Ble hengende i fjellet

I natt måtte en 26 år gammel fallskjermhopper berges av fjellklatrere, etter at han ble sittende fast i et juv i Lysefjorden. Mannen ble fraktet til sykehus med lettere skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen karakteriseres som en erfaren basehopper, og skulle gjøre sitt første forsøk fra juvet ved Urafossen der det bare er gjort fem hopp tidligere. Fallskjermen hans åpnet seg feil, og 26-åringen kom borti fjellsiden og landet på en fjellhylle ved fossen 300 meter over bakken.

- Det skjer svært sjelden at skjermen åpner seg feil, opplyser leder i Norsk Baseforbund, Stein Edvardsen. Han så det hele fra hoppstedet, og mener det var udramatisk.

- Dette var en hendelse, og ingen ulykke, hevder han.

Sterkt nedkjølt

- Han så ok ut, så vi firte ned en radio til ham. Fossen like ved overdøvet imidlertid sambandet, så vi tilkalte hjelp, sier Edvardsen.

Hovedredningssentralen på Sola fikk først melding om ulykken, men varslingen ble trukket tilbake. Like etter klokken ett ble det bedt om assistanse igjen, og et redningshelikopter rykket ut.

To fjellklatrere firte seg ned til basehopperen, og fikk fraktet ham de 300 meterne ned til bakkenivå.

Mannen hadde pakket seg inn i fallskjermen, men var sterkt nedkjølt etter flere timer i det kalde og fuktige fossejuvet.

Marginalt hopp

- Dette var et hopp med små marginer, men flere vil nok prøve å hoppe fra akkurat dette stedet i løpet av sommeren. Denne hendelsen vil nok likevel få uerfarne hoppere til å holde seg unna, mener Stein Edvardsen.

Denne helgen har det vært et førtitalls basehoppere fra hele verden i Lysefjorden. De er hele tiden på leting etter nye steder å hoppe fra, men Edvardsen vil ikke være med på at det presser fram risikable hopp.

- I basehoppmiljøet handler det om å få flest hopp, ikke hvor stor risiko du tar, hevder han.

Vil ikke betale

Baseforbundet anslår at det i fjor ble gjort minst 2000 hopp i Lysefjorden i Rogaland. En svensk kvinne drept under hopping fra Kjeragplatået, og krav om forbud og erstatningsansvar er blitt reist. Politimesteren i Stavanger har tidligere opplyst at hoppforbud bare kan gis dersom redningsaksjonene setter mannskapenes liv i fare.

- Man kan ikke pålegge oss å betale for redningsaksjonene, for det ville bare gå ut over vanlige turgåere. Vi setter bare i gang et par aksjoner i året, og erstatningskrav vil føre til at folk flest vegrer seg for å varsle. Dette ser man i USA, der noen venter for lenge, hevder Stein Edvardsen.

(NTB)