- Ble han banket skikkelig? Bra, han fortjener det

Flyktningene Hassan og Waleed dro til Hellas for å få et bedre liv. Slik ble det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hassan Mekki (32) flyktet fra konflikten i hjemlandet Sudan, og i håp om å få et bedre liv i Europa dro han til Hellas.

I et intervju med Reuters forteller han nå om sine opplevelser i møtet med det greske samfunnet.

Store arr Han har store arr på ryggen. Mekki forteller at han fikk dem i august i år, da han og en venn gikk gatelangs i Aten.

Han forteller at det kom flere menn på motorsykler, kledd i svarte skjorter, og hadde med seg greske flagg. De stoppet opp, og gikk til angrep på ham.

- De slo meg bevisstløs med slag mot hodet, forteller han til Reuters.

Da han våknet var han dekket i blod.

Mekki forteller at han seinere har skjønt at de som angrep hadde bånd til det nasjonalistiske Golden Dawn-partiet, som ligger langt ut på høyresiden i det politiske landskapet. Etter angrepet var Mekki merket med store kryss på ryggen.

- Får ikke sove - Jeg har ikke papirer, så jeg kan ikke be om hjelp. Jeg kan ikke sove, jeg er redd for at de skal følge etter meg, livet mitt kan være i fare, sier han.

Golden Dawn-partiet kom så godt som ut av intet da de fikk plass på det greske parlamentet i år, med en lovnad om å kaste alle flyktninger ut av landet.

I en FN-rapport kritiseres Hellas for å gjøre lite for situasjonen til flyktninger som ankommer landet.

- Mye av volden som de blir rammet av blir ikke rapportert, fordi at flyktningene er redd for å bli deportert om de kontakter politiet, sier Francois Crepeau ved FN.

Hellas har lenge kjempet mot ulovlig innvandring. I de siste åra har landets økonomiske krise gjort at rundt en av fire er arbeidsledig, og har også gjort at folks holdning til innvandring har blitt kjøligere.

- Uverdige forhold I løpet av årets første ti måneder ble over 70 000 ulovlige innvandrere pågrepet da de var i ferd med å krysse landets grenser.

- Mange av flyktningene kommer til uverdige forhold, som arrester med lite mat, og uten vann og varme, i tillegg til fiendtligheten fra grekerne, sier Crepeau.

Han forteller at Europa burde gjøre mer for å hjelpe Hellas med flyktningstrømmen.

Dimitris Christopoulos, leder for Hellenic League for Human Rights, sier at Hellas også selv burde gjøre mer.

- Hellas gjør ikke noe med dette problemet. De sier bare «dette takler vi ikke», sier han til Reuters.

- Lenket fast Den egyptiske flyktningen Waleed Taleb, har også fått kjenne holdningene på kroppen.

Han forteller at han jobbet svart, som mange flyktninger gjør i Hellas, og en kveld gikk sjefens raseri ut over han. Han forteller at han ble lenket fast og slått av i 18 timer.

- Bakeren festet meg og to andre i et åtte meter langt metallenke, som ble festet rundt min nakke med en lås. Vi ble dratt til en stall, der ankom det enda en mann, forteller Taleb.

Taleb klarte til slutt å rømme, da mennene som angrep ham gikk for å åpne bakeriet. Han ble funnet under et tre, og lenka var fremdeles festet rundt halsen hans. Han ble straks sendt til et sykehus.

- Han fortjener det Manos Kailas (50), som eier en butikk i området der Taleb ble holdt fanget, sier at angrepene på flyktninger er avskyelige.

- Dette er beviset på den sosiale situasjonen i Hellas. Gjeldskrisa har truffet grekere hardt, og de mener at ulovlige innvandrere er en del av problemet, sier han til Reuters.

De møtte også noen som hadde lite sympati med flyktninger som blir utsatt for vold.

- Ble han banket skikkelig? spør en mann Reuters journalist.

- Hvis han ble det, så er det bra. Han fortjente det.

-LENKET FAST: Egyptiske Waleed Taleb sitter her i sitt hjem utenfor Athen. Han forteller at han ble lenket fast og banket i 18 timer. Foto: REUTERS/John Kolesidis/NTBScanpix
-LENKET FAST: Egyptiske Waleed Taleb sitter her i sitt hjem utenfor Athen. Han forteller at han ble lenket fast og banket i 18 timer. Foto: REUTERS/John Kolesidis/NTBScanpix Vis mer
SORTE SKJORTER: De som støtter det høyrevridde Golden Dawn-partiet i Hellas er ofte kledd i sorte skjorter. Dette bildet er fra en demonstrasjon i august, og personene på bildet har ikke noe med mishandlingen av flyktningene i denne saken å gjøre. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/Files/NTBScanpix
SORTE SKJORTER: De som støtter det høyrevridde Golden Dawn-partiet i Hellas er ofte kledd i sorte skjorter. Dette bildet er fra en demonstrasjon i august, og personene på bildet har ikke noe med mishandlingen av flyktningene i denne saken å gjøre. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/Files/NTBScanpix Vis mer