Boris Johnson

Ble hånet for sine tabber. Nå ser han ustoppelig ut

Boris Johnson er nå soleklar favoritt til å overta statsministerstolen etter Theresa May.

<strong>FAVORITT:</strong> Boris Johnson er favoritt til ledervervet i Tory-partiet. Foto: Rex shutterstock / NTB scanpix
FAVORITT: Boris Johnson er favoritt til ledervervet i Tory-partiet. Foto: Rex shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag var det duket for tredje avstemningsrunde i kampen om ledervervet i Storbritannias konservative parti. Favoritten så langt er tidligere London-ordfører og utenriksminister Boris Johnson, som før øvrig fylte 55 år onsdag.

STAKK AV: Utenriksministeren i Storbritannia, Boris Johnson, ville ikke si navnet til Sør-Koreas president under Sky News' direktesending. Han lurte på om dette var en slags pub-quiz. Videoen er fra 2016. Video: Sky News Vis mer

Han fikk nok en gang flest stemmer av Det konservative partiets parlamentarikere. Kampen om sjefsstolen står nå mellom ham, utenriksminister Jeremy Hunt, miljøvernminister Michael Gove og innenriksminister Sajid Javid. Det er planlagt en ny avstemning torsdag før en uravstemning i partiet skal velge mellom de to siste gjenværende kandidatene. Den nye lederen blir kunngjort den nest siste uka i juli.

Om Johnson skulle bli statsminister, må han gå tilbake på en av sine mest omtalte uttalelser.

- Mine sjanser for å bli statsminister er omtrent like store som å finne Elvis på Mars, eller at jeg blir gjenfødt som en oliven, har Johnson tidligere sagt, ifølge Telegraph.

Latterliggjort

Han var ordfører i London i åtte år og ledet Brexit-kampanjen til seier i 2016. Men han har også begått noen tabber. En hel rekke, faktisk.

Liberaldemokratenes tidligere partileder, Nick Clegg, har omtalt ham som «Donald Trump med en synonymordbok». Da han ble utnevnt som utenriksminister i 2016, ble han latterliggjort av britiske aviser og Twitter-brukere for sine mange blemmer.

Avisa Daily Mirror publiserte et bilde av Boris Johnson på forsida med teksten: «Kjære verden ... Beklager».

Under har vi listet opp flere av Johnsons tabber.

Skapte problemer

I november 2017 skapte Johnson problemer for britiske Nazanin Zaghari-Ratcliffe som satt fengslet i Iran. Hun forklarte at hun var der for å besøke datteras iranske besteforeldre.

Iransk rettsvesen hadde åpnet for at hun kunne bli løslatt, men det var før Boris Johnson trampet i salaten, og sa til Parlamentets utenrikskomité at «hun underviste bare folk i journalistikk».

Uttalelsen ble lagt fram som bevis mot Zaghari-Ratcliffe, som ikke ble løslatt etter planen, skrev The Independent. Johnson la seg deretter paddeflat.

- Jeg beklager. Jeg beklager, og selvfølgelig trekker jeg tilbake enhver antydning om at hun var der i profesjonelt øyemed, sa den daværende utenriksministeren.

Forsvarte tyrefekting

Boris Johnson ble heller ikke særlig populær da han under en middag, for å feire forholdet mellom Storbritannia og Spania, forsvarte tyrefekting.

- Det delvise forbudet mot tyrefekting i Spania er politisk korrekthet som har gått av skaftet, hevdet Johnson i november 2017, ifølge Daily Mirror.

Imidlertid viste det seg at mange av spanjolene som var til stede, var motstandere av den kontroversielle sporten mange oppfatter som dyremishandling.

- Han fornærmet alle spanjolene der. De var forbannet under resten av middagen. Tyrefekting er heftig debattert. Enkelte deler av Spania har lagt ned forbud. Spanjoler liker ikke at folk tegner en karikatur av landet deres med tyrefekting, flamenco og paella, sa en av middagsgjestene til The Independent.

I etterkant måtte det britiske utenriksdepartementet klargjøre at Johnson ikke støtter tyrefekting, men at han respekterer den spanske tradisjonen.

Erdogan-dikt

I mai 2016 vant Johnson en konkurranse i avisa The Spectator. Konkurransen gikk ut på å skrive det mest fornærmende diktet om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Johnson vant med følgende dikt, skriver Independent:

«There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn’t even stop to thankera».

Orgier og høvdingdrap

I 2006 gikk Johnson til angrep på statsminister Tony Blair i en kommentar i The Telegraph, der han skrev:

«De siste ti åra har vi i Tory-partiet blitt vant til Papua Ny-Guinea-inspirerte orgier i kannibalisme og høvdingdrap». Dette vakte sterke reaksjoner hos Papua Ny-Guinea-ambassadøren i London, Jean L. Kekedo, som sa han var «i sjokk og vantro» over uttalelsen, melder BBC.

Johnson beklaget seinere kommentaren, og la til:

- Jeg legger gledelig til Papa Ny-Guinea i min globale liste over land jeg må beklage til.

Fornærmet Kina

Under Beijing-OL i 2008 klarte Boris Johnson å fornærme Kina.

- Så godt som hver eneste internasjonale sportsgren ble oppfunnet av britene. Jeg sier dette med all respekt til våre kinesiske verter, som har utmerket seg ypperlig i ping-pong: bordtennis ble oppfunnet på engelske spisebord i det 19. århundre, og det ble kalt wiff-waff», sa Johnson, ifølge The Telegraph.

Dette falt ikke i god jord hos kineserne.

Under et besøk i Myanmar i 2017 leste Johnson opp diktet «Veien til Mandalay» av Rudyard Kipling, som handler om tida da landet var en britisk koloni, i den helligste av pagodene i Yangon. Det skriver The Independent.

Den britiske ambassadøren, Andrew Patrick, måtte bryte inn og fortelle Johnson at diktet var upassende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer