av to menn.

Alle tre videoene ble avspilt for hovretten i Göteborg flere ganger. Svensk politi lot media få tilgang til den minst brutale og sjokkerende videoen.

- Jeg vil tro at dette er noe av det sterkeste som noen gang er vist for en svensk domstol. Jeg har ikke engang vært i nærheten av å se noe slikt tidligere, sier 30-åringens forsvarer Hans Gaestadius til gt.se og Expressen.

Han anket umiddelbart dommen på vegne av sin klient da livstidstraffen kom i dag.

Skutt og hjerneskadd
Den dømte 32-åringen har fått en alvorlig hjerneskade etter å ha blitt skutt i Syria, og han satt i rullestol under rettssaken.

De to svenske statsborgere dro til Syria høsten 2012 og kom tilbake ett år seinere.

Det var først i sommer, halvannet år etter hjemkomsten, at de ble pågrepet og etter hvert tiltalt i det som var en prøvesak i svensk rett.

Også en tredje svensk statsborger, en 26 år gammel mann, er etterlyst internasjonalt i saken. Sporene stopper i Syria.

Jubel - og svensk prat
Videoen som har sjokkert retten og tilhørere viser blant annet halshogging og jubel da en av ekskutørene løfter hodet til ett av ofrene.

De tiltalte svenskene er maskert på videoene. På lydsporet til ett av opptakene høres tydelig svensk prat om hvordan likene skal tildekkes.

En svensk stemme-ekspert som politiet har engasjert i forbindelse med etterforskningen, sier at stemmene med stor sannsynlighet tilhører de to mennene.

Göteborgs tingsrett slår fast utifra de tekniske analysene fra NFC (Nationellt forensiskt centrum) at det ikke finnes noen rimelig tvil om at det er de to tiltalte som opptrer i videoene.

Retten konkluderer med at de to mennene var så delaktige under henrettelsene at de er medskyldige til drap.

Begge nekter skyld, og hevder at de ikke har vært ved åstedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media