Ble hedret - gir prisene tilbake

Aslam Ahsan og Mohsan Raja er begge blitt hedret med priser av Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. Etter Dagbladets avsløringer av Sheikhs kontakt med Muslim World League i Saudi-Arabia, gir de nå prisene tilbake.

ILDSJEL: Ap-politiker Aslam Ahsan har fått mye heder - blant annet fra Aamir Sheikh - for sine julefeiringer for hjemløse. Nå går Ahsan hardt ut mot Sheikhs kontakt med Muslim World League. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ILDSJEL: Ap-politiker Aslam Ahsan har fått mye heder - blant annet fra Aamir Sheikh - for sine julefeiringer for hjemløse. Nå går Ahsan hardt ut mot Sheikhs kontakt med Muslim World League. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kommer til å gi prisene tilbake, sier Aslam Ahsan til Dagbladet.

Ap-politikeren fra Lørenskog var en av Norges første politikere med fremmedkulturell bakgrunn, ledet i en årrekke Ressurssenteret for pakistanske barn og er blitt hedret med Kongens fortjenestemedalje i gull for å i over 20 år ha arrangert julefeiring for eldre og ensomme på Lørenskog.

Aslam Ahsan ble i 2010 og 2019 hedret av Aamir Sheikh - Høyre-politiker og også han ildsjel i det norskpakistanske miljøet. Nå får Sheikh skarp kritikk fra flere hold.

- Nå må det bli satt en stopper for dette. Vi setter stor pris på det arbeidet Dagbladet har gjort, det er mye engasjement i det pakistanske miljøet om saken, sier Mohsan Raja - leder i foreningen Samfunnsengasjerte norskpakistanere.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Millionoverføringer

Aslam Ahsan reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer om Aamir Sheikhs kontakt med organisasjonen Muslim World League i Saudi-Arabia.

Dagbladet har avslørt at Bondevik og Sheikh skal ha fått totalt 12,8 millioner fra Muslim World League. Av dette fikk Bondevik 1,4 millioner kroner personlig, og 5,4 millioner kroner gikk til Oslosenteret. Pengene gikk via Sheikhs stiftelse Dialog for fred. Bondevik og Sheikh mener MWL opererer uavhengig av saudiarabiske myndigheter, mens eksperter knytter MWL tett til regimet i den autoritære oljestaten.

Bondevik og Sheikh har fastslått overfor Dagbladet at de jobber for fred og dialog mellom religionene – og at de mener kontakten med Muslim World League er uproblematisk.

Bondevik og Sheikh har introdusert Muslim World Leagues leder for fire norske statsråder – blant dem statsminister Erna Solberg (H). Sheikhs advokat John Christian Elden har i en kommentar sagt at MWL ikke har betalt for å møte norske politikere.

Ber Støre ta tak

Den erfarne Ap-politikeren mener saken er svært alvorlig.

- Jeg er skeptisk til disse pengeoverføringene. Staten bør interessere seg for en sak der så mye alvorlig informasjon når dagens lys, sier Aslam Ahsan - og spiller ballen over til Jonas Gahr Støres kommende regjering:

- Det skal ikke være sånn at avisene må gjøre denne jobben. Det er prisverdig at avisene undersøker og avslører ting, men det er myndighetene som bør ta tak i dette. Dette er en utfordring til den påtroppende regjeringen - å få bedre kontroll med utenlandske pengestrømmer til Norge, sier Aslam Ahsan.

Støre og Ahsans partifelle Anniken Huitfeldt - som leder utenrikskomiteen på Stortinget - har allerede uttalt til Dagbladet at hun er åpen for å diskutere tiltak for mer åpenhet og ryddighet rundt hvem som får møte norske statsråder.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Spikeren i kista

Dagbladet har forelagt Aamir J. Sheikh kritikken som nå kommer fra Aslam Ahsan og Mohsan Raja.

- At de nå velger å gi utmerkelsene sine tilbake fordi komiteen utgir brobyggerpris til en jøde er beklagelig, og viser bare at de ikke var verdt den tilliten og æren de fikk fra komiteen, skriver Sheikh i en e-post.

Mohsan Raja svarer:

- Vi leverer prisen etter Dagbladets avsløring om at Sheikh ga pris til lederen for en organisasjon som ga ham penger. Det var spikeren i kista, det var årsaken til at vi gir prisen tilbake. Vi har ellers ingenting imot at en jøde får pris av Sheikh, men er kritiske til at han har gitt den til en sionist som ikke fordømmer okkupasjonen av Palestina.

