Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble gravid med p-piller

STAVANGER (Dagbladet): To svenske kvinner er blitt gravide, til tross for at de brukte p-pillen. Myndighetene legger skylda på naturlegemiddelet johannesurt, og nå advarer norske myndigheter mot blandingsbruk av medisiner og naturpreparater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk bør være forsiktige med å bruke naturpreparater og legemidler sammen. Vi har mistanke om at dette i flere sammenhenger kan gi uheldige bivirkninger, sier forsker Harald Lislevand i Statens legemiddelverk.

Her er fy-lista

Johannesurt: Kan forårsake blødninger sammen med p-piller. Mistenkes også for å kunne ta bort effekten av p-piller.

Kan Jang: Kinesisk naturpreparat. Mistenkes å redusere effekten av det blodfortynnende middelet Marevan, slik at faren for blodpropp øker. To kjente tilfeller av dette.

Curbisin: Brukes mot vannlatingsbesvær. Antas også å ha bivirkninger sammen med Marevan, men med forsterkende effekt. Skal ha ført til minst to tilfeller av blødninger.

Solhatt: Mistenkes for å kunne gi neseblødninger sammen med hodepinetabletter.

Tonalin: Slankemiddel, myndighetene tror det kan gi betennelse i bukspyttkjertelen.

Noni-juice: Helsepreparat fra Hawaii, mistenkes for å ha utløst leverbetennelse.

(Kilde: Statens legemiddeltilsyn)

I går skrev svenske aviser at to kvinner i Sverige er blitt gravide, til tross for at de har brukt p-piller. Årsaken tilskrives inntak av johannesurt, et naturlegemiddel med beroligende og antidepressive virkninger.

Populær

Svenske myndigheter ønsker å utstyre johannesurt-preparater med kraftigere advarsler. I Norge, hvor den populære urten bare selges på apotek, kan vi få noe liknende.

- Vi vil følge debatten i EUs legemiddelorgan. Jeg regner med at det vil ende opp med en advarsel på pakningene om at preparatet ikke bør brukes sammen med p-piller. To tilfeller av uønsket graviditet, slik vi har hatt i Sverige, er en ganske sterk indikasjon, sier Lislevand.

Blodpropp

Svenske myndigheter har en lang rekke naturprodukter på sin fy-liste, og vårt eget Legemiddelverk er også skeptiske. Sambruk av naturens og vitenskapens medikamenter mistenkes også for å gi bivirkninger som blodpropp og blødninger.

Myndighetene retter skytset mot naturmidlene. Samtidig innrømmer de at ingen slike kryssvirkninger hittil er vitenskapelig dokumentert.

Føre var

- Det er gjort veldig få undersøkelser på sammenhengen mellom naturlegemidler og vanlige medisiner. Men ut ifra et føre-var-prinsipp, ber vi folk om å være forsiktige, sier Harald Listevand i Statens legemiddelverk.

Han oppfordrer folk til å snakke med legen sin før de kjøper naturpreparater som supplement til medisinene de blir foreskrevet.

- Mange pasienter forteller ikke dette til legen, fordi de er redde for at han skal bli sint. Det er ikke til å legge skjul på at en del leger har et så negativt syn på naturmedisin, at pasientene blir skremt fra å snakke om det, sier Listevand.

Hele Norges coronakart