DØDE ETTER VOLDTEKT: 16. desember ble det indiske paret dumpet fra en buss ved en motorvei i New Dehli. De to blødde kraftige og var nakne.

Begge hadde blitt mishandlet med jernstenger, og den 23 år gamle kvinnen hadde blitt så kraftig mishandlet at hun døde tretten dager senere på et sykehus. Kvinnen ble blant annet voldtatt med et jernrør.
Tretten dager etter døde den 23 år gamle jenta på et sykehus i Singapore. Her sørger en indisk kvinne over den drepte 23-åringen. Foto: AFP/DIBYANGSHU SARKAR/NTB SCANPIX
DØDE ETTER VOLDTEKT: 16. desember ble det indiske paret dumpet fra en buss ved en motorvei i New Dehli. De to blødde kraftige og var nakne. Begge hadde blitt mishandlet med jernstenger, og den 23 år gamle kvinnen hadde blitt så kraftig mishandlet at hun døde tretten dager senere på et sykehus. Kvinnen ble blant annet voldtatt med et jernrør. Tretten dager etter døde den 23 år gamle jenta på et sykehus i Singapore. Her sørger en indisk kvinne over den drepte 23-åringen. Foto: AFP/DIBYANGSHU SARKAR/NTB SCANPIXVis mer

Ble gruppevoldtatt til døde: Slik var Jyotis (23) liv

Jyoti drømte om hus, bil og en framtid for seg selv og familien. Så ble hun gruppevoldtatt av fremmede menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. desember ble det indiske paret dumpet fra en buss ved en motorvei i New Dehli. De to blødde kraftige og var nakne.

Begge hadde blitt mishandlet med jernstenger, og den 23 år gamle kvinnen hadde blitt så kraftig mishandlet at hun døde tretten dager senere på et sykehus. Kvinnen ble blant annet voldtatt med et jernrør.

Døde på sykehus Den 23 år gamle jenta døde på et sykehus i Singapore. Nå har den amerikanske avisa The Wall Street Journal (WSJ) forsøkt å gi et portrett av den hennes liv før hun ble brutalt gruppevoldtatt på en buss i Dehli.

WSJ har snakket med
kvinnens venner og familie, og de har også snakket med den 28 år gamle vennen som ble med på bussen før han ble slått bevistløs med en jernstang. WSJ har ikke navngitt kvinnen, i tråd med indisk lov som forbyr identifiseringen av voldtektsofre.

- Stolt av henne Dagbladet har likevel valgt å navngi kvinnen, siden faren sier at han ønsker at datterens navn skal bli kjent; datteren heter Jyoti Singh Pandey.

«Jeg er stolt av henne. Å navngi henne vil gi mot til andre kvinner som har overlevd lignende overgrep. De vil hente styrke hos datteren min», sa far Badri Singh Pandey til den britiske avisa Sunday People.

Klassereise Kvinnen, som av familien ble kalt for «Bitiya» (indisk for datter red.anm.), var datteren til en flyplassansatt som tjente 7000 rupi i måneden (709 norske kroner red.anm.).

23-åringen ønsket å bli den første i familien som gjorde klassereisen fra bondekasten til en profesjonell karriere. Og i desember så det ut som hun var i ferd med å klare det.

Jyoti hadde fått skoleplass for å studere fysioterapi. Egentlig ville hun bli lege, men det hadde ikke familien råd til.

For å ha råd til studiene hadde Jyoti begynt å jobbe nattestid hos tjenesteutsettingsfirma, som hjelper canadiere med lånespørsmål, forteller familie og venner til WSJ.

Drømte om å bygge hus Etter at hun begynt å tjene penger hadde 23-åringen begynt å drømme om hva hun skulle bruke noen av pengene til. Blant annet drømte hun om å kjøpe en Samsung smarttelefon. En dag håpet hun å ha nok penger til å kjøpe en Audi.

VAR MED I BUSSEN:  Den amerikanske avisa The Wall Street Journal (WSJ) har forsøkt å gi et portrett av den unge kvinnens liv før hun ble brutalt gruppevoldtatt på en buss i Dehli.

WSJ har snakket med kvinnens venner og familie, og de har også snakket med den 28 år gamle vennen som ble med på bussen før han ble slått bevistløs med en jernstang. Her er et bilde av 28-åringen, som er anonym på grunn av sin egen sikkerhet. Foto: AP/NTB SCANPIX
VAR MED I BUSSEN: Den amerikanske avisa The Wall Street Journal (WSJ) har forsøkt å gi et portrett av den unge kvinnens liv før hun ble brutalt gruppevoldtatt på en buss i Dehli. WSJ har snakket med kvinnens venner og familie, og de har også snakket med den 28 år gamle vennen som ble med på bussen før han ble slått bevistløs med en jernstang. Her er et bilde av 28-åringen, som er anonym på grunn av sin egen sikkerhet. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

«Jeg vill bygge meg et stort hus, kjøpe en bil, reise utenlands og jobbe der», hadde 23-åringen fortalt vennen sin.

Familien til Jyoti kommer opprinnelig fra byen Ballia, i den indiske delstaten Uttar Pradesh. De flyttet til hovedstaden, Dehli, for 30 år siden «for å få et bedre liv», forteller kvinnens far til WSJ.

Solgte land for datteren Faren jobbet som mekaniker i en utstyrsfabrikk. Etter det drev han sitt eget firma, hvor han monterte strømkabler. Deretter jobbet han som sikkerhetsvakt ved et sykehus.

For tre år siden begynte han å jobbe som bakkemannskap på en flyplass. Han solgte deretter en liten bit land han eide for å gi datteren og hennes to yngre brødre på 17 og 15 en utdannelse.

Fattig familie Familien lever i et fattig område, «Dwarka». De fleste som bor der er immigranter som bygger hus til Indias voksende middelklasse.  Jyoti var skoleflink, og en av klassekameratene hennes sier til WSJ at «hun var en av de smarte elevene i klasserommet».

Da Jyoti begynte på skolen var hun sjenert og «introvert» som gikk i tradisjonelle klær. Men etter hvert åpnet hun seg, og hun flyttet inn i en leilighet med to venner, forteller professor Bhawan Ghai fra skolen hun gikk. Bitiya var opptatt av dans, og hun koreograferte danseforestillinger på skolen.

Jyoti, som var god i engelsk, likte spesielt å lese bøker av forfatteren Sidney Sheldon, forteller medelever til WSJ. 23-åringen var også fan av boken «One Night @ the Call Center»; en bestselger av den indiske forfatteren Chetan Bhagat om seks ansatte i et kundesenter.

Sov to timer i døgnet Å kombinere studiene med jobb var hardt, forteller venner. Noen ganger sov Bitiya bare to timer i døgnet, forteller de.

Dagen hun ble angrepet spiste hun middag med familien, skriver WSJ. 23-åringen og hennes mor lagde lunsj. Senere samme dag møtte kvinnen sin 28-år gamle venn på Select Citywalk, et trendy kjøpesenter hvor ungdom i tjueårsalderen ifølge WSJ møtes for å «bruke lommepenger og få smaken av Indias økende velstand».

TILTALT FOR UGJERNINGEN: 
I går møtte fem menn i retten i New Delhi tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne.
De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol. Foto: AP/MANISH SWARUP/NTB SCANPIX
TILTALT FOR UGJERNINGEN: I går møtte fem menn i retten i New Delhi tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne. De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol. Foto: AP/MANISH SWARUP/NTB SCANPIX Vis mer

28-åringen datet ifølge WSJ ikke kvinnen, men de to hadde vært venner i mange år.

Vindushoppet Jyoti gikk rundt og vindushoppet på kjøpesenteret, og ifølge vennen elsket hun en lang frakk som hun så i en av butikkene. 28-åringen forteller WSJ at han tenkte han skulle kjøpe frakken til henne senere.

Etter turen innom kjøpesentre gikk de to på kino. Der så de filmen «Historien om Pi». De to satt på de samme setene de tidligere hadde sett «Gullivers reiser». Jyoti elsket filmen, ifølge vennen.

Etterpå tok de to vennene en motorisert rickshaw til en av Dehlis hovedveier, slik at de kunne finne en buss som kunne bringe dem hjem.

Risikerer dødstraff Rundt 21.15, ifølge indisk politi, stoppet bussen ved der hvor Jyoti og hennes venn sto. De ombord i bussen tilbød de to å kjøre dem til «Dwarka», like ved hvor 23-åringen bodde.

Fire av de seks personene om bord i bussen lot som de var passasjerer. En av dem samlet inn penger til billetten og den sjette personen kjørte bussen.

De anklagede begynte deretter å trakassere kvinnen. Da vennen protesterte ble han slått ned med en jernstang. Deretter ble kvinnen gjentatte ganger voldtatt bak i bussen, ifølge indisk politi. 

40 minutter senere ble de to unge inderne dumpet, nakne og forslåtte, ved en forlatt gresskant ved siden av motorveien. Mens kvinnen lå nærmere bevistløs ved veikanten, forsøkte vennen, som blødde kraftig fra hodet, og rope og veive til forbipasserende for å få hjelp. I mer enn 20 minutter var det ingen som stoppet.

STØTTE: Denne lille jenta og hennes far er blant de mange tusen som har erklært sin støtte til 23-åringen som ble voldtatt og drept i New Delhi, og døde på sykehus 29. desember. De to møtte fram på en demonstrasjon i byen dagen etter dødsfallet. Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/NTB SCANPIX
STØTTE: Denne lille jenta og hennes far er blant de mange tusen som har erklært sin støtte til 23-åringen som ble voldtatt og drept i New Delhi, og døde på sykehus 29. desember. De to møtte fram på en demonstrasjon i byen dagen etter dødsfallet. Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/NTB SCANPIX Vis mer

I går møtte fem menn i retten i New Delhi tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne. Hun het Jyoti Singh Pandey.

De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol.

MILLIONER PROTESTERER: I etterkant av den brutale gjengvoldtekten har millioner av indere samlet seg til protester.

Voldtekt registreres hver 18. time i den indiske hovedstaden New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall. Det som registreres, er trolig bare en del av tilfellene. Foto: AP/DAR YASIN/NTB SCANPIX
MILLIONER PROTESTERER: I etterkant av den brutale gjengvoldtekten har millioner av indere samlet seg til protester. Voldtekt registreres hver 18. time i den indiske hovedstaden New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall. Det som registreres, er trolig bare en del av tilfellene. Foto: AP/DAR YASIN/NTB SCANPIX Vis mer
LESTE SHELDON: Jyoti, som var god i engelsk, likte spesielt å lese bøker av forfatteren Sidney Sheldon (bildet), forteller medelever til WSJ. 23-åringen var også fan av boken «One Night @ the Call Center»; en bestselger av den indiske forfatteren Chetan Bhagat om seks ansatte i et kundesenter.  Foto: AP/JOE TABACCA/NTB SCANPIX
LESTE SHELDON: Jyoti, som var god i engelsk, likte spesielt å lese bøker av forfatteren Sidney Sheldon (bildet), forteller medelever til WSJ. 23-åringen var også fan av boken «One Night @ the Call Center»; en bestselger av den indiske forfatteren Chetan Bhagat om seks ansatte i et kundesenter. Foto: AP/JOE TABACCA/NTB SCANPIX Vis mer