Aslam Ahsan sier han ikke har kjennskap til det Sheikh sier. Ahsan skriver i en uttalelse at han gir tilbake prisen fordi Sheikh har fått kritikk av den pakistanske ambassaden og fordi Dagbladet har avslørt en pengeflyt til Sheikhs virksomhet som Ahsan mener er «høyst tvilsom».

Dagbladet kjenner til at tildelingen av en av Sheikhs priser til en jødisk leder har vært diskutert i det norskpakistanske miljøet - men er ikke kjent med at Aslam Ahsan har hatt noe med den diskusjonen å gjøre.

FEIRING: Aamir J. Sheikh under feiringen av Pakistans nasjonaldag. Foto: Audun Braastad / NTB
FEIRING: Aamir J. Sheikh under feiringen av Pakistans nasjonaldag. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

Flaggforbud

Aamir Sheikh har i flere tiår vært en profilert og engasjert mann i det norskpakistanske miljøet. Som bystyremedlem og lokalpolitiker for Høyre, og som leder av 17. mai-komiteen i Oslo, har han fått mye ros og skapt mye engasjement.

Sheikh står hvert år bak en markering av Pakistans nasjonaldag 14. august, med barnetog og feiring i hovedstaden.

Men Dagbladet er kjent med at feiringen den siste tiden har blitt hyppig diskutert i det norskpakistanske miljøet - der flere er kritiske til hvem Sheikh har invitert som gjester til feiringene, og hans bruk av det pakistanske flagget.

I et brev Dagbladet har fått tilgang til skal Pakistans ambassadør til Norge i august ha gitt Sheikh beskjed om at han ikke hadde tillatelse til å bruke landets flagg i feiringene. Dagbladet har søkt ambassaden, uten hell.

BREV: Her skal Pakistans ambassade slå ned på Aamir Sheikhs aktiviteter.
BREV: Her skal Pakistans ambassade slå ned på Aamir Sheikhs aktiviteter. Vis mer

- Skadelig

- Det er flere som har reagert, sier Mohsan Raja til Dagbladet.

Han driver organisasjonen Samfunnsengasjerte norskpakistanere. Facebook-gruppa deres har 12 000 medlemmer.

- Vi ønsker ikke at korrupte ledere fra Pakistan skal representere oss. Dette skader det norskpakistanske miljøet, sier Raja.

REAGERER: Mohsan Raja, leder i organisasjonen Samfunnsengasjerte norskpakistanere. Foto: Privat
REAGERER: Mohsan Raja, leder i organisasjonen Samfunnsengasjerte norskpakistanere. Foto: Privat Vis mer

- Hva mener du er galt?

- Sheikh har delt ut priser til sin egen kone og til sitt eget styremedlem. Og som dere har avslørt betalte Muslim World League ham først penger, før lederen så fikk en pris.

- Men gjør ikke Sheikh også mye bra? Arrangementene hans betyr vel mye for mange?

- Sheikh kan selvsagt ha sine private arrangementer - og det er ikke det at alt han gjør er dårlig. Jeg oppfordrer alle til å gå i barnetoget han arrangerer på Pakistans nasjonaldag. Det er prisutdelingene som gjør at jeg får en vond smak i munnen. Og det at han for eksempel inviterer tidligere statsminister Yousaf Gillani, som har blitt dømt av en antikorrupsjonsdomstol i Pakistan.

Imøtegår kritikken

I sitt innlegg med imøtegåelse skriver Sheikh at han ikke er enig i at det var galt å invitere politikerne fra Pakistan som har vært på besøk – og sier 14. augustkomiteen aldri vil slutte å ha dialog, selv med kontroversielle personer.

- Det er noen i det norsk-pakistanske miljøet som motarbeider mitt arbeid for fred og forsoning og som driver en kampanje fordi 14. augustkomiteen tildeler Brobyggerprisen til en jødisk fredsforkjemper sammen med en muslim og en kristen fredsforkjemper, skriver Sheikh i innlegget.

- Vi registrerer at den samme gruppen i det norsk-pakistanske miljøet som ikke støtter arbeidet vårt for demokrati, likestilling, respekt for ulikhet, og respekt for ulike religioner bidrar til boikott av våre arrangementer gjennom å spre feilinformasjon om oss og vårt arbeid både på sosiale medier og i andre sammenhenger. I denne sammenheng, har den samme gruppen ledet av Mohsan Raja satt i gang en egen svertekampanje mot 14. augustkomiteen Norge og mot undertegnende blant annet på deres Facebook-gruppe «Samfunnsengasjerte norskpakistanere», skriver Aamir Sheikh.

Dagbladet har forelagt uttalelsene til den jødiske lederen, som ikke har svart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